Biyolojik beslenme alışkanlıkları; özellikle sağlıklı beslenmeyle ilgili yayınlar ve görsel bilgilendirmeler, birçok insanın beslenme ve içecek tercihlerinde farklı, yeni biyolojik madde temaslarına neden olmaktadır. Bütün bu etkilenmeler farklı bölgelerdeki alışkanlıkları global düzeyde yaygınlaştırmaktadır. Buna en güzel örneklerden bir tanesi de yeşil çaydır.
#Antibiyotik İle Yeşil ÇayMurat Cem Orhan şef olarak Cemal Reşit Rey’de ünlü Petersburglu Rus soprano Olga Peretyatko ile son kez muhteşem bir konser verdi. Bu benim ve birçok dostumuzun kabul edemeyeceği bir tasarruf. İstanbul’da belediyenin kültür dairesi genel sanat yönetmenliğini kaldırarak, yerini kollektif bir idareye bıraktı. Bu gülünçtür.
#Murat Cem Orhan ŞefGalata Projesi maalesef çok müsrif bir kullanımdır. Kıyının bir köşesine sığınıp etrafı seyredecek gençleri, talebeleri, orta şeker insanları sıkıntıya soktular. Bu yetmezmiş gibi o dar alanın önüne bile bir nehir ziyafet gemisi monte edildi. Bu meseledeki en büyük rezalet bu lokanta gemisini işleten şirketin bir de rıhtımı kendine “özel” diye ayırması, halkın geçişini engellemesi. Bu haydutlukların bitmesi lazım. Kıyıları mümkün mertebe halkın gezebilmesine açmalıyız.
#Galataport2023 Nobel Fizik Ödülü'nü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Ferenc Krausz'un hayatı ve araştırmaları Nobel Fizik Ödülü ile birlikte merak konusu oldu. Peki, Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve biyografisi...
#Ferenc KrauszTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri TeşkilatıAmerikan CNN televizyonu, koronavirüs aşısıyla gündeme gelen mRNA teknolojisinin, gelecekte derman olacağı hastalıklar ve kullanım alanlarına ilişkin kapsamlı bir haber hazırladı. mRNA aşılarının yakın gelecekte, kanser başta olmak üzere, otoimmün hastalıkları ve genetik tedavilerde kullanılacağı belirtiliyor.
#MrnaYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoCovid-19 ile beraber hepimiz yeni arayışlar peşindeyiz. Ben de bu çabaların dışında kalmıyorum tabii ki. İnanılmaz keyifli bir yolculuğa çıktım. Milyonlarca yıl geçmişi olan, genlerimize sinmiş, hayatımızı farkına varmadan şekillendiren, yönlendiren, hatta kiminle yaşayacağımızı bile belirleyen kokunun derinliklerine inmeye karar verdim. Klasikleşmiş, kanıksadığımız parfümlerin notalarını, imza parfümlerin hikâyelerini dinledim, uzmanlarıyla konuştum, araştırmalar yaptım. Meğer öğrenecek daha neler neler varmış. Evinize gönderilen Covid parfüm kiti ile kişiliğinize, kökü hassasiyetine uygun bir parfümü bile hazırlayabiliyorsunuz artık.
#SeyahatZigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566'da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının destekleriyle ortaya çıkarılan türbe alanındaki kazı çalışmaları tamamlandı.
#SeyahatZigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566'da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının destekleriyle ortaya çıkarılan türbe alanındaki kazı çalışmaları tamamlandı.
#Kanuni Sultan SüleymanNeden beş parmağımız var? Ölü taklidi yaparak köpekbalığı saldırısından kurtulma ihtimalimiz var mı? Bir gökdelenin boyunu nasıl ölçebilirim? Tavşanlar neden zıplar? Daha hızlı yüzmemizi sağlayacak mayo yapılamıyor mu? Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark nedir? İşte bilim dünyasının ışık tuttuğu ve çok sorulan o soruların yanıtları...
#Neden Beş Parmağımız Var?Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbinin ve iç organlarının Macaristan'da nereye gömüldüğü yüzyıllardır tartışma konusu. Macar bilimadamları altın leğende gömüldüğü söylenen kalbi ararken, Zigetvar yakınlarındaki Üzüm Tepesi'nde kayıp bir Osmanlı kasabasını keşfetti. Kanuni'nin geçici mezarı olan türbeye çok yaklaşıldığı açıklandı.
#Macaristan