Vitamin takviyeleri gelişigüzel kullanıldığında faydadan çok zarar verebiliyor. Kulaktan dolma bilgilerle bilinçsizce kullanıldığında karaciğerden böbreğe kadar organlara ciddi hasar verebiliyor! İşte vitamin kullanımı hakkında doğru bildiğimiz o yanlışlar ve uzmanından tavsiyeler...
#Vitamin TakviyeleriGüneş, Dünya'dan ne kadar uzaktadır? Bu sorunun cevabını bugün biliyoruz ancak 1600'lü yıllarda bilim insanları yanıtı ilk bulacak kişi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyordu. O bilim insanlarından ikisi bu arayışta ölümü bile göze alarak bir yolculuğa çıktı. Üstelik 7.000 kilometrenin ve pek çok problemin ardından elde ettikleri veriler, bir değil birçok anlamda çığır açtı. Peki kimdi bu bilim insanları?
#Giovanni CassiniSon yapılan çalışmalar, kadınlarda kilo istikrarının uzun ömür için önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Peki ama gerçekten yıllar boyunca aynı kiloda kalmak ömrü uzatabilir mi? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş ile Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan sorularımızı yanıtladı...
#Uzun YaşamTürkiye'de 30 yıldır faaliyet gösteren küresel sağlık şirketi Abbott, Gönenli Süt ve Süt Ürünleri Gıda San. ve Tic. A.Ş. ortaklığıyla Türkiye'de yetişkin beslenme ürünleri üretimine başladığını duyurdu. Bu gelişme, Abbott'un 2021 yılında pediatrik beslenme ürünlerinin yerel olarak üretimiyle başladığı ilk yatırımın devamı niteliğinde.
#Sponsorlu İçerikDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikEmilim bozuklukları ve sindirim bozuklukları yetersiz besin alımına (malnütrisyon) yol açar. Sindirim ve emilim bozuklukları, genellikle enflamatuar barsak hastalığı, kısa barsak sendromu ve pankreas yetmezliği gibi, geniş bir hastalık yelpazesi sonucunda meydana gelir. Kısa barsak sendromu verilen bu hastalık, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Emilim nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Malnütrisyon; insan vücudunun gereksinim duyduğu gıda çeşitliliğini sağlayamama neticesinde meydana gelen bir vaziyettir. Malnütrisyon; beslenme bozukluğu olarak da tanımlanabilir. Peki malnütrisyon nedir? Malnütrisyon nedenleri ve çeşitleri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Malnütrisyon Nedir?Malnütrisyon yani beslenme yetersizliği özellikle kanser gibi hayatı tehdit eden hastalıkların tedavisini olumsuz etkileyebiliyor. Avrupa'daki son araştırmalar kanserli yetişkin hastalarda beslenme yetersizliği görülme sıklığının yüzde 30,9'a kadar çıkabildiğini gösteriyor. Kansere bağlı beslenme yetersizliği gelişimi ise kanserli hastaların yüzde 50 ila 80'inde gözleniyor ve kanserli hastaların yüzde 20 ila 40'ında birincil ölüm sebebi olduğu tahmin ediliyor.
#KanserDünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Dünya Bankası’nın 2019 çocuk malnütrisyon raporuna göre, dünyada 5 yaş altındaki 149 milyon çocuk (yüzde 21.9) bodur. 40.1 milyon çocuk (yüzde 5.9) ise fazla kilolu veya şişman. 49.5 milyon çocuk (yüzde 7.3) ise zayıf. Dünya Obezite Federasyonu raporuna göre, 11-17 yaş arası her 5 gençten 4’ü yeterli fiziksel aktivite yapmıyor.
#EğitimDünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Dünya Bankası’nın 2019 çocuk malnütrisyon raporuna göre, dünyada 5 yaş altındaki 149 milyon çocuk (yüzde 21.9) bodur. 40.1 milyon çocuk (yüzde 5.9) ise fazla kilolu veya şişman. 49.5 milyon çocuk (yüzde 7.3) ise zayıf. Dünya Obezite Federasyonu raporuna göre, 11-17 yaş arası her 5 gençten 4’ü yeterli fiziksel aktivite yapmıyor.
#YazarToplumda hemen herkesin fıtıklarla ilgili bir fikri ve önerisi oluyor. Nispeten masum gördüğümüz fıtıkları çoğu zaman önemsemiyor ve onunla beraber yaşayacağımızı düşünüyoruz. Fıtıkların tedavi edilmediğinde çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdulkerim Özakay, boğulmuş fıtıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
#FıtıkSOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), 0-5 yaş arası kötü beslenme nedeniyle oluşan malnütrisyon hastalığının önüne geçebilmek için çalışma başlattı. 60 bin vaka tespit eden SGK, rapor verilen bebeklerin mama ve beslenme solüsyonlarının tamamını ödüyor. Ancak bunun yeterli olmayacağına karar veren kurum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte yeni bir eylem planı hazırladı. Buna göre, yeni doğum yapan ve ekonomik durumu iyi olmayan kişilerin evlerine gidilerek sosyal durum tespiti yapılacak. SGK yetkilisi, konuyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:
#Kötü BeslenmeBesin maddesi olmayan toprak, taş, kireç, cam ve sabun gibi nesneleri yemek ya da yalamak şeklinde ortaya çıkan Pika Sendromu, en çok çocuklarda görülüyor. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, çocuklarda görülen Pika Sendromunu anlattı.
#Toprak Yeme HastalığıTürkiye de dâhil olmak üzere yetmişten fazla ülkeden sepsis konusunda öncü hekimler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önlenebilir ölümlerin en önde gelen nedeni olan sepsisin giderek artan tekrarlama sıklığına yönelik bir adım atılması için ortak bir eylem çağrısında bulundu. Eylem çağrısının muhatabı, Dünya Sağlık Örgütü’nün karar alma merci olan Dünya Sağlık Meclisi (WHA).
#Sepsis