Osmanlı’da çağdaş kişilikler dizisi

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı’da çağdaş kişilikler dizisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2012 12:09

Almanya’nın Münih Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün, Osmanlı’da çağdaş kişilikler üzerine hazırladığı konferanslar dizisinde devlet adamı, çevirmen ve oyun yazarı Ahmet Vefik Paşa anlatıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi (LMU) Türkoloji Bölümü, Osmanlı’da yeniliklere öncülük eden önemli kişilikler üzerine düzenlediği konferanslar dizisine devlet adamı, çevirmen ve oyun yazarı Ahmet Vefik Paşa’yla devam etti. Üniversitede düzenlenen konferansta Türkolog Dieter F. Kickingereder, 1823-1891 yılları arasında yaşamış olan Ahmet Vefik Paşa’yı anlattı. Ahmet Vefik Paşa’nın Bursa’da yaptırdığı tiyatronun İstanbul dışında Anadolu’da ilk tiyatro olduğuna dikkat çeken Kickingereder, Paşa’nın yine görev yaptığı Paris kentini örnek alarak, Bursa’nın caddelerini, hastaneyi ve hükümet konağını yaptırdığını, Paris’ten getirttiği mimar Leon Parvillee’ye kentteki tarihi anıtları restore ettirdiğini vurguladı.

16 DİL BİLİYORDU
Ahmet Vefik Paşa’nın görevli gittiği her yerde ülkenin dilini, kültürünü ve geleneklerini öğrendiğine işaret eden Kickingereder, 16 dil bildiğini, Fransızca’ya ana dili gibi hakim olduğunu, ünlü Fransız yazar Moliere’in eserlerini Türkçe’ye çevirdiğini kaydetti. Ahmet Vefik Paşa’nın İstanbul Rumeli Hisarı’ndaki evinde kurduğu kütüphanenin dönemin en ünlü kütüphaneleri arasında geldiğini söyleyen Kickingereder, ilk Türkçe sözlüklerden birisi olan Lehçe-i Osmani’yi yazdığını, Osmanlıca’nın Arapça ve Farsça’dan arındırılması çalışmasını başlattığını belirtti.

1877’de ilk Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında meclis başkanı olan, üç ay gibi kısa bir süre başbakanlık yapan Ahmet Vefik Paşa’nın Türkiye’de sanat ve siyasette yeniliğe önemli katkılarda bulunduğunu anlatan Kickingereder, Paşa’nın son yıllarını Rumeli Hisarı’ndaki evinde fakirlik içinde geçirdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!