malzemeler haberleri sayfasında malzemeler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 21417 malzemeler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ülkemizde sevilen sokak lezzetlerinden olan tantuniyi Mersinli ustaların ellerinden yemek gibisi yoktur. Genellikle etle yapılan tantuni bilinirken, son zamanlarda alternatif bir tat olarak tavuk tantuni de hem kolay yapımı hem de daha hafif tadımıyla dikkat çekiyor. Siz de evinizde tavuk tantuni yapmaya karar verdiyseniz, işte ev yapımı kolay tantuni malzemeleri, tarifi ve yapım aşamaları…
#Tavuk TantuniKış aylarını güzel kılan detaylardan biri hiç şüphesiz ki portakaldır. Portakal kabuğunun o misler gibi kokusunu sevmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Portakal kokusunun sevgisi bana çocukluğumdan kalma bir alışkanlıktır. Sobalı evlerde büyümüş o şanslı nesil bilir ki nostaljik gecelerde soyulan portakalların kabukları sobaların üstüne koyulur, kokusunun tüm eve yayılması beklenirdi. İşte benim çocukluğumda kış gecelerinin tadına böyle varılırdı.
#Kek"Balığın yanına ne gider?" diye sorulduğunda duyacağımız en sık cevaplardan biri şüphesiz ki kış sebzeleri olurdu... Kış sebzeleri içinde de seveni kadar sevmeyenin de bulunduğu lakin içinde bulunduğu her tarifin lezzetine ikiye katlayan beyaz lahananın balığın yanına ne denli yakıştığını görmek isteyen herkesi 'Beyaz Lahanalı Fırın İstavrit' tarifimiz için mutfaklara doğru alalım!
#Beyaz Lahanalı Fırın İstavrit TarifiBeef Wellington aslında bilinen orijinal tarifinde mühürlenmiş bonfile etin, mantarlı iç harç, kaz ciğeri, madeira şarabı ve milföy hamuru ile buluşmasıyla ortaya çıkarılan büyüleyici bir tarif. Bu lezzetin isminin günümüze nereden ulaştığı konusunda çok net bir bilgi yok ne yazık ki. Fakat I. Wellington Dükü Arthur Wellesley’in bu yemeği çok sevdiğine ve bu nedenle yemeğe onun isminin verildiğine dair kulaktan kulağa dolaşan bir efsane bulunuyor. Söylenen o ki Dük Arthur, bu yemeğe bayılıyor, tarifin de özellikle madeira şarabı ile hazırlanmasını istiyormuş. Sanırım hem tadıyla hem görüntüsüyle her damağa hitap edebilecek bu lezzetin adını asillerden aldığını söylememizde bir sakınca yoktur diye düşünüyorum. İsim konusundaki efsane bununla sınırlı kalmıyor tabii ki. Yemeğin tarihini irdeleyen başka kaynaklarda ise tarifin Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da ortaya çıktığından bahsediliyor. İsim meselesi çok da çözülecek gibi durmadığından bu konudan sıyrılıyor ve yavaşça yemeğimiz hakkındaki ipuçlarıma geçmek istiyorum.
#Beef WellingtonYaz mevsiminin gözde meyvelerinden incirler Ağustos ayıyla birlikte tezgahlarda bolca yerini aldı. Bize de tadına doyamadığımız incirleri taze taze yemenin yanı sıra hangi tariflerde kullanacağımızı düşünmek kaldı. Günümüzde çoğu meyveyi her mevsimde bulmak mümkün oluyorken incir konusunda aynı şansa sahip olamıyoruz ne yazık ki. İncir mevsiminin de sonlarına yaklaşırken tadına doyabilmek için sizinle enfes bir tarif paylaşmak istedim.
#Taze İncirli GaletteSağlığımıza olan faydaları saymakla bitmeyen kabağın dünyada en çok tüketilen sebzelerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Türk ve Dünya mutfağında hatırı sayılır bir yeri olan özellikle yaz aylarında tüketmeye doyamadığımız hemen hemen her mutfakta her tarifle uyum sağlayabilen şahane bir sebze olan kabak bir çok farklı tarifle sofralarımızı fethetmeye devam ediyor. Bizler genellikle kızartma ,dolma, mücver ve zeytinyağlısını çok severiz ama besin değeri yüksek kalorisi düşük olduğu için eminim ki diyet yapanların da menülerinde ilk sıradadır. Kabak yemeklerini sevenler için çok farklı çok pratik bir o kadarda lezzetli harika bir tarifim olacak: Süzme yoğurtlu kabak, sunumuyla sofralarınızın baş tacı olacak. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...
#Yoğurtlu KabakKaybolmaya yüz tutan geleneksel lezzetlerimizden reyhan şerbetini ilk kez yedi yıl önce denedim. O günden beri her yaz soframızdan eksik olmuyor. Yazın sıcak günlerinde sıvı gereksinimimiz arttıkça sağlıklı içeceklere yöneliyoruz. Reyhan şerbetinin özellikle rengi ve aroması çok cezbedici. Bu şerbetin berrak kırmızı renginin sırrı kullanılan limon ve limon tuzu ile ilgili. Sıcak suda bekleyen reyhanın rengi kahverengimsi bir kırmızı oluyor. Ama şerbete giren limon ve limon tuzu sayesinde renk kırmızıya dönüyor hem de şerbetin lezzeti mükemmel oluyor. Su miktarını çoğalttıkça renk tatlı bir pembeye dönüyor. Siz şeker ve su miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
#Reyhan ŞerbetiHerhalde millet olarak dolmayı sevmeyenimiz yoktur. Türk mutfağının güzide lezzetlerinden olan dolma çeşitlerimizden biri domates dolmasını bu kez Rüzgar Sünbül özel tarifiyle sofralarınıza getiriyoruz. İşte görüntüsü ve lezzetiyle gönülleri fethedeceğiniz yumurtalı domates dolması tarifi ve kolay malzemeleri karşınızda...
#Domates DolmasıEkranların sevilen yarışma programı Gelinim Mutfakta’nın gelinleri bugün ‘Brokolili kek’ tarifinde hünerlerini konuşturmaya devam ediyorlar. İzleyenler tarafından merak edilen Gelinim Mutfakta brokolili kek tarifi ve kolay yapım aşamalarıyla sizlerle…
#Brokolili KekTürk mutfağında hatırı sayılır bir yeri olan, zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmezi bakla...Bahar ayları gelip de tezgahlarda yerini alır almaz, özellikle zeytinyağlısını sıklıkla pişirdiğimiz baklagiller familyasından olan bakladan söz etmeden geçmek istemedim. Yemyeşil ve tazecik tüm albenisi ile tezgahlarda sonrada sofralarda yer alamaya hazırlanırken bende farklı bir tarifle bu sebzeyi sofralarınıza konuk etmek istedim.
#Yoğurtlu Bakla ÇorbasıTereyağı denince çoğumuzun aklına İskender kebabın üstüne dökülen ya da kızarmış ekmeğin üstünde eriyen enfes bir lezzet gelir. Sizce kahvenin içine atılan bir parça tereyağı kahveye nasıl bir tat verir? İşte çoğumuzun aklına asla gelmeyecek bu kombinasyon, birilerinin aklına gelmiş ve ortaya 'Bulletproof coffee' yani kurşun geçirmez kahve çıkmış. Oldukça popüler olan bu kahvenin yağ kaybına yardımcı olabileceği, enerji seviyelerini zihinsel berraklığı artırabileceği iddia ediliyor. Peki nedir bu kahveyi bu kadar özel kılan şey? İddialar doğru mu? Uzmanlar ne diyor?
#KahveGünlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Ruşen Demir, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha öne geçtiğini söyledi.
#1Yeni yıla sayılı günler kala, başkentte yılbaşı hazırlıkları sürüyor. Pasta şefi Esra Zeynep Kökten, yeni yıl sofralarının vazgeçilmezlerinden olan yaş pastalar için, “Yılbaşı akşamında insanların tercihleri daha çok gelenekselden yana, çikolatalı klasik pastalar satışlarımızda ilk sırada” dedi.
#Esra Zeynep Kökten28 yaşında, iki çocuk annesi, gencecik bir kadın... Sosyal medya fenomeni Neşe Özkan, karın gerdirme ve meme küçültme operasyonu için girdiği estetik operasyondan sağ çıkamadı. Gerçekten ne kadar üzüldüğümü kelimelerle ifade edemem. Yakınlarına sabır dilerim. Ama bir soruyu da yüksek sesle sormadan geçmek istemem: Bu kaçıncı? Son 5 yılda 31 İngiliz kadın, Türkiye’de geçirdiği- çoğunluğu popo kaldırma ameliyatı- estetik ameliyatlar yüzünden hayatını kaybetti. Ki 19 yaşındaki Heval Pekgöz burun ameliyatı, Ahu Gültekin ise burun, elmacık kemiği ve kulaklarından geçirdiği estetik operasyonlar sonrası hayatlarını kaybettiklerinde yine benzer bir soru sormuştum. Gelin beraber masaya yatıralım.
#Neşe ÖzkanMutlu seneler sevgili dostlar… Bu hafta büyük heyecanla yılbaşına geri sayarken, her Noel ve yılbaşı döneminde İtalya’dan yayılan ve dünyanın dört bir yanında sofraları süsleyen, sadece bir tatlı olmakla kalmayan aynı zamanda derin köklere sahip bir kültürel simge özelliği taşıyan bir lezzetin tarifi ile geldim; Panettone. Kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, yumuşak dokulu bu kek,lezzetinin yanı sıra tarihi ve gastronomik anlamda taşıdığı dikkat çekici hikayeyle de gönülleri fethetmeyi başaracak.
#PanettoneKış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı YaşamBurun tıkanıklığı ve akıntısı, soğuk algınlığının en rahatsız edici yanlarından biri. Hepimiz bu rahatsızlıktan kurtulmak için burnumuzu silerek temizlemeye çalışıyoruz. Peki bu işlemi yanlış yaptığınızda hastalığınızın daha da ağırlaşmasına neden olabildiğinizi biliyor muydunuz?
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolMete Atatüre kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türkiye'nin önemli fizikçilerinden biri olan Atatüre, kuantum fiziği alanında önemli çalışmalar yapmıştır. Peki, Mete Atatüre kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Mete AtatüreKlasik ile çağdaş sanatı, sanatseverler ve koleksiyonerle buluşturan Mira Koldaş Art Gallery, resim, heykel ve seramik eserlerin yer aldığı karma serginin açılışına ev sahipliği yaptı. Yılbaşı konseptiyle gerçekleştirilen sergiye ilişkin konuşan Mira Koldaş, “Sanat da bir yatırım. Bir tuval 450 yıl kalabiliyor yani sizden sonrakilere miras bırakabiliyorsunuz” dedi.
#Mira Koldaş Art GalleryKıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak TatlısıYeni uçak dizaynı konusunda tasarımcılar ciddi anlamda ikiye bölündü. Bir kısmı yarasa kanatlı, yani gövde ve tüpün yapısal birleşim içinde olmasını savunurken diğer kısmı ise geleneksel tüp-kanat sistemini destekliyor. Hipersonik gibi çok hızlı uçaklar için tüp ve kanadın geleneksel olmasının aerodinamik açıdan daha iyi olduğu fikri öne çıkıyor. Bu durum uçak fabrikalarını daha fazla okşasa da diğer tasarımcılar B-52 bombardıman uçağının uçan kanat şeklini savunuyorlar.
#Uçakİki boyut ile üç boyutun arasında kalan alanı temsil eden “2.5B” başlıklı karma sergi, Murat Germen küratörlüğünde 21 Eylül’de YUNT’ta ziyarete açıldı. Resim, heykel ve rölyef gibi türlerin arasındaki sınırların silikleştiği, ikinci boyutun malzeme ile bir araya gelerek üçüncü boyuta evrildiği sergiye katılan sanatçıların çalışmaları farklı tekniklerden oluşuyor. İçinde bulunduğumuz evren, canlılar, yaşam alanlarımız yani tüm hayatımız üç boyut üzerine kurulu. Tarih öncesi dönemlerden itibaren mağara duvarlarının, kayaların, tuvalin üzerine yaşamın temsilini aktaran insanların ve sanatçıların ortak dertlerinden biri de içinde bulundukları bu üç boyutlu yaşamı, iki boyut üzerinde gerçekliğe uygun bir şekilde temsil etmekti.
#SergiSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları da Abdülmecid'e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaFransız mutfağının alameti farikalarından krepler dünya çapında ününü pratikliğine ve çokyönlülüğüne borçlu. Biraz un, su ve yumurtayla leziz bir kahvaltı veya davet sofralarına yakışacak akşam yemeği yahut pasta yapabileceğiniz bu basit tarifin püf noktalarını yazdım. Lezzetli alternatifler de denemeniz için...
#Gülay Barbaros AltanAdana Emniyet Müdürlüğü’nün envanterindeki 250 el bombası ile 270 bin merminin çalınmasıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Olayın, borsada kaybettiği para nedeniyle borçlanan depodan sorumlu özel harekat polisi O.K.’nin itirafçı olmasıyla ortaya çıktığı, çalınan silah, mühimmat ve el bombalarının av bayilerine satıldığı, bir kısmının da organize suç örgütlerine ulaştırıldığı belirtildi.
#AdanaAdana Emniyet Müdürlüğü’nün envanterindeki 250 el bombası ile 270 bin merminin çalınmasıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Olayın, borsada kaybettiği para nedeniyle borçlanan depodan sorumlu özel harekat polisi O.K.’nin itirafçı olmasıyla ortaya çıktığı, çalınan silah, mühimmat ve el bombalarının av bayilerine satıldığı, bir kısmının da organize suç örgütlerine ulaştırıldığı belirtildi.
#Adana