Hürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu Dışı‘Bitkisel Hafıza ve Bibliyofili Üzerine Diğer Yazılar’da Umberto Eco, kitap tutkusunu anlatıyor. “Kültür bir bilgiyi iki dakikada nasıl bulacağını bilmektir” diyen Eco, e-kitaba, teknolojik yeniliklere karşı değil ama tercihi her zaman bitkisel olandan, selülozdan yana. Bilginin en iyi kâğıtta korunabileceğini düşünüyor. Akıcı anlatımıyla zevkle okunan bir kitap.
#Umberto EcoTuna Nehri’nin başlangıcını veya doğuşunu nerede aramalı? Claudio Magris, ‘Tuna Boyunca’da bu soruya yanıt arıyor. Magris, Tuna’nın coğrafi bir oluşumun çok ötesinde konumlandığını gösteriyor. Önemli bir tarihi kavşak bu nehir, akıp giden zamanın, günümüze dek uzanan ve debisi yüksek bir tanığı...
#Tuna NehriKitaplarla uzun saatler baş başa kalabileceğimiz yaz mevsimi, tatil sezonu geldi çattı. Okumayı ertelediklerimiz, yeni çıkanlar, ödüllü kitaplar, çok konuşulanlar, klasikler... Kitap eki editörleri, eleştirmenler ve yazarlara yaz sıcağını serinletecek, tatili tatlandıracak kitap önerilerini sorduk...
#YAZ TatiliAlfa Yayınları, seyyah Marco Polo’nun 13. yüzyılda yaptığı yolculuklarının yer aldığı ‘Seyahatname’yi yayımlarken, İş Bankası, Laurence Bergreen’in Marco Polo biyografisini çıkardı. Böylelikle okur iki kitabı aynı anda okuyarak hem Polo hem de eseri üzerinde daha derinlikli okuma yapma şansına kavuştu.
#Marco Poloİbrahim Tatlıses demişti ya “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik” diye...Bırakın Oxford’u, uygarlık tarihinin başladığı yermiş meğer! UNESCO Dünya Mirası listesine alınan Göbeklitepe’de, kazıların koordinatörü Dr. Lee Clare ile bir gün geçirdik. 12 bin yıllık yapıların arasında insanın gizemli kökenlerini konuştuk. Atalarımızın dünyaya, kozmosa nasıl baktığını ve insanlığın nereye doğru gittiğini anlamaya çalıştık.
#İbrahim Tatlıses