2. Dönem notları nasıl verilecek sorusu öğrencilerin odağındaki konu olmaya devam ediyor. Eğitimlerine devam eden öğrencilerin merakla araştırdığı 2. Dönem notları nasıl verilecek sorusu, okulların yüz yüze açılmasıyla birlikte gündemde yar almaya başladı. Peki, liselerde ve ortaokullarda 2. dönem notları nasıl verilecek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#2. DönemAvustralya yükseköğretim pazarında en büyük oyunculardan biri. Victoria Eyalet Eğitim Hizmetleri Direktörü Barış Satar, Avustralya’nın Türk öğrenciler için yükseköğretimde dikkat çekici bir alternatif olduğunu belirterek, “Birçok üniversite burs imkânları sunuyor ve çalışma izni de öğrencileri çekiyor” diyor.
#Bursİnternet, hayatımıza büyük kolaylıklar getirdiği gibi dünyanın her yerinden Amerika’nın iddialı üniversitelerine başvuru ve ulaşım imkânı da sundu ancak bununla birlikte rekabeti de artırdı. Üniversiteler artan başvurular arasından en iyi adayları seçebilmek için çıtayı devamlı yükseltiyor.
#ÜniversiteÜniversite sınav sistemi neredeyse her yıl değişikliğe uğruyor. Tek sınavdı, ikiye çıktı, sonra 6’ya çıktı. Katsayıda sık sık değişiklik oldu. Bu yıl son kez YGS yapılabilir. Seneye adaylar yeni bir sistemle karşı karşıya kalabilir. Bu durumda da adayların kafası allak bullak. Çünkü, sınava hazırlık genellikle 2 yıl önceden başlıyor. Son bir yılda eksik kalanlar tamamlanıyor. Şimdi lise 2’de olan bir öğrenci, iki yıl sonra nasıl bir sınav sistemiyle karşı karşıya bilemiyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, televizyondan açıkladı, 2016’da sistem değişebilir. 2015’te bambaşka bir format ile adaylar sınava girebilir. YGS ve LYS’nin yerini başka bir model alabilir.
BAŞARILI olmuş ve/veya isimleri iyi bilinen işadamlarının hayata atılmakta olan gençlere konuşması her zaman ilginç olmuştur. Hatta, bazen utandırıcı durumlar da yaratılmıştır. Bazen başkalarının fikirleri ünlü işadamlarınınmış gibi verilmiştir. Ama, çoğu zaman bu tür alıntılarda deneyimlerden çıkan dersler vardır.
Dijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise Diplomasıİlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında dönemin ilk sınavları yapılıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanacak olan sınavlarda alınan ilk notlar, öğrencilerin derslere olan ilgisini ve akademik motivasyonunu önemli ölçüde şekillendiriyor. Uzmanlar, eğitimciler ve veliler, dönemin ilk sınav sonuçlarının öğrenciler üzerinde bıraktığı etkilerin kayda değer derecede önemli olduğunu ifade ediyor.
#İlk Sınavların Motive Edici Etkisi Çok BüyükHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılan bazı adayların, lise diploma notları ile sınavda aldıkları puanlar arasında dikkat çekici farklar vardı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın hazırladığı istatistiğe göre sınavdan 150 gibi düşük bir puan almış bir adayın lise diploma notu 65 seviyesinde olabiliyordu. Ünsal, “1 puanın bile önemli olduğu bir sistemde diploma notlarının bu kadar yüksek verilmiş olması Ortaöğretim Başarı Puanı’nda (OBP) bir adaletsizlik olduğu duygusunu da beraberinde getiriyor” dedi.
#YKSMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıyor tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Kayıt ücreti alınıyor ifadesi öğretmen, idareci arkadaşlarımızı zan altında bırakabilecek ciddi itham. Çünkü kayıt yaptıracakları okul mekanizması yok. Hal böyle iken kayıt ücreti isteniyor denmesi biraz abes açıkçası. Bunu kabul etmiyorum. Bunu okuldaki idarecilerimize karşı itibar sarsıcı bir söylem olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini süreç odaklı takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı şekilde yapma kararı aldı.
#Ortak SınavAdem Ceylan, Ankara Çamlıdere Belediye Başkanı olmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. Ankara'nın tek bağımsız adayı olarak seçim kazanan ve Çamlıdere Belediye Başkanı olduğu ilan edilen Adem Ceylan, kariyeri ve biyografisi ile merak ediliyor. Peki, Ankara Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Adem CeylanÖğretmenlikten çiftçiliğe geçen ve kendi markasını yaratan Özge Akıllı, bugün organik sertifikalı aile çiftliğinde yetişen ürünleri tüketiciyle buluşturuyor. Zeytin, zeytinyağı ve nar ekşisi üreten Özge Akıllı’nın hedefinde ise ihracat var. Bir hedef de Akıllı’nın köylü kadınları da ekonominin içerisine katmak.
#1Bebekken doktorların ‘6 ay yaşar’ dediği Serebral Palsi hastası Ays Kara, sapanla yaptığı ve ‘Aysdil’ adını verdiği konuşma aletiyle ABD’den gelen doktoruna “Neden bir Stephen Hawking olmasın” dedirtti. Ays hayatını kullanabildiği tek ayak parmağıyla yazdığı ‘Ays’ın Hikâyesi’ adlı kitabında anlattı.
#KarabükBoğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan Sait Sevban Cander, mezuniyetini alışılmışın dışında bir teşekkür metniyle paylaştı. Cander, öğretmenleri ve ailesinden önce aralarında pilavcı Fevzi, berber Murat ve fotokopici Ergin’in de olduğu mahalle esnafına teşekkür etti.
#Boğaziçi Üniversitesi4 Haziran tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi sınavı tercihleri 3 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. “LGS puanına okul puanı ekleniyor mu?” sorusu da tercih döneminde merak edilip araştırılan konular arasında yer alıyor. Adaylar tercihlerini yaparken oldukça dikkatli davranıyor. LGS’ye okul puanı ekleniyor mu? LGS okul kaç puan veriyor 2023? İşte OBP hesaplama…
#LGS OBP HesaplamaTürkiye’de 2022 yılı eylül ayı itibariyle farklı eğitim kademelerinde öğrenim gören 19 milyonun üzerinde öğrenci örgün ve yaygın eğitim ve öğretim süreçlerine başladı. Bu yılının birinci dönemi nispeten sakin ve öğretim süreçleri açısından ilgili planlamalar dahilinde devam ederek 20 Ocak 2023 tarihinde dersler tamamlanıp yarıyıl tatili başlamıştı.
#Konuk YazarMilli Savunma Üniversitesi öğrenci alımı sınavı olarak da bilinen MSÜ sınavı bugün organize edildi. Askeri okul öğrencisi olmak isteyen yaklaşık 600 bine yakın aday sınavlara katıldı. Sınav sonuçları 27 Nisan tarihinde açıklanacak. Ardından adaylar, MSÜ sınav sonuçlarına göre 2 ve 4 yıllık kara, deniz ve hava okullarını tercih edecek. Sınavların ardından tercih edecekleri okulların taban ve tavan puanlarını öğrenen adaylar, yerleştirmede okul puanının etkili olup olmadığını araştırıyor. Peki MSÜ okul puanı etkiliyor mu? OBP MSÜ’ OBP puanıyla mı öğrenci alıyor? İşte, konuyla ilgili yapılan açıklama…
#MSÜYarıyıl tatili için zil çaldı, öğrenciler karnelerini aldı. İşte sonunda heyecanla beklenen yarıyıl tatili başladı. Öğrencilerin tatillerini verimli bir biçimde değerlendirmeleri öğretmenler ve aileler için son derece önemlidir. Bu süreçte öğrencilerin aileleriyle yapabilecekleri etkinlikler planlanabilir ve tatil sürecinin daha etkili olması sağlanabilir.
#Konuk YazarBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSFLGS sınav sonuçlarında belirleyici unsurlardan biri OBP. LGS tercih döneminde oldukça önemli bir yer kaplayan, öğrencilerin Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)’nin nasıl hesaplandığı, istedikleri liseye yerleşmeyi umut eden adaylar için merak ediliyor. Peki, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir, nasıl hesaplanır? İşte, OBP ile öğrenci alan liseler…
#OBPVize, final ve büt notları ortalaması, hesabı yapabilmek için vize ne demek, final ne demek ve büt ne demektir? Bilmek gerekmektedir. Üniversite öğrencileri tarafından sıklıkla işitilen sözcükler olan vize, ilk yani birinci sınavdır. Final üniversitelerde yapılan ikinci sınav, büt ise bütünleme sınavı demektir. İşte vize, final ve büt notları ortalaması nasıl hesaplanır ayrıntıları ile derledik.