İngiltere’nin başkenti Londra, kentin birçok köşesindeki ışıklandırmalarla Noel’i ve yeni yılı karşılamaya hazırlandı. Genelde ilk olarak kentin ünlü alışveriş mekânı Oxford Caddesi’ne asılan göz alıcı ışıklar, bu yıl kent merkezinin birçok yerinde aynı anda yakıldı. Regent Caddesi, Bond Caddesi, Mayfair ve Piccadilly meydanındaki ışıklar, aynı anda dakikalarda yakıldı.
#İngiltereHollanda Karayolları Danışma ve Ulaşım Yardım Kurumu (ANWB) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, yağan kar nedeniyle akşam ülke genelindeki 300 noktada toplam 2 bin 300 kilometrelik araç konvoyu oluştu, kara, hava ve demiryolu ulaşımında da aksama yaşandı.
#ANWBDünyanın birçok şehrinde yeni yıl için hazırlıklar başladı. Görkemli geçmişi, kalabalık ama sakin caddeleri, kültür, tarih ve sanat çeşitliliği, zengin dünya mutfağı ve ışıltılı gece hayatıyla Londra yeni yıla merhaba diyebileceğiniz dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Thames kıyısında gerçekleştirilecek olan muhteşem yılbaşı gösterisine bir milyondan fazla kişi şahit olacak.
#LONDRAUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Keçiören'de sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar buluşmasında açıklamalarda bulunuyor. Altılı masaya tepki gösteren Erdoğan, "Eski Türkiye günlerine geri dönme tekliflerini reddetti. Koltuk paylaşımı yapıyorlar. Toplamı 1 puan eden malum partiler, ondan yaklaşık 40 tane vekil aldılar." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Keçiören'de Sivil Toplum Kuruluşları ve Muhtarlar Buluşması'nda açıklamalarda bulundu. Altılı masaya tepki gösteren Erdoğan, "Milletimiz eski Türkiye günlerine geri dönme tekliflerini reddetti. Koltuk paylaşımı yapıyorlar. Toplamı 1 puan eden malum partiler, ondan yaklaşık 40 tane vekil aldılar." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYeni yılın yaklaşmasıyla birlikte birçok Avrupa kentinde ışıl ışıl renkli ve bir o kadar da canlı Noel pazarları kurulmaya başladı. Eğlencenin, yemeğin ve alışverişin zirveye çıktığı pazarlar arasında yüzlerce yıldır aynı yerde kurulanı da var, etkileyici şovlara ev sahipliği yapanı da...
#HürriyetLondra, dünyanın en çok turist çeken şehirleri arasında... Sadece kozmopolit yapısı ve her semtinin ayrı bir karakterinin olması kenti ziyaret etmek için yeterli. Kaldı ki şehirde çok daha fazlası var. Sergiler, festivaller ve müzikaller, müzeler, restoranlar, gece hayatı, tarih, doğa, alışveriş… Üstelik bugünlerde kurulan buz pateni pistleri, ışıl ışıl süslenmiş caddeleri ile şehir bir kış masalına dönüşmüş durumda. İşte hayatınızda bir kez de olsa yolunuzu bu dünya metropolüne düşürmeniz için 6 neden.
#Londraİklim değişikliğiyle daha fazla mücadele edilmesini isteyen Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı çevre aktivistleri, bugüne kadarki en büyük eylemlerine bugün başladı. Berlin, Londra, Amsterdam, New York gibi büyük kentlerde sokağa çıkan aktivistler, yolları kapatıp oturma eylemi yaptı.
#İklim DeğişikliğiBirleşik Arap Emirlikleri’nden Şarika’da tahtın vârisi olarak gösterilen Şeyh Halid bin Sultan el Kasımi, geçen hafta Londra’nın en pahalı semtlerinden birindeki dairesinde düzenlenen seks ve uyuşturucu partisinin ardından ölü bulundu. Bu trajik son, kimi Arap prenslerinin neden olduğu daha önceki vakaları da hatırlattı.
#Birleşik Arap EmirlikleriHer kenti simgeleyen şeyler vardır. Mesela meydanları, parkları, meşhur caddeleri… O şehrin aynalarıdır bu simgeler aynı zamanda. Onlarla anılır şehirler. Örneğin Londra’daki Hyde Park ya da New York’un Times Meydanı… Türkiye’nin başkenti Ankara’nın bağrında da ‘duygusal kalbi’ diye nitelendirebileceğim sembollerinden biri vardır ki o da Kuğulu Park’tır. Ankara’da yaşayıp da burada küçük bile olsa bir anısı olmayan yoktur neredeyse. İşte size Kuğulu Park gezi rehberi…
#AnkaraLondra’da yaşayan ve tatil için memleketi Rize’ye giden eski belediye başkanlarından Ekrem Orhon’un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu (71), cadde ve sokaklarda çöpleri görünce harekete geçti. Sosyal medyadan çağrı yapan Dervişoğlu, başlattığı kampanyayla aralarında vali ve belediye başkanın da yer aldığı gönüllülerle cadde ve sokaklarda çöp topladı.
#Londra300 bin civarı nüfusuyla, Kuzey İrlanda’nın en büyük şehri ve başkenti olan Belfast, İrlanda ada genelinde gelişmişlikte Dublin’den sonra geliyor. Belfast adına şarkılar yapılan bir şehir: Katia Melua’nın Call of the Search, Elton John’un Made in England, Orbital’in Orbital albümlerindeki “Belfast” isimli çalışmalar, Belfast’ı henüz görmeseniz de çoktan dinlemiş olmanızı kuvvetle muhtemel kılan şarkılar.
#Belfast Gezilecek Yerler300 bin civarı nüfusuyla, Kuzey İrlanda’nın en büyük şehri ve başkenti olan Belfast, İrlanda ada genelinde gelişmişlikte Dublin’den sonra geliyor. Belfast adına şarkılar yapılan bir şehir: Katia Melua’nın Call of the Search, Elton John’un Made in England, Orbital’in Orbital albümlerindeki “Belfast” isimli çalışmalar, Belfast’ı henüz görmeseniz de çoktan dinlemiş olmanızı kuvvetle muhtemel kılan şarkılar.
#Belfast Gezilecek YerlerKendine has kıyafetleri (rengârenk ekose kiltleri), viskisi, gaydası ile tüm dünyada tanınan İskoçya’nın 1.800.000 civarı nüfusuyla en büyük, Büyük Britanya’nın üçüncü büyük şehri Glasgow, Birmingham’ın sanayi devrimiyle gelişmesinden önce (20.yüzyıl başlarında) Londra’dan hemen sonra gelmekteydi. Muhteşem doğal güzelliğe sahip İskoçya, yaklaşık 300 yıldır İngiltere’ye bağlı olsa da kendi “İskoç” kimliğini büyük bir gururla taşıyor. Kendi dilini konuşan, kendi parasını basan, kendi tarihi olan bu ülkenin bu güzel şehri Glasgow’da gezilecek çok sayıda yeri görürken aynı zamanda sımsıcak, esprili, misafirperver İskoçlarla da karşılaşacaksınız.
#İskoçyaKendine has kıyafetleri (rengârenk ekose kiltleri), viskisi, gaydası ile tüm dünyada tanınan İskoçya’nın 1.800.000 civarı nüfusuyla en büyük, Büyük Britanya’nın üçüncü büyük şehri Glasgow, Birmingham’ın sanayi devrimiyle gelişmesinden önce (20.yüzyıl başlarında) Londra’dan hemen sonra gelmekteydi. Muhteşem doğal güzelliğe sahip İskoçya, yaklaşık 300 yıldır İngiltere’ye bağlı olsa da kendi “İskoç” kimliğini büyük bir gururla taşıyor. Kendi dilini konuşan, kendi parasını basan, kendi tarihi olan bu ülkenin bu güzel şehri Glasgow’da gezilecek çok sayıda yeri görürken aynı zamanda sımsıcak, esprili, misafirperver İskoçlarla da karşılaşacaksınız.
#İskoçyaIşıl ışıl süslenmiş caddeleri, en renkli Noel marketleri, turistik birçok noktada yer alan eğlenceli buz pateni pistleri ve Hyde Park’ta kurulan Winter Wonderland ile Londra yeni yıl ruhunu kesinlikle ziyaretçilerine hissettiriyor. Hatta aralık ve ocak ayında Londra adeta bir kış masalına dönüşüyor. İşte size Londra gezi rehberi…
#Londra Gezi RehberiAfrika’nın güney ucunda, Cape (Kap) yarımadasında bulunan Cape Town, Güney Afrika’da turistlerin en fazla ziyaret ettiği yer. 3.5 milyonluk nüfusuyla Cape Town, Güney Afrika’nın en büyük ikinci şehri. Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun birleştiği yerde bulunan Cape Town doğal güzellikleri ve gelişmiş şehirciliğiyle bir Afrika şehrinden çok Avrupa şehirlerini andırıyor. İşte buram buram tarih kokan şehir merkezi...
#SeyahatHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#Beyoğlu