Beykoz'da yapımı devam eden Mahmut Efendi Külliyesi'ne gelen ekiplerin yıkım çalışması başladı.İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun adına yaptırılan külliyenin bulunduğu alanda bulunan 2 binanın yıkımına başlandı.Çevik kuvvet polislerinin geniş güvenlik önlemi altında inşaat alanına giren iş makinalarını, cemaat üyesi bir grup giriş kapısında karşıladı. İş makinalarını içeriye almak istemeyen grup ile polis arasında tartışma çıktı. Kısa süreli gerginliğin ardından grup dağılırken, iş makinaları alt kısımlarda bulunan 2 binanın yıkımına başladı. Ekiplerin yıkım çalışmaları devam ediyor. Mehmet İlkay ÖZER / İstanbul DHA
#Mahmut Efendi Külliyesiİnanç, tarih boyunca günümüzün ‘mutlaka görülmesi gerekenler’ listelerinde olan bazı yapıları ortaya çıkaran en önemli faktörlerden biri oldu. Biz de ramazan ayını fırsat bilip maneviyatı yüksek, İslami açıdan önemli seyahat adreslerini jürimize sorduk ve 10 farklı noktayı derledik.
#GeziBoğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#Gazetehaberleriİstanbul'un en tanınan semtlerinden biri Edirnekapı. Eyüpsultan ve Fatih İlçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur ve en önemlisi Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii de burada yer alır. Bu yazımda sizleri Edirnekapı'dan Ayvansaray'a uzanan tarihin izinde güzel bir yolculuğa çıkaracağım.
#Istanbul24 Ocak, Türk edebiyatında modernleşmenin temsilcisi, şair ve romancı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 57’nci ölüm yıldönümüydü. İstanbul araştırmacısı Cengiz Özdemir, bu vesileyle yazarın ‘Huzur’ romanı rehberliğinde İstanbul turuna çıkarıyor bizi. Siz de romanı elinize alıp rotaları izleyerek büyük bir aşka ve onun şahidi olan İstanbul’a yolculuk yapabilirsiniz.
#Ahmet Hamdi TanpınarVefa, hepimize çok yakın olduğu halde birçoğumuzun gitmediği, güzelliklerini bilmediği bir yer. Baharın sıcaklığının hafif hafif de olsa hissettirmeye başladığı şu günlerde fotoğraf makinenizi de yanınıza alarak her yeri tarih kokan bu yeri gezmeye ne dersiniz? Vefa, Osmanlı'yı yeniden yaşamak, güzelliklerini görmek için harika bir hafta sonu adresi… İşte size Vefa gezi rehberi…
#Vefa‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariCemaatte kavga... Kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Marifet Derneği Başkanı Muhammmed Keskin ile bağlantısını kestiğini açıkladı. Keskin, Şefik Kocaman ve ekibine yaptığım tüm övgülerden geri dönüyorum. Frenleri patlamış. Yarın ne olacağı belli değil” dedi. Marifet Derneği'nden ise Ünlü'nün bu sözlerine cevap gedi.
#Cübbeli Ahmet HocaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Kampüsü ve Sağlık Temel Bilimleri Binası açılış töreni katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada 'Kampüs değil külliye dersek daha isabetli olur' dedi. Erdoğan'a ilk tepki ise Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Bülent Arı'dan geldi.
#AnkaraOsmanlı Dönemi’nde Eyüp’te parası olana değil, kadı soruşturmasından geçene ev satılırdı. Şimdi bu ailelerin hikayeleri, tarihe ışık tutuyor. Şener Türkmenoğlu’nun ‘Eyüp, Bir Semte Gönül Vermek’ adlı kitabından, ailelerin ve sosyal değişimlerin tarihini izlemek mümkün. Paşalar, imamlar, şeyhler ve esnaf, dünden bugüne Türkiye’yi anlatıyor. Ailesinin Eyüp’teki evi satıldıktan sonra semtin tarihine merak salan Türkmenoğlu, kitabı için 12 yıl belge ve bilgi toplamış, görüşmeler yapmış.