Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı köyü yakınlarındaki Yanartaş, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre mesafede yer alıyor. Yüzyıllardır sönmeyen alevleriyle dikkat çeken bu benzersiz doğal alan, CNN Travel editörü Pavlo Fedykovych'in keşfiyle yeniden gündeme geldi. Doğanın büyüsü ve mitolojinin derinlikleriyle dolu Yanartaş, hem yerli hem de yabancı turistler için unutulmaz bir deneyim sunuyor. İşte Türkiye'nin en sıra dışı adresi Yanartaş'ın ilginç hikâyesi...
#SeyahatSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Ekici, Kızılırmak Nehri'ni besleyen bölgelerdeki kayaçların olivin, piroksen, amfibol, feldspat ve kil mineralleri bakımından zengin olduğunu belirterek, "Ultrabazik magmatik kayaçlardan almış olduğu mineraller Kızılırmak'a rengini veriyor" dedi.
#KızılırmakDoğada bulunan birçok kayaç türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan biriside bazalt olarak dikkat çeker. Bazalt, belirli özelliklere sahip olması ve kullanıldığı yere göre ilgi çeken bir kayaç türüdür. Özellikle sıkça araştırılması bazaltı önemli bir konuma getirmektedir. Bazalt nedir? Nerede bulunur ve kullanılır? Bazalt hangi kayaç türüdür detayları ile derledik.
Kayaç döngüsü, yer kabuğunu oluşturmakta olan üç temel kayaç türünde meydana gelmektedir. Bu kayaç türlerinde gerçekleşen döngü önemli olmaktadır. Yeryüzünde kayaç döngüsü sonucu oluşmuş olan pek çok kayaç bulunmaktadır. Bu kayaçlar başta insanlar olmak için bazı canlılar için önem arz etmektedir. İnsanlık bu kayaçları çeşitli şekillerde ve alanlarda kullanmaktadır. Bunun yanında maddi olarak da getirisi vardır. İşte, kayaç döngüsü hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimKayaçlar hem ekonomik hem de beşeri açıdan öne çıkmakta ve günümüzde çok sık kullanılmaktadır. Coğrafi dersler açısından insanlık tarihinin her noktasında yer alan kayaçlar önemli bir yere sahiptir. Peki, kayaç nedir? Kayaçlar nasıl oluşur? Kayaçların oluşumu hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Kayaç Nedir?Fosil, geçmişte yaşayan bitki ve hayvanların taşlaşmış kalıntılarına denir. Fosiller, içinde bulundukları sedimanter kayaçların oluştukları jeolojik zamanları gösterirler. Peki fosilleri inceleyen bilim dalına ne denir? Fosiller sadece hayvan kalıntılarından mı oluşur, nasıl meydana gelir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Fosilleri İnceleyen Bilim Dalına Ne DenirTrabzon'un Maçka ilçesinde restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlanıp 4 yıl aradan sonra yarın ziyarete açılacak tarihi Sümela Manastırı'nda riskli görülen yaklaşık 360 tonluk kaya bloğu, çelik ağla bohçalanarak bulunduğu alana sabitlendi.
#TrabzonSon 100 milyon yılda iki büyük okyanusun açılıp kapandığı Anadolu toprakları mucizevi jeolojik oluşumlara ev sahipliği yapıyor. Kapadokya’nın peri bacaları, Pamukkale’nin travertenleri turistik rotaların vazgeçilmezi haline geldi. Narman, Meke Gölü, Kula Volkanları, Nemrut Kalderası yeni yeni keşfediliyor. Doğal güzellikleri izlemek, fotoğraflamakla yetinmeyip öyküsünü öğrenmek isteyenlerin artması Türkiye’de jeo turların başlamasına neden oldu. 2005’ten itibaren yılda bir jeo tur düzenleyen TEMA Vakfı, bu yıl tur rotasını ve sayısını artırdı.