Almanya’nın Münih kentinde atık sularda koronavirüs taraması yapan araştırmacılar, Omikron varyantlı virüse rastlandığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Münih LMU Üniversitesi uzmanları, yapılan incelemede varyantın aralık başlarından bu yana var olduğuna dikkat çekerek, sanılandan daha yaygın olduğu uyarısında bulundu.
#AlmanyaTürk televizyonlarında dizi furyası tam başlamadan önce 80’li yıllarda TRT ‘Mardin Münih Hattı’ diye bir dizi yayınladı. Televizyon tarihinde ilk ‘Gurbetçi’ dizisiydi bu ve benzeri bir daha yapılmadı. Adı üzerinde dizi, Türk-Alman aşkının anlatıldığı bir kurguydu. Prof. Dr. Fuat Oduncu’nun ‘Mardin Münih Hattı’ndaki öyküsü ise tamamen gerçeklere dayanıyor. Çok ödüllü, son olarak kanser araştırmalarına yaptığı kazanımlar nedeniyle Almanya Yüksek Liyakat Nişanı’na layık görülen Prof. Dr. Fuat Oduncu ile başhekim olarak görev yaptığı Helios isimli Münih LMU Üniversitesi’ne bağlı klinikte görüşüyoruz. 1970 yılında doğduğu Midyat’tan annesi ve 5 kardeşiyle İstanbul Sirkeci Garı’ndan kalkan ‘Gurbet Treni’ ile Almanya’ya olan yolculuktan başlıyor anlatmaya...
#AlmanyaAlmanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan birden fazla yaşlılar yurdunda çifte aşıya rağmen toplu korona salgını olduğu ortaya çıktı. Sağlık uzmanları özellikle yaşlı insanlarda korona aşılarının etkisini erken yitirdiğine dikkati çekerek, güçlendirici üçüncü aşının yapılmasını önerdi.
#AlmanyaMünih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde (LMU) düzenlenen ve Erich-Frank-Gesellschaft’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘İnterkulturalitaet in der Medizin’ (Tıpta Kültürlerarası Etkileşim) başlıklı sempozyumda Türk-Alman tıp ilişkilerinin 40. yılı kutlandı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde (LBU) laboratuvar çalışmaları yapan nörolog Dr. Ali Ertürk ‘vDISCO’ ismini verdiği patentli metodu ile fare vücudunu saydam ve plastik kadar sert bir hale getirmeyi başardı. Bu sayede bunama, felç, şeker ve kanser gibi hastalıkların mikroskop altındaki incelemesi daha detaylı yapılabilecek, tedavi metotları geliştirilebilecek.
#GazetehaberleriABD ve İngiltere lider üniversiteleriyle dünyada yükseköğretim denildiğinde akla ilk gelen ülkeler. Ancak bunun için 10 bin dolar ile 90 bin dolar arasında değişen eğitim masraflarını karşılamanız gerekiyor. Avrupa’da tek kuruş ödemeden ya da çok düşük ücretle eğitim alabileceğiniz birçok ülke var. Kapılarını Türkiye’den öğrencilere de açıyorlar. İşte lisans ya da yüksek lisans eğitimini bedava ya da oldukça makul ücretlerle yapabileceğiniz ülkeler.
#EğitimYükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education ‘Avrupa’nın En İyi Üniversiteleri 2016’ sıralamasını açıkladı. Türkiye’nin bölgesel olarak dahil olmadığı listede ilk sırayı Oxford Üniversitesi alırken, Cambridge ikinci ve Imperial College London üçüncü oldu.
#Times Higher EducationLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education ‘İnovasyon için Kaynak Yaratma 2016’ sıralamasını yayınladı. Özel sektörden akademik personel başına en fazla yatırımı alan üniversitelerin incelendiği listeye Türkiye’den Anadolu Üniversitesi 5, İstanbul Üniversitesi ise 9’uncu sıradan girdi. Liste başında ise Almanya’dan LMU Münih var.
#Anadolu ÜniversitesiAlmanya'da federal hükümetin küçük ortağı ve Bavyera eyaletini tek başına yöneten Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), bilimsel araştırmalara dahi ters düşen ‘evde ve kamuya açık alanda Almanca konuşmalı’ talebinden yoğun tepkiler üzerine vazgeçti.