LYS soru yorumları sosyal medya üzerinde geniş yankı bulmaya devam ediyor. İki haftaya yayılan LYS'de bugün fizik, kimya ve biyoloji sorularından oluşan fen bilgisi sınavına giren üniversite adayları, en zorlandıkları sorulara dikkat çekiyor. Peki, LYS fen bilimleri sınavı zor muydu? Sorular nasıldı? İşte LYS soru yorumları!
#LysZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSMatematik, YKS’de adayların en çok zorlandığı derslerden biri. Bu nedenle de çözülen her soru, adayları binlerce kişinin önüne taşıyabiliyor. TYT matematiğinde sayılar, problemler, işlem yeteneği büyük bir yer tutuyor. Geometride ise günlük hayattan herhangi bir nesne, soru olarak çıkabilir. AYT sorularında da bilgiyi kullanarak yorum yapmanız beklenebilir.
#GazetehaberleriÜniversiteye giriş sınavı, dün yapılan Alan Yeterlilik ve Yabancı Dil testleriyle tamamlanırken adaylar en zor testin matematik olduğunu söyledi. Uzmanlar, “Mühendislik matematiği soruldu” dedi. Sosyal bilimlerde de tarih ve mantıkta eleyici sorular vardı.
#YKSYKS’nin ikinci oturumu AYT de sona erdi. Eğitim uzmanlarının öğrenci görüşlerinden yola çıkarak yaptıkları yorumlara göre, sınavın en zor testleri matematik ve özellikle geometri. Bu yıl Türk dili ve edebiyatında, Divan Edebiyatı ön plana çıkarken, fen bilimleri alanlarında sorular orta düzeyde eleyici olarak değerlendirildi.
#YKSYKS ve TYT sınavları için heyecan dolu bekleyiş sürmeye devam ediyor. ÖSYM tarafından tüm Türkiye genelinde yapılacak olan YKS ve TYT sınavları için tarihler belirlendi. TYT ve AYT olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilecek olan YKS, tek hafta sonunda iki sınav halinde uygulanacak. Peki, YKS ve TYT ne zaman yapılacak? İşte sınav süreleri.
#YKSÜniversite sınavının yeni adı olan YKS için geri sayım başladı. TYT ve AYT olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilecek olan YKS, tek hafta sonunda iki sınav halinde uygulanacak. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan YKS ve TYT sınavı, 120 sorudan oluşacak ve 135 dakika sürecek. Peki, YKS ve TYT sınavı ne zaman gerçekleştirilecek? İşte, öğrenci, veli ve öğretmenlerin merakla araştırdığı tarih ve detaylı bilgiler
#YksÜniversite adayları şu sıralar bir yandan sınavlara hazırlanırken, bir yandan da yerleştirmelerde kullanılan OBP’nin etkisinin azaltılmasını istiyor. Bazı eğitimciler tamamen kaldırılabileceğini bile belirtiyor. Kaldırılmasını doğru bulmadığını söyleyen Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, OBP’ye üç alternatif sıralıyor: Etkinliği bir miktar düşürülebilir. Örneğin yüzde 12 yerine yüzde 6 ya da yüzde 8 oranı baz alınabilir. İkinci olarak standart puan aralığı yöntemi ya da eskiye dönüşle AOBP yöntemi kullanılabilir.
#OBPSömestr tatili için 24 saatten az bir süre kaldı, E okul VBS (Veli Bilgilendirme Sistemi) giriş sayfasına ziyaretler yoğunluk kazandı. Karne notlarına yönelik son güncellemeleri yakından takip eden öğrenciler ve ebeveynler sık sık E okul VBS sistemine erişim sağlamaya çalışıyor. Peki E okul VBS giriş sayfası aktif mi? E okul üzerinden karne görüntüleme nasıl yapılıyor?
#E OkulYÖK, YKS ile ilgili akıllara takılan soruları cevapladı, lisans programlarının puan türlerini de açıkladı. Ön lisans programlarının puan türleri ise daha sonra yayınlanacak. Adayların merak ettiği din kültürü dersinden muaf olanların durumu, sınav ücreti ve en yüksek puanın kaç olacağı ise cevap buldu. İşte YKS ile ilgili son bilgiler ve daha önce açıklanan ayrıntılar.
#YKSYÖK, YKS ile sıkça sorulan soruları güncelledi. Yeni bilgilere göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat gören adaylar TYT sınavında ilave Felsefe, 2’nci oturumda ise ilave Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak. YGS-LYS sistemindeki gibi bu yıl da puanlar 100-500 puan aralığında olacak. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecek. YÖK, lisans programlarının puan türlerini de paylaştı.
#YÖKYÖK, daha önce yayınladığı YKS’yle ilgili soru ve yanıtlara yenilerini ekledi. Buna göre, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara başvuru için TYT puanının 150 ve üzeri olması gerektiği belirtildi. YKS’nin ikinci oturumundaki sosyal bilimler-2 testinde yer alan 12 soruluk felsefe grubu testinde ise, adaylara felsefe sorularının da her zamanki gibi yöneltileceği vurgulandı.
#YÖKYKS’nin ayrıntıları belli oldu. Ancak sınava girecek adayların kafasında bazı soru işaretleri kalmış olabilir. Ortaöğretim Başarı Puanını’nın hesaplanmasında bir değişiklik var mı? Sınav ücreti ne kadar? Geçen yılki puan türleri nasıl değişti? İlk aşamada olan TYT’de nasıl sorular çıkacak? Kaç kitapçık dağıtılacak? İşte YÖK’ün yayınladığı, YKS hakkında sık sorulan sorulara yönelik cevaplar:
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) kuşkusuz en büyük yenilik Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) giren ve 200’ün üzerinde alan öğrencilerin dilerlerse 2 yıl bu puanı kullanabilmeleri. Yeni sistemin en avantajlıları ise bana göre Türkçe- Matematik’çi yani eşit ağırlıkçılar.
#YKSCumhurbaşkanı’nın açıklamasının ardından başlayan üniversiteye giriş sisteminin değiştirileceğiyle ilgili tartışmalar sürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sistemde yapılması planlanan değişikliklerle ilgili bugün bir açıklama yapacak. Her yıl yaklaşık iki milyon adayın girdiği üniversite giriş sınavlarıyla ortalama 700 bin kişi lisans ya da ön lisans programına yerleşiyor. Son üç yılın istatistikleri ise, sorunla ilgili somut ipuçları veriyor.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Bakan Yılmaz 'Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif' dedi.
#TEOGÖSYM Başkanlığı’ndan istifa eden Prof. Dr. Ömer Demir, 2.5 yıldır merkezin dümenindeydi. Geçen yıl bir söyleşide, ÖSYM’nin personelden teknik altyapıya kadar yüzde 95 yenilendiğini söylemişti. Ancak Prof. Dr. Demir döneminde yedi hata ve tartışmalı değişiklikler çok konuşuldu...
#ÖSYMÖğrencilerin test çözerken bilemedikleri, takıldıkları soruları çözmek için harekete geçen ‘Bir Bilene Sor’ adındaki mobil uygulama, matematik, fizik, kimya ve yabancı dil alanlarında günde 50 bin soru çözüyor. Girişimin kurucusu Alpaslan, “Yapay zekâ teknolojisiyle öğrencilere ‘Kişiye Özel Akıllı Rehberlik’ hizmeti de veriyoruz” dedi.
#StartupTekirdağ'ın Çorlu İlçesi’nde yaşayan ve 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) 554 puan alarak Türkiye ikincisi olan 17 yaşındaki Batu Özlüşen, tam burslu olarak Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tercih etti. Özlüşen, "Kazandığım için çok mutluyum. Bunu çok çalışarak başardım. İyi bir tıp doktoru olmak istiyorum" dedi.
#LYS