Güncelleme Tarihi:
Portrelerin öncüsü: S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi
Türk sanat tarihinde ‘portrelerin öncüsü’ olarak anılan Feyhaman Duran kapsamlı bir sergi aracılığıyla sanatseverlerle buluşuyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, 15’inci yıldönümünde 1914 kuşağının önde gelen temsilcisini ağırlıyor.‘Feyhaman Duran İki Dünya Arasında’ isimli sergi, 12 Ocak’tan 30 Temmuz’a kadar sürecek. Sabancı Holding’in katkıları ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan sergi, sanatçının bilinmeyen dünyasını aydınlatmayı hedefliyor. Feyhaman Duran’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçiş döneminde ortaya koyduğu eserleriyle, ressam eşi Güzin Duran’la beraber hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Beyazıt’taki evinden bölümler; gündelik hayatını ve çalışma ortamını anlatacak bir düzenlemeyle sergilenecek.
Maddenin karmaşık yapıları: Dirimart Nişantaşı
Cenk Akaltun’un son dönem çalışmalarını bir araya getiren ‘Görünürdeki’ başlıklı sergi devam ediyor. Maddedin karmaşık yapılarına ve doğasına atıfta bulunan, her şeyin dört elementten oluştuğu fikrine uzanan çalışmalardan oluşan sergi 15 Ocak’a kadar görülebilir.
‘Ufuk çizgisi’ önümüzde: Akademililer Sanat Merkezi
Usta ve genç ressamların -Resul Aytemür, Sevinç Çiftçi, Yıldız Doyran, Mahir Güven, Kemal İskender, Sinem Kaya, Ayşenur Köksal, Hüsnü Koldaş, Mehmet Mahir, Mustafa Orkun Müftüoğlu, İrfan Okan, Mustafa Özel, Şahin Paksoy, Sabahattin Tuncer ve Cengiz Uğur- eserlerinden oluşan ‘Ufuk Çizgisinde’ isimli sergisi, 12 Ocak’tan 11 Şubat’a dek görülebilir. Serginin çıkış noktası tanıtım metninde şöyle anlatılıyor: “Sanat yapıtlarını izlemenin ve üretmenin güç olduğu zamanlarda bile; ilham verici eserler ve yaratmanın onarıcılığı bir ufuk çizgisi olarak önümüzde konumlanır. Hayatın durmaya yaklaştığı anlarda dahi, üretme ve üretilmiş olana hayranlık duyma eylemi, insan doğasının normalleşme süreci için vazgeçilmezdir. Sanat da hayat gibi, durmaz ve devam eder.”
Fotoğrafın sınırı nedir? ALAN İstanbul
Bu yıl ikincisi gerçekleşen ‘New Photography’ serisi; ‘Fotoğraf nedir? Varsa sınırları nerelerdir?” gibi temel sorulara yöneliyor. Rafal Milach, Aras Gökten, Miguel Angel Tornero, Weronika Gesicka, Esther Hovers, Cihad Caner, Öncü Hrant Gültekin, Rehan Miskci ve Hannes Wiedemann’ın eserlerinden oluşan, küratörlüğünü Seda Yıldız’ın yaptığı ‘New Photography II - Medium in New Ways’ sergisi 5 Şubat’a kadar görülebilir.
Örtme içgüdüsü: Alt
Özgür Atlagan, Luna Ece Bal, Berk Çakmakçı, Alexandra R. Howland, Burak Kabadayı ve Serra Tansel’in; kişisel, kültürel ve siyasi olanı örtme içgüdüsünü ve şahit olma durumunu inceleyen eserlerinden oluşan ‘Hiçbir Şey Görememek’ sergisi 12 Ocak’ta açılacak, 26 Şubat’a kadar sürecek. Alexandra R. Howland’ın sergide yer alan ‘Aegea’ (‘Ege’ - 2016) serisi, Orta Doğu ve Avrupa’daki mülteci krizine dikkat çekiyor, günümüzün en unutulmuşlarını görünür hale getirmeyi amaçlıyor.
Yeni hudutlar ararken...Pi Artworks
Yaşamını Londra’da sürdüren Carys Briggs’in kumaş kullanarak ürettiği yapıtlarla, tasarımcı Francis Field’ın ‘Ocean’ ismini verdiği, ‘insan yapımı gezegen’ önerisi, Ashlee Conery küratörlüğünde hazırlanan‘Parçalanmışparçaparçalar’ sergisinde bir araya geliyor. Sergi; yeni hudutlar ararken keşfetme ve terk etme seçeneğinin ya da yuvayla uzaktaki arasında uygun bir ortam inşa etme arayışının söz konusu olduğu bir noktadan hareket ediyor. Bugün açılıyor,
25 Şubat’a kadar görülebilir.
Çocukların resimleri Mustafa Kemal Kültür Merkezi
Engelli çocukların yaptığı iki bin resimden oluşan ‘Serbest Konulu Resim Yarışması Sergisi’ açıldı. Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi, Sapanca Doğapark ve Necmi Şahin Eğitim Vakfı işbirliğiyle altı yıldan bu yana Türkiye genelinde gerçekleştirilen yarışmanın seçici kurulunda Devrim Erbil, Bedri Baykam, Bubi Hayon, Hakan Esmer de var. Çocukların çalışmaları,
31 Ocak’a kadar görülebilir.