Önder ÖNDEŞ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 12:05
QS, dünyanın en iyi öğrenci şehirlerini sıraladı. Zirveye Kanada’dan Montreal yerleşirken, listede Türkiye’den de temsilci var; İstanbul 71; Ankara 81’inci sırada.
Dünyanın üniversite öğrencileri için en iyi şehirlerini hiç merak ettiniz mi? Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS bu soruya cevap bulmak için, şehirleri satın alma gücü, çekicilik, iş aktiviteleri ve öğrenci deneyimi gibi dört kritere göre sıraladı. Kuruluşun 2017 listesinde ilk sırada Kanada yer alırken, İstanbul 71; Ankara ise 81’inci sırada kendilerine yer buldu. Gelin öğrencilerini en fazla mutlu eden şehirlere bir göz atalım.
1- Montreal-KANADA
QS’in dünya sıralamalarında ilk 50’de kendine yer bulmayı başaran McGill Üniversitesi ile tanınan Montreal, 5 milyondan az nüfusuyla yerli ve yabancı öğrencilere kaliteli bir yaşam sunuyor. Güçlü iş olanakları ve özgürlükçü atmosferi ile eğitim dünyasının ilgisini çeken şehir; uluslararası öğrenciler için barınma ve gıda gibi masraflar nedeniyle puan kaybetse de ilk sıraya yerleşiyor.
2- Paris-FRANSA
Avrupa başkentlerinden Paris, üniversite öğrencilerine de geniş olanaklar sağlıyor. Yaklaşık 13 milyon nüfusuyla kalabalık olmasına rağmen, iş olanakları, kültürel ve sosyal imkânlarıyla ikinci sıraya yerleşmeyi başarıyor. Fransa’da yükseköğretim kurumları devlet tarafından finanse edildiği için, uluslararası öğrencilere yıllık yaklaşık 3 bin dolar harcamayla eğitim alma şansı sunması da şehrin puanını yükseltiyor. Paris, dünya sıralamlarında ilk 200’de temsil edilen Pierre and Marie Curie; Sorbonne ve Paris-Sud gibi üniversiteleriyle de adından söz ettiriyor.
3- Londra- İNGİLTERE
University College London, LSE ve Imperial College London gibi dünya listelerinde üst sıralarda yer alan yükseköğretim kurumlarıyla Londra, tartışmasız üniversite başkentlerinden biri. Yaklaşık 14 milyon nüfusuna rağmen, yerli ve yabancı öğrencilere konforlu bir yaşam sunan şehir, güçlü iş olanaklarıyla da dikkat çekiyor. Avrupa başkenti yaşam maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle puan kaybederken, bu açığını sunduğu sosyal, kültürel ve sportif imkânlarla kapatıyor.
4- Seul-GÜNEY KORE
Listede dördüncü sıraya yerleşen Seul sizi şaşırtmasın. Asya’nın ekonomisiyle olduğu kadar yükseköğretimde de yükselen yıldızı Güney Kore’nin başkenti, başta Çin olmak üzere, Avrupa ve Amerika’dan uluslararası öğrencileri kendine çekmeyi başarıyor. Güçlü iş olanakları, ABD ile birlikte Avrupa’nın çoğu ülkesine göre makul yaşam maliyetleri ve mühendislik alanlarında güçlü araştırma potansiyeline sahip üniversiteleriyle oyunda ben de varım diyor. Şehir, Seul Ulusal, Sungkyunkwan ve Yonsei gibi üniversiteleriyle öne çıkıyor.
5- Melbourne- AVUSTRALYA
Montreal ile birlikte dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında gösterilen Melbourne, şehrin adını taşıyan ve dünya sıralamalarında ilk 50’de temsil edilen üniversitesiyle tanınıyor. Melbourne özellikle çekicilik, iş aktiviteleri ve öğrenci deneyimi gibi alanlarda öne çıkıyor. Yerli ve yabancı öğrencilere özgür, konforlu ve aktivitelerle dolu bir üniversite hayatı sunmasıyla adından söz ettiriyor. Ancak yaşam maliyetlerinde puan kaybediyor.
6- Berlin-ALMANYA
Berlin, akademik açıdan güçlü Humboldt Berlin Üniversitesi gibi yükseköğretim kurumlarıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 6 milyon nüfusu, güçlü sosyal olanakları ve Kıta Avrupası başkentleri arasında en düşük yaşam maliyetleriyle dikkat çekiyor. Almanya’da yükseköğretim yerli ve yabancı öğrenciler için ücretsiz. Bu da şehirde eğitim alan öğrencilerin masraflarını büyük ölçüde azaltıyor. Berlin; ülkesinin güçlü ekonomisinin avantajlarını üniversite öğrencilerine sunabilen bir başkent.
7- Tokyo-JAPONYA
Listede Seul ile birlikte yer alan diğer Asya temsilcisi ise Tokyo. Tokyo Üniversitesi ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü ile dünya sıralamlarında iyi bir görünüm elde eden şehir, başta Asyalılar olmak üzere, tüm dünyadan öğrencileri mıktanıs gibi çekiyor. İş aktiviteleri ve çekicilik gibi kritelerde öne çıkan şehir, yaşam maliyetlerinden puan kayderek 7’nci oluyor.
8- Boston-ABD
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Harvard, Boston College ve Boston Üniversitesi gibi dünyanın en iyi yükseköğretim kurumlarından bazılarına ev sahipliği yapan Boston; eğitim için yaşayan bir şehir. Çekicilik, iş aktiviteleri ve öğrenci deneyimi gibi alanlarda yüksek puanlar alan Boston, özellikle listelerde üst sıralarda yer alan yükseköğretim kurumlarının yaklaşık ortalama 47 bin dolarlık yıllık öğrenim ücretleriyle puan kaybediyor.
9- Münih-ALMANYA
Kanada ile birlikte Almanya da sıralamada iki şehriyle temsil ediliyor. Şehir, ülkenin dünya sıralamalarında ilk 50’de kendine yer bulan LMU Münih ve Münih Teknik Üniversitesi gibi en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapıyor. Berlin’de olduğu gibi Münih’te de üniversiteler ücretsiz. Ayrıca düşük yaşam maliyetleri ve yaşanabilirliğiyle de bir adım öne çıkıyor.
10- Vancouver- KANADA
Vancouver, British Columbia ve Simon Fraser gibi üniversiteleriyle tanınıyor. 3 milyonu bulmayan nüfusuyla öğrencilere özgür ve yaşanabilir bir ortam sunan şehir; sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler açısından da oldukça güçlü.
71- İstanbul
Listede Türkiye’den en iyi dereceyi 71’incilikle İstanbul elde etti. Boğaziçi, İstanbul Teknik,
Koç ve Sabancı gibi üniversitelerle öne çıkan şehir, Avrupa’ya göre makul yaşam masraflarıyla puan kazandı. Ayrıca öğrenci deneyimi kriterindeki 36’ncılık da İstanbul’un sıralamada yükselmesini sağladı.
81- Ankara
İstanbul ile birlikte en önemli
üniversite şehirlerinden Ankara, yaşam maliyetlerindeki 36’ncılıkla ilk 100’e girmeyi başardı. Şehir çekicilik kriterinde 101’inci sırada yer alırken,
öğrenci deneyiminde sırası 55 oldu. Başkenti ileri taşıyan üniversiteler ise Bilkent, ODTÜ, Hacettepe ve Ankara.