Türk dünyasının 16 ressamı İstanbul’da buluşuyor! Azerbaycan’ın ‘yaşayan mirası’ olarak bilinen ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in onurlandırdığı ressam Sakit Mammadov küratörlüğünde Tophane-i Amire Kültür Merkezi’nde açılan ‘Resmin Türkçesi: Türk Dünyasının Tuvalde Buluşması’ sergisi öncesi ünlü ressam Mammadov ile konuştuk: "Tuvalde aynı dilde konuşuyoruz."
#Resmin TürkçesiSanatta dolu dolu 52’nci yılını yaşıyor. Bir sürü hit ve klasiğin sahibi. Güçlü ve farklı sesinin yanı sıra beyefendi duruşuyla yıllardır kalpleri fethetti, annelerin ideal damat adayı oldu. “Ben iyimser bir insanım, bu güleç yüzüm ondan ama çok da çabuk ağlarım” diyor. ‘Erol Evgin Caz Söylüyor’ projesiyle ilk kez 13 Mayıs’ta Zorlu PSM sahnesine çıkacak olan Erol Evgin’le buluştuk; bayram anılarını, hayatını, kadınları, aşkı ve sanatını konuştuk: “Biz ruhları sarsmak için müzik yapardık, şimdiyse bedenleri sallamak için müzik yapılıyor genelde.”
#EROL EVGİNKlasikçilerin Fazıl Say’ın piyano resitaline bilet almak için hâlâ vakti var. ‘Ben dans edeceğim’ diyorsanız Demet Akalın konserine gidebilirsiniz. Romantik çiftler için önerimiz DasDas’ta sahnelenen ‘Romeo&Juliet’ oyunu. Sanatseverler SSM’deki ‘Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi’ sergisini görebilir.
#EtkinlikTürk resim sanatı her yıl uluslararası alanda daha fazla boy gösteriyor. Türk ressamları sadece Batı dünyasının önemli sanat merkezleri Paris, Londra, New York, Berlin, Basel gibi kentlerde değil, coğrafyanın Doğu yakasında da ses getiriyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da geçen 20 Ekim’de “Anadolu Esintisi” isimli serginin açılması oldu.
#Uğur ERGANErol Evgin pandemi döneminde ağırlık verdiği yağlıboya çalışmalarını sosyal medyada sergiledi: “Zamanı ve her şeyi unuturum resim yaparken. Evimde ve ofisimde birer atölyem var. Çocuklarımın, torunlarımın resmini yapmak ve doğa resimleri yapmak iyi geliyor bana.”
#Gazetehaberleri“Resim bir tutku benim için” diyen Erol Evgin, eserlerini dijital dünyaya taşıdı. Sanatçı, Instagram’da açtığı sayfayla resimlerini takipçilerinin beğenisine sundu. Erol Evgin, benimsediği tarz için “Postmodern ekspresyonist bir tavır benimki” diyor.
#Erol EvginPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANKendisi de mülteci olan Mahir Güven, 2018’de Fransa’nın prestijli edebiyat ödülü Goncourt’u kazandığı ilk romanı ‘Ağabey’de kendilerini kabul etmeyen bir topluma entegre olmaya çalışan Suriyeli bir ailenin dokunaklı hikâyesini anlatıyor. Bu aynı zamanda Paris’in gettolarında yaşayan dışlanmışlara, savaşa, göçmenliğe, ayrımcılığa dair bir hikâye... Güzel bir roman, mükemmel bir başlangıç...
#Mahir GüvenTürkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı" faaliyetleri kapsamında hazırlanan "İstanbul-St. Petersburg, Suya Yansıyan Tarih" adlı sergi, 16 Ekim-7 Kasım arasında Kethüda Hamam Beşiktaş Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunulacak
#İstanbul-St. Petersburg Suya Yansıyan TarihHava tamamen kapalı, gündem bu kadar ağırken sığınılacak en iyi liman, sanat. Akademililer Sanat Merkezi’nin ‘Ufuk Çizgisinde’ isimli sergisinin tanıtım metninde de dendiği gibi; “Hayatın durmaya yaklaştığı anlarda dahi, üretme ve üretilmiş olana hayranlık duyma eylemi, insan doğasının normalleşme süreci için vazgeçilmezdir”. S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde Feyhaman Duran’ın portreleri, ALAN İstanbul’da yenilikçi fotoğraflar, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde çocukların yaptığı resimler... Haftanın öne çıkan sergilerinden bir seçki...
#S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kültür sanat camiasında hep bir hareketlenme olur. Özellikle kadını ve sorunlarını anlatan sergilerle çok karşılaşırız. Bu sene de işler değişmedi ve 8 Mart’ın çevresinde dolanan pek çok sergi karşımıza çıktı. Onlardan bazılarını sizin için derledik. Bizi en çok etkileyense Mardinli Nasra Kadın’ın (Şimmes) hikâyesi oldu.