Marmara Depremi haberleri sayfasında Marmara Depremi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3149 Marmara Depremi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#DepremMarmara Depremi’nin 25. yılı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından “Türkiye’de Depremin 25 Yılı” başlıklı rapor hazırlandı.
#Marmara DepremiBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremSualtı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından Gölcük ilçesinde arama ve kurtarma çalışmalarına katıldığı sırada çektiği görüntüleri ilk kez yayınladı.
#Marmara DepremiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor" dedi.
#Murat KurumYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul çok büyük bir afetle karşılaşabilir. Zaman, İstanbul'u depreme hazırlama zamanıdır. Bütün gücümüzle; hükümetle, yerel yönetimle, bilim dünyasıyla; İstanbul'u, Marmara Bölgesi'ni deprem dirençli hale getirmek yolunda gayret sarf etmeliyiz. Depremi hemen bekliyoruz, hemen işe başlamak lazım" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul'da beklenildiği gibi yıkıcı bir depremin olmayacağını iddia etti. Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan da geçtiğimiz günlerde İstanbul, Ankara ve İzmir'de uzun süre deprem olmayacağını öne sürerek "Bir kere geldik bu dünyaya, yaşamın keyfini çıkar" tavsiyesinde bulunmuştu. İstanbul'da beklenildiği gibi yıkıcı bir deprem olmayacak mı? Bu soruyu CNN TÜRK canlı yayınında Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıtladı. İddialara sinirlenen Prof. Dr. Ersoy, "Jeojoloji ve deprem bilimiyle ilgisi olmayan açıklamalar. İlk defa bu kadar sinirleniyorum. 100 yıl-200 yıl deprem olmayacak demek vebal altında olmaktır ve bu da bir suçtur" ifadelerini kullandı.
#DepremZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, "Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" dedi.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluDASK Genel Müdürü Selva Eren, beklenen Marmara depremi için yurtdışından 280 milyar TL sigorta koruması satın aldıklarını belirterek, “280 milyar TL, bir yıl içinde iki kere ödenmek üzere alındı. Yani 2024 yılı özelinde üst üste iki deprem için 280 milyar TL sigorta korumamız var” dedi.
#DASKJapon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Eskişehir'de "Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık” konulu seminere katıldı. İstanbul depremi için hazır olunması gerektiğini belirten Japon uzman Moriwaki, özellikle zemini yumuşak olan Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece bölgesinde gerekli kentsel dönüşümlerin yapılması gerektiğini söyledi.
#İstanbul DepremiGeçtiğimiz hafta Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilmişti. Bu depremler sonrası olası İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir'e konuşan Deprem Bilimci Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu açıklayarak "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazıtura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam." dedi. Görür, aynı zamanda İstanbul'daki en tehlikeli ilçeleri de açıkladı.
#Prof. Dr. Naci GörürDeprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört farklı senaryo paylaştı. Büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin haritaları paylaşan Tüysüz, “Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek” dedi.
#DepremSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, vatandaşlara, trafikte acil geçiş koridoru oluşturarak ambulansların hastaları en kısa sürede sağlık tesislerine ulaştırmasını sağlayan "fermuar sistemini" benimseme ve uygulama çağrısında bulundu.
#Kemal MemişoğluSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, vatandaşlara, trafikte acil geçiş koridoru oluşturarak ambulansların hastaları en kısa sürede sağlık tesislerine ulaştırmasını sağlayan "fermuar sistemini" benimseme ve uygulama çağrısında bulundu.
#Sağlık BakanıJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#DepremAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demir yolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” dedi.
#AFADTürkiye Sigorta Birliği’nin 18-19 Eylül tarihlerinde düzenlediği Arama Konferansı’nda sektörün 10 yıllık yol haritası belirlendi. Sigortacılar, sektörün çatı kanun ihtiyacı, trafik sigortasında serbest tarifeye geçiş, beklenen Marmara depremine hazırlık ve toplumda sigorta bilincinin gelişmesi için eğitime sigortacılığın girmesi konularında ortak mutabakata vardı.
#Türkiye Sigorta BirliğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de toplu açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Lafla çevrecilik yapmıyoruz. Haliç'i temizlediğimiz gibi İzmit Körfezi'ni de pırıl pırıl yapacağız. İzmir Körfezi'nin yaşadığı pislik İzmit'te olmayacak" dedi. Erdoğan, "İzmir Körfezi'nde çevre felaketine yol veren yöneticiler görevlerini yapmadıkları gibi beceriksizlik, ihmalkarlık adeta paçalarından akıyor" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, olası İstanbul depreminde Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek 3 büyük çukurun bulunduğunu belirterek, "Bu çukurların üzerinde çökeller söz konusu. Depremin hareketinin tetiklenmesiyle bu çökeller kayabilir. Bu çökeller kayarsa da biz açıkçası Tekirdağ sahillerinde, örneğin, Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa'ya kadar geçen o hat içinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz. Özellikle Tekirdağ için konuşmam gerekirse depremin ardından bir tsunami beklentisi var" dedi.
#TsunamiMarmara Depremi’nin 25. yılı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından “Türkiye’de Depremin 25 Yılı” başlıklı rapor hazırlandı.
#Marmara Depremi200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar17 AĞUSTOS Marmara Depremi’nin 25’inci yıldönümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİPTAŞ) arasında, Kentsel Dönüşüm Mali Destek Paketi protokolü imzalandı. İmza törenine katılan Türkiye Belediyeler Birliği ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İBB olarak biz 5 yıldır bu konuda çaba gösteriyoruz.
#17 AĞUSTOS Marmara DepremiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi. Açıklamasında "Kentsel dönüşüm projeleriyle ülkemizin dört bir yanında 3,3 milyon konutun inşasını sağladık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm şehirlerimizi her türlü afete daha hazırlıklı hale getirinceye dek çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya'da AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Bakan Kurum "Meteoroloji sıcak ve rüzgar uyarısına devam ediyor. Vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyorum. Hasar tespit çalışmaları yapıyoruz" dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefonla bağlantı yaparak "Sizlere olan inancım, güvenim tamdır, Malatya'ya olan güvenim tamdır" ifadelerini kullandı.
#Murat Kurum17 Ağustos Marmara depremi mesajları ve sözleri depremin 25. yıldönümü sebebiyle paylaşılıyor. 17 Ağustos 1999 depremi, Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden biridir. Gölcük depremi anma mesajları da sosyal medyada bu acı olayı anmak isteyen kullanıcılar tarafından gönderiliyor. Marmara Depremi olarak da bilinen bu felaket, Kocaeli'nin Gölcük ilçesi merkezli olarak saat 03:02'de meydana geldi. Deprem, 7,4 büyüklüğündeydi ve yaklaşık 37 saniye sürdü. Marmara Bölgesi'nin birçok ilini etkileyen depremde binlerce bina yıkıldı, on binlerce insan hayatını kaybetti ve yüzbinlerce kişi yaralandı. 17 Ağustos 1999 depremiyle ilgili anma ve taziye mesajları, genellikle felaketin acısını paylaşmak, kayıpları anmak ve depreme karşı bilinçlenmenin önemine dikkat çekmek amacıyla yazılır. 17 Ağustos deprem mesajları ve sözlerine haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte, dualı, duygusal, resimli 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi anma mesajları ve sözleri...
#Gölcük Depremi Anma Mesajları 202417 Ağustos depremi yıl dönümünde anılıyor. 17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden çeyrek asır geçti. Türkiye'nin en önemli gerçeklerinden birisi olan deprem 1999 yılında yine kendisini acı bir şekilde hatırlattı. Marmara bölgesinde gerçekleşen deprem sonrası yüzlerce bina yıkılırken birçok vatandaş ise hayatını kaybetti. Her yıl bu tarihte depremin önemine vurgu yapılırken hayatını kaybeden vatandaşlar saygıyla anılıyor. Peki, 17 Ağustos depremi saat kaçta, nerede oldu, kaç şiddetinde? 17 Ağustos Marmara depremi kaçıncı yılı? İşte 17 Ağustos depremi anma yılı...
#17 Ağustos DepremiBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Deprem