Vize, final ve büt notları ortalaması nasıl hesaplanır? Vize final büt hesaplama yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Vize, final ve büt notları ortalaması nasıl hesaplanır Vize final büt hesaplama yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 23:55

Vize, final ve büt notları ortalaması, hesabı yapabilmek için vize ne demek, final ne demek ve büt ne demektir? Bilmek gerekmektedir. Üniversite öğrencileri tarafından sıklıkla işitilen sözcükler olan vize, ilk yani birinci sınavdır. Final üniversitelerde yapılan ikinci sınav, büt ise bütünleme sınavı demektir. İşte vize, final ve büt notları ortalaması nasıl hesaplanır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Vize, final ve büt notları ortalaması, öğrencinin başarı ölçütüdür. İlk sınav vize ile ikinci sınav final notu ortalaması sınıf geçmeye yetmediği durumlarda büt sınavından alınacak not ortalaması etkili olacaktır. Büt olarak tanımlanan ve açılımı bütünleme sınavı olan ölçüt ise sınıf geçebilmek için uygulanan son sınavdır.

  Bir sınav takvimi için geçerli puan alamayan öğrenciler bütünleme sınavına da girerek sınıf kaybetmekten kurtulabilirler. Bu durumda sınıf puan ortalaması vize, final notları da önemlidir. Vize ve final sınav not ortalaması 40 puan altında kalan öğrenciler sınıf geçebilmek için telafi sınavı olarak bilinen bütünleme sınavından yeterli puan almak zorundadır.

  Vize, Final ve Büt Notları ortalaması Nasıl Hesaplanır?

Haberin Devamı

  Vize, final ve büt notları ortalama hesabı, vize ve final sınav ortalaması alınarak yapılır. Alınan vize- final puan ortalama ağırlığı oranı çarpıldıktan sonra yüze bölünerek ortalama alınmaktadır. Ortalama hesabında vize puanı %40 final puanı ise % 60 olarak alınmaktadır. Sonucun GEÇER not kabul edilmesi için not ortalaması 50 puan ve üstü olmalıdır. Öğrenci not ortalaması 50 Puanın altında kalıyor ise sınıf geçmeye yetmeyecek KALDI kabul edilecektir. Üniversite öğrencileri için vize sınav sonucunun ortalamaya katkısı %40 olarak kabul edilmektedir. Final sınavının ortalamaya etkisi ise %60 olarak kabul edilmektedir.

  Bu duruma örnek olarak;

 Öğrenci vize sınavından 80 almış ise, notunun ortalamaya etkisi %40 olarak kabul edilecektir. 80x40= 3.200 bölü 100 olarak hesaplanması gerekecektir. Buna göre öğrencinin puanı 80x40/100= 32 olarak gelecektir.

  Ardından, sınıf geçebilme ölçüsü olarak final sınavı hesabı yapılması gerekmektedir. Final sınavından da 90 aldığını kabul edelim. Final sınav sonucunun ortalamaya etkisi ise % 60 olarak kabul edilmektedir. Bu durumda 90x60/100= 54 final puanı bulunacaktır. Bu öğrencinin final yani sınıf geçme notu 54+32=86 olduğu görülecektir. Bu durumda öğrencimiz sınıf geçmeye hak kazanmış bütünleme sınavına girme zorunluluğu yok demektir. Üniversite hayatına girmeden önce bilinmeyen tanımlar olan vize, final ve büt, üniversite öğrencileri için havalı görünmektedir.

Haberin Devamı

  Vize, Final ve Büt Hesaplama Yöntemi

  Üniversiteye giriş yapmayanların çok da anlamayacağı vize, final ve büt sözcükleri ilginç gelse de sınıf geçme ölçütüdür. Birinci, ikinci sınavlardan geçer puan alamayanların girmesi gereken üçüncü sınav (BÜT) bütünlemedir. Eğitim takvimine göre bir dönem geçmek için düzenlenen vize ve final sınav puanlarının ortalaması 50 ve üstü olan öğrencilerin Büt sınavına girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Not ortalaması 40 ı geçemeyenler bütünleme sınavına girerek sınıf geçebilmek için yeterli puan almak zorundadır. Bu durumda ise bütünleme yani telafi sınavına katılmak zorundadır. Bütünleme sınavına giren öğrencinin bu sınavdan alacağı puan sınıf geçme puanı olacaktır.

Haberin Devamı

  Vize üniversitelerin ilk sınavıdır. Sınav tarihinden en az 2 hafta önce açıklanmaktadır. Final ise dönem sonu sınavı olarak uygulanmaktadır. Final sınavı vizeye oranla yüksek ağırlıkta bulunmaktadır. Ayrıca üniversitelerde yapılmakta olan Quiz sınavı bulunmaktadır. Bu da öğrencileri vize ve final sınavlarına hazırlayan antrenman sınavı olarak tabir edilmektedir. Quiz sınavı, uygulanma zorunluluğu bulunmayan bir sınav tekniğidir. Uygulama tekniği lise sınavlarına benzetilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!