MEB ‘2018 Yılı Performans Programı’nda bu yıl eğitim için belirlediği hedefleri açıkladı. Buna göre, özel okullara giden öğrencilere verilen destek miktarı 1 milyar 278 milyon 684 bin liraya çıkarıldı. 340 bin öğrencinin bundan yararlanması hedefleniyor. 2018’de okul öncesinde özel öğretimin payının yüzde 16.50; ilkokulda yüzde 4.70; ortaokulda 5.80 ve ortaöğretimde 12.20’ye yükseltilmesi planlanıyor. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenecek etkinlikler için 3 milyondan fazla gider öngörülüyor. En büyük sorunlardan biri olan devamsızlık oranlarının meslek liseleri için 39, Anadolu imam hatip liseleri için de 31.10’a düşürülmesi hedefleniyor.
#MEBYKS’nin ayrıntıları belli oldu. Ancak sınava girecek adayların kafasında bazı soru işaretleri kalmış olabilir. Ortaöğretim Başarı Puanını’nın hesaplanmasında bir değişiklik var mı? Sınav ücreti ne kadar? Geçen yılki puan türleri nasıl değişti? İlk aşamada olan TYT’de nasıl sorular çıkacak? Kaç kitapçık dağıtılacak? İşte YÖK’ün yayınladığı, YKS hakkında sık sorulan sorulara yönelik cevaplar:
#YKSLYS'ye iki haftadan daha az bir süre kaldı. 2 milyon 124 bin adaydan 1 milyon 506 bini YGS'de 180 barajını geçerek LYS’lere başvuru hakkını elde etmişti. Adaylar, 10, 11 ve 17, 18 Haziran’da yapılacak 5 LYS’den bir veya birkaçına başvurularını tamamladılar. ÖSYM henüz LYS’lere kaç adayın başvurduğunu açıklamadı. Ancak binlerce aday LYS’de iyi bir üniversiteye girmek için ter dökecek. İşte son iki haftayı verimli değerlendirmek için yapabilecekleriniz.
#LYSYGS bitti. Sınav heyecanını atlatan adaylar sonuçlarını öğrendi. Şimdi sıralamadaki yerlerini korumak ya da yükseltmek hedefiyle Lisans Yerleştirme Sınavları için çalışıyorlar. Uzmanlar, bu hazırlıklar sırasında okul başarısının da ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor, çünkü yüksek gelen diploma notu sizi aynı puanı aldığınız bir aday karşısında daha da yukarıya çıkaracak.
#YGSHer yıl 1 milyondan fazla aday üniversiteli olabilmek için önce Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonra da Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) giriyor. Bu adayların bölümlere yerleşmelerinde “okul başarı puanı” kısmen etkili olsa da, büyük ölçüde YGS ve LYS performansları dikkate alınıyor. Dolayısıyla, öğrencilerin üniversite giriş sınavları ile yükseköğretim kurumlarında eğitim alırken gösterdikleri performansları arasında bir ilişki olması, yani sınav sıralamasında daha yukarılarda yer alan öğrencilerin daha iyi notlar alması bekleniyor.
#SınavAdaylar, üniversiteye girmek için ilk adım olan YGS puanlarını 25 Mart’ta öğrendiler. Beklediği performansı gösteremeyenler moral bozukluğu yaşıyor. Beklediğinden daha iyi aldığı için rehavete kapılanlar da var. Uzmanlar, üniversiteye girişin uzun bir maraton olduğunu hatırlatarak, LYS çalışmaya bir an önce başlanması gerektiğini vurguluyor. Bir de uyarıları var: “Motivasyonunuzu düşürmeyin, rehavete de kapılmayın, önünüzde daha en az iki sınav var.”
#YGSYüksek öğretim programına yerleşmemiş adaylar için ek yerleştirme işlemleri başladı. 2015 LYS ek yerleştirme tercih kılavuzu açıklandı. Tercihleri yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? Üniversite taban puanları ve boş kontenjan öğrenme
#MebHemen her yıl üniversite giriş sınav sonuçları bir önceki yıllarla karşılaştırılarak öğrencilerin öğrenme düzeylerine ilişkin bazı çıkarımlar yapılıyor. Özellike Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarındaki düşük öğrenci başarısını yalnızca okullardaki öğretim niteliğinin düşüklüğü ile açıklamak mümkün değil.
MEB özel okulları A, B, C ve D olmak üzere gruplara ayıracak ve 5 yıldızlı oteller gibi yıldız verecek. Yüzme havuzu olanlar 30, ibadethanesi bulunanlar 20 puan kazanacak. Öğretmene iyi maaş + 30 puan. Dershaneden dönüşerek okullaşanların kategorisi D sınıfı. LYS’de başarıya + 35, ikramiye verene + 20 puan.
#DershaneSınavlar 2010 yılından beri farklı isimlerle ve farklı oturumlarda uygulanıyor. 2010 Öncesinde haziran sınav heyecanının zirve yaptığı ay olarak öğrenci zihnindeki yerini almışken, 2010 sonrasında sınavın tekrar iki basamaklı hale gelmesi ile bu heyecan mart-nisan aylarına taşındı.
#KariyerMEB özel okulları A, B, C ve D olmak üzere gruplara ayıracak ve 5 yıldızlı oteller gibi yıldız verecek. Yüzme havuzu olanlar 30, ibadethanesi bulunanlar 20 puan kazanacak. Öğretmene iyi maaş + 30 puan. Dershaneden dönüşerek okullaşanların kategorisi D sınıfı. LYS’de başarıya + 35, ikramiye verene + 20 puan.
Sınav sonuç kâğıdını doğru okumak ve tercihte bulunmak, sınav kadar zor. Hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğini, üniversitelerin imkânlarını, özel şartları bilmeden, ölü tercih yapmadan bir seçimde bulunmak için sınav kâğıdınızdaki bilgilerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekir. Tercih yaparken izlemeniz gereken 7 adım var. Bu adımları dikkatle atın ve listenizi kontrol edin.
#Sınav