Güncelleme Tarihi:
Türk dünyası sanatçılarının eserlerinin, Türk dünyasının en büyük nüfusa sahip kentinde İstanbullularla buluşturacak “Resmin Türkçesi: Türk Dünyasının Tuvalde Buluşması” sergisinin oluşum hikayesinden bahseder misiniz?
Uzun zamandır Türk dünyasının ünlü ressamlarının sergileri meşhur galeri ve müzelerde sergileniyor. Bu değerli ressamların her biri kendi ülkelerini temsil ediyorlar. Çin’de, Fransa’da, Azerbaycan’da, Almanya’da vs. ülkelerdeki sergilere devamlı olarak katılıyorlar. İlk defa Türkçe konuşan ülkelerin ünlü sanatçıları, Türk dünyasının medeniyet başkenti olan İstanbul’da buluşuyor. Bu kararı hayata geçirmek için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu ile buluştuk ve konuştuk. Türk dünyasının ünlü sanatçılarını İstanbul’a davet ettik ve memnuniyetle katılacaklarını bildirdiler. Sergi adının “Resmin Türkçesi: Türk Dünyasının Tuvalde Buluşması” olması tesadüf değildir. Her bir medeniyet kültürle başlıyor ve kültürle bitiyor. Dilde karışık şivelere, konuşmalara bakmayarak tuvalde aynı dilde konuşuyoruz. İstanbul’da bir araya gelmemiz biz sanatçılara büyük mutluluk hissi veriyor.
Sergide hangi sanatçılar olacak?
Özbekistan’dan Akmal Nuridonov ve Alisher Alikulov’un, Azerbaycan’dan Arif Aziz, Refik Aziz ve Sakit Mammadov’un, Kırgızistan’dan Eldar Aitmatov, Yuristanbek Shygaev ve Musakeev Temirbek’in, Kazakistan’dan Sembigali Smagulov’un, Türkmenistan’dan Hüssein Husseinov’un eserleri yer alacak. Bu sanatçıların her biri kendi ülkelerinin devlet sanatçıları ve dünyada isim yapmış sanatçılardır. Sergide, Türkiye’nin ünlü sanatçıları Devrim Erbil, Ergin İnan, Kadir Ablak, Mahir Güven, Süleyman Selim Tekcan ve Yalçın Gökçebağ yer alacak. Bu sanatçılarla buluşmak bizi çok sevindiriyor. Önümüzdeki yıllarda birlikte sergilere katılmak ve Türk dünyası eserlerini tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz.
Sanatsal ifade biçimi olarak resim sanatını seçme nedeniniz nedir?
Ressamlık benim kendimi ifade yolumdur. Ben bu sanatla fikrimi renklerle yazıyorum. Resim benim için her şey, yaşam tarzım, ruhum. Dünyaya bakışımı tuval üzerine yansıtıyorum. Birçok ülkede “Resmin Şairi” olarak adlandırılıyorum. Ben bu sanatla halkıma ve Türk dünyasına hizmet ediyorum. Eserlerimi kız evlatlarına benzetiyorum çünkü kızlar büyüdükten sonra evleniyorlar, başka yerlere gidiyorlar, başka ailelere katılıyorlar. Resimler de aynen öyle. Yarattığım eserler müzelere gidiyor, evlere gidiyor, koleksiyonculara gidiyor; bu yüzden kız evlatlarına benzetirim hep. Bu benim hayatım.
Dijital sanatın yaygınlaşmasını nasıl değerlendirirsiniz?
Sanat elle, hisle, duyguyla, hisle, kalple yaratılmalıdır. Bu ruh işidir. Bu bir enerjidir. Sanat sunniliği sevmez, o yüzden ben pek iyi bakmıyorum.
Sakit Mammadov küratörlüğündeki ‘Resmin Türkçesi: Türk Dünyasının Tuvalde Buluşması’ sergisi 3 Temmuz’a kadar Tophane-i Amire Kültür Merkezi’nde.