Sosyal medyada yoğun takipçiye sahip olan Yasin Aydın, Ankara’nın içme suyuyla ilgili yaptığı testin videosunu paylaşarak Polatlı suyunun ‘içilemez’ olduğunu belirtti ve kullanılmaması gerektiğini savundu. Video panik oluştururken ASKİ Genel Müdürlüğü, Polatlı suyu için, “Sağlık Bakanlığı tarafından 8 Ekim 2024 tarihinde alınan numuneler üzerinde yapılan analiz sonuçları incelendiğinde herhangi bir uygunsuzluğun olmadığı görülmüştür” açıklaması yaptı.
#AnkaraTürkiye’nin Etiyopya ile Somali arasındaki krizi çözme başarısı, Ankara’nın diplomatik etkisini bir kez daha kanıtladı. Tarihi bağlara sahip olduğu Mısır, Sudan, Etiyopya ve Somali’nin arasındaki dondurulmuş ihtilaflarda da Türkiye, çözümün tek adresi olarak öne çıkıyor.
#EtiyopyaKış, sadece kar ve soğuktan ibaret değildir; aynı zamanda doğanın sunduğu lezzetli ve sağlıklı sebzelerle vücudumuzu besleyebileceğimiz bir mevsimdir. Bu sebzelerle yapacağınız yemekler, soğuk günlerde hem sizi ısıtacak hem de sağlığınıza sağlık katacak. Morlahanadan havuca hepsini biraz zeytinyağıyla fırınlayabilir, rendeleyip salatalara katabilir, buharda pişirip zeytinyağıyla her öğününüzde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz...
#KışPotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#SemizotuKeten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten TohumuOtomotiv üreticileri elektrik çağını Off-Road araçları için fırsata dönüştürdü. Alman üretici Mercedes-Benz 45 yıllık ikonik modeli G-Serisi’nin tamamen elektrikli versiyonunun ilk test sürüşünü gerçekleştirdiği etkinlikte, elektrikli G 580’nin benzinli ve dizel G-Serileri’ne göre daha kabiliyetli olduğunu dünyaya ispatladı. Eylül’de Türkiye’ye gelecek G 580 elektrikli olmasının avantajıyla G 63 AMG’nin neredeyse yarı fiyatına satılacak.
#Off-Road AraçlarıYemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça Kayaİzmirli esnaf, özellikle kış aylarında yoğun ilgi gören ürünlerden kestaneye karşı uyardı. Yerli ürüne rakip Çin kestanesinin kalitesiz olduğunu belirten esnaf, "Bu kestaneleri ancak pişirince anlarsınız. Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. Yerli kestanemiz 25-30 TL arasında satılıyor. Çin kestaneleri ise 15-18 TL’ye satılıyor. Ucuz diye Çin kestanesini satın alanlar genellikle pişman oluyor" dedi.
#KestaneGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuErzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat tarihinde meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan 9 işçiyi arama faaliyetlerinin heyelan riski nedeniyle durdurulmuştu. Yaşanan facia sonrası tutuklanan şirket çalışanlarının ifadeleri ortaya çıktı. İfadelere göre, önceden belirtiler verdi ve maden sahasında 1 gün önce dinamit patlatıldı. Çalışanlardan Soysal Doğan ise ifadesinde, 'Çatlakları kontrol ederken alanın hareketlenmeye başladığını fark ettim ve alandan koşarak uzaklaştım. Alan komple kaymaya başladı, kendim güvenli bir alana gittim.' dedi. Raporlamadan sorumlu Kanadalı Jain Ronald Gulle ise , 'Amerika’daki merkeze bu durumu saat 11.00’de bildirdim. Bana 2022 yılı Ağustos ayında 8 metre olması gereken yüksekliğin geçildiği bildirildi. Olay günü sahaya çıktığımda küçük çatlaklar gördük.' ifadelerini kullandı.
#Erzincanİliç’teki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasında 9 işçiyi arama çalışmaları heyelan riski nedeniyle durduruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Heyelan riski yoğunlaştı. Risk nedeniyle arama faaliyetlerini durdurduk” dedi.
#İliçİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında meydana gelen toprak kaymasındaki çalışmalarla ilgili son durumu aktardı. Bakan Bayraktar, "Heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Yığının kaymamış bölgelerinde ciddi hareketlilik var. Bu risklerden dolayı sahada arama faaliyetlerini durdurmuş durumdayız. Toprağın kaldırılması ve istifleneceği alanlar üzerinde çalışıyoruz" dedi.
#ErzincanKayan toprağın altında kalan 9 işçiyi arama-kurtarma çalışmalarına 5’inci günde de devam edildi. AFAD, TSK arama kurtarma JAK, PAK, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma personeli, diğer görevlilerle beraber 1700-1800 personel bölgede görevini sürdürüyor. 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 dron, 44 jeneratör, 3 KBRN aracı, 5 metale duyarlı radar cihazı ile yapılan aramalarda yerleri lokal olarak belirlenen işçileri bulabilmek için çalışmalar bu bölgede yoğunlaştırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, manganez ocağı civarında kamyona ait parçalar bulduklarını söyledi.
#ErzincanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden kazası hakkında düzenlediği basın toplantısında "Heyelan iki yönlü gerçekleşti, işçilerin olabileceği yerlere yoğunlaşıyoruz. Yoğun bir çalışma devam ediyor. 9 lokasyonun hiçbirinde suda halk sağlığına zarar verecek olumsuzluk yok." dedi. Bakan Bayraktar "Bu olay esnasında 9 kardeşimiz şu anda kayıp. 6'sının dere yatağına gelen toprak yığınının içinde olduğunu düşünüyoruz. 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden kazası hakkında düzenlediği basın toplantısında "Heyelan iki yönlü gerçekleşti, işçilerin olabileceği yerlere yoğunlaşıyoruz. Yoğun bir çalışma devam ediyor. 9 lokasyonun hiçbirinde suda halk sağlığına zarar verecek olumsuzluk yok." dedi. Bakan Bayraktar "Bu olay esnasında 9 kardeşimiz şu anda kayıp. 6'sının dere yatağına gelen toprak yığınının içinde olduğunu düşünüyoruz. 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İliç’teki maden ocağının heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle üretime yönelik lisansı ve faaliyeti durdurulduğunu duyurdu. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.
#Alparslan BayraktarAltın madenindeki faciadan 5.5 saat önce alanda çatlaklar tespit edildiği, bunun üzerine bölgede çalışan 100 işçinin tahliye edildiği ortaya çıkmıştı. Toprak altında kalan madencilerden 3’ünün, çatlağı kontrol için sonradan görevlendirildiği ve daha araçlarından inemeden faciaya yakalandıkları öğrenildi.
#ErzincanErzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında 13 Şubat günü meydana gelen toprak kaymasında, toprak altında kalan 9 işçinin kimlikleri belli oldu. Olaya ilişkin soruşturmada gözaltına alınan 8 kişi adliyeye sevk edildi. Maden bölgesinde basın mensuplarına açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Madencilerin 3'ünün farklı, 6'sının farklı lokasyonlarda olduğunu tespit ettik. Yaptığımız çalışmalarda belirlediğimiz lokasyonlar var. Sahada sürekli ölçümleri yapıyoruz." dedi. Öte yandan gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 6’sı tutuklandı. Tutuklananlardan birinin Kanada uyruklu yönetici olduğu öğrenildi.
#ErzincanBESİNLERİN lezzeti kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can Antioksidanları anlattı.Hava sıcaklıkları düşmeye başlarken önce çocuklar, sonra büyüklerde solunum yolu enfeksiyonları yükselişe geçiyor. Soğuk algınlığı ile mücadele eden bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebiliriz? Son zamanlarda balık yağı ve arı poleni yanısıra çokça adı geçen yeni bir destek grubu var: Antioksidanlar. Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyorlar.
#1Özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde bağışıklığı zayıf olanlar sık sık hastalıklara yakalanıyor. Hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla beraber bağışıklık sistemini güçlendirecek alternatif yöntemler ise sofralarda uygulanıyor. Pekmez içinde bağışıklık sistemini güçlendiren kalsiyum, çinko, manganez gibi mineraller barındırıyor. Ayrıca B ve C vitamini açısından oldukça zengin olan pekmez tüketimi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde vücut fonksiyonlarına katkıda bulunuyor. Uzmanlar farklı çeşitleri bulunan pekmezin mutlaka sofralarda olmasını tavsiye ediyor. İşte, Pekmezin bağışıklık sistemi üzerinde etkisi…
#Pekmez