Kriptografi alanındaki zorlu şifreler, bulmaca tutkunları için yeni bir meydan okuma sunuyor. Antik Phaistos Disk’i ve CIA’in Kryptos’u gibi çözülmemiş kodlar, araştırmacıları ve meraklıları yıllardır etkisi altına alıyor. Bu sırların arkasındaki gizemler, sadece entelektüel bir merak değil; aynı zamanda kaybolmuş hazineler ve cinayetlerin çözümü için anahtar niteliğinde. İşte asırlardır çözülemeyen altı şifre ve ardındaki gizemler...
#Çözülemeyen ŞifrelerHamilelikte aşerilen şeyler arasında ilk bakışta rastgele gibi görünen ama bir o kadar da tuhaf bir şekilde belirli olan tatlı, tuzlu, baharatlı, soğuk ve sıra dışı tatlar da yer alıyor. Hamile insanların yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğu hamilelik sırasında, en sık da ilk üç aylık dönemde olmak üzere en az bir yiyecek aşermesi yaşarken, bunun nedeni hakkında nispeten az şey biliniyor.
#AşermeSes ve kanun sanatçısı Çağlar Fidan, dinleyeni Suriçi İstanbul’unda müzikli bir tarih yolculuğuna çıkaran albümü ‘Intra Muros İstanbul’u yayımladı. Sadece 17 ile 20’nci yüzyıllar arasında yapılan eski İstanbul’un şarkılarını değil, o şarkılara eşlik eden hikâyeleri de günümüze taşıyor.
#Çağlar FidanMaslak 42’deki Gama Gallery’de açılan kolektif sergi ‘Cansipârâne’de mozaik kelebek kanatları cinsiyet eşitliği ve şiddete direnişin sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Bu yıl 8’inci kez düzenlenecek BASE’in amacıysa yeni mezun sanatçıları desteklemek ve onları sanat profesyonelleriyle buluşturmak. Arter’de devam eden Yasemin Özcan’ın ‘Islak Zemin’ başlıklı kişisel sergisi de miras, aktarım, hafıza, kentleşme ve modernleşme gibi kavramlara düşünsel ve mizahi bir yaklaşım sunuyor.
#SergiDünyaca ünlü Cambridge Sözlüğü, 2024 yılının kelimesini "Manifest" olarak seçtiğini duyurdu. Cambridge Sözlüğü Yayın Müdürü Wendalyn Nichols, "manifest" kelimesinin, 2024 yılında sözlükte 130 binden fazla kez arandığını belirtti. İngiliz şair ve yazar William Shakespeare'inde kullandığı kelime, ünlü isimlerin kullanımıyla popüler hale geldi.
#CambridgeGöz boyama, kılık değiştirme ve en sonunda da adeta buhar olup havaya uçma... Bunların bir sihir gösterisinde yaşandığını düşünüyor olabilirsiniz. Haksız da sayılmazsınız. Ancak bu aynı zamanda genç bir kadının gerçek hikâyesi...
#İngiltereİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Donald Trump, 44. başkanlık döneminde savunma bakanı olarak atamak istediği Pete Hegseth’i tartışmaların odağı haline getirdi. Hegseth’in Irak ve Afganistan’daki askerî geçmişi ve Fox News'teki sunuculuğu, bazı kesimlerce cesur bir hamle olarak görülürken, dövmeleri ve açıklamaları da eleştiri konusu oldu.
#ABDAmerika Birleşik Devletleri 2024 seçimleri kesin olmayan verilere göre sonuçlandı. Donald Trump ABD’nin 47. Başkanı oldu. Vox Populi, Vox Dei kelimesi seçimlerle birlikte kullanılan kelimelerden birisi oldu. Latince kökene sahip olan bu cümle halkın iradesini ifade ediyor. Peki, Vox Populi, Vox Dei ne demek, ne anlama geliyor?
#Vox Populi Vox DeiTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileMezar taşında "çağının bilmecesi" yazıyor, doğumundan ölümüne gizemli bir hayat yaşadığı belirtiliyor. 16 yaşındayken gökten düşmüş gibi bir anda ortaya çıkan genç adamın kim olduğu neredeyse iki asırdır merak ediliyor. Bilim insanları DNA analizleriyle bu soruya nihayet bir yanıt buldu ama halen cevaplanması gereken önemli bir soru daha bulunuyor.
#DNAİsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, kararı "İran'ın İsrail'e yönelik menfur saldırısını kesin bir dille kınayamayan biri İsrail topraklarına ayak basmayı hak etmiyor demektir." ifadesiyle duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte istenmeyen adam nedir? sorusu gündeme geldi. İşte persona non grata kelimesinin anlamı…
#Persona Non GrataGösteri dünyasının en parlak yıldızlarından biri Angelina Jolie... Ünlü bir babanın ve onun kadar tanınmış olmasa da mesleğini çocukları için feda eden bir anneni kızı... Çok genç yaşta kaybettiği annesinden aldığı kendine özgü güzelliğiyle sinema dünyasında çok kısa sürede iyi bir çıkış yakaladı.
#Angelina JolieSon yıllarda eski eşi Brad Pitt ile yaşadığı sorunlarla bir türlü gündemden düşmeyen Angelina Jolie, geçen ayın son günlerinde belki de hiç beklemediği yeni bir sorunla yüzleşti... Henüz bebek denilecek yaştayken Vietnam'dan evlat edindiği oğlu Pax Thien, 29 Temmuz'da kalabalık Los Angeles trafiğinde bir motosiklet kazası geçirdi.
#Angelina JolieSinema dünyasının yıldızlarından Angelina Jolie, dün akşam üzeri bir anne için çok zor bir deneyim yaşadı. Son yıllarda eski kocası Brad Pitt ile sürdürdüğü çekişmeli boşanma ve ardından maddi konulardaki davalarıyla gündemde olan Jolie'nin evine dün gecenin erken saatlerinde kötü haber ulaştı.
#Angelina JolieEski çağ tarihi alanında çalışan Mete Öztürk, 2021 yılında definecilerin tarihi eserleri paylaştığı gizli Facebook grupları olduğunu keşfederek onlara üye oldu. Grupta paylaşılan fotoğraf ve bilgileri arşivleyen Öztürk, definecilerin eline geçen eserlerin koruma altına alınması için çaba harcıyor.
#Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekSon günlerde çıkan etçil çekirge haberleri vatandaşları telaşlandırdı. Latince ismi "Saga ephippigera" olan etçil çekirge Batman Kent Merkezi’nde görüntülendi. Daha sonra ise Elazığ’ın Palu ilçesinde bal kovanları arasında dev etçil çekirge görüntülendi. Boyutu 25 santimetreye ulaşan etçil çekirge görenleri hayrete düşürdü. Peki, Et yiyen çekirge ü insana zarar verir mi? Etçil çekirge zararlı mı? İşte detaylar...
#Et Yiyen ÇekirgeEtçil çekirgenin insanlara zarar verip vermeyeceği gündeme geldi. Batman'da kent merkezinde görülen etçil çekirge akıllara “Etçil çekirge insanlara zarar verir mi?” sorusunu getirdi. Tarlalarda ve ormanlık alanlarda sıkça rastlanan, Latince ismi "Saga ephippigera" olan etçil çekirge büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Peki, Etçil çekirge nedir, zararlı mı? İşte merak edilenler...
#Etçil ÇekirgeYeşilçam efsanesi, ilk Altın Portakal’ın “en iyi erkek oyuncu”su, aynı zamanda antikacı ve koleksiyoner İzzet Günay ve eşi İpek Hanım’la Bodrum’daki yazlıklarında buluştuk. 90 yaşına girecek sanatçıyla 30’lu yılların İstanbul’unu, II. Dünya Savaşı’nı, Yeşilçam anılarını, Dört Yapraklı Yonca’yı, Zeki Müren’i ve bu yaşta nasıl bu kadar dinç kalabildiğinin sırlarını konuştuk. Sanki 20’nci yüzyılla 21’incisi arasında siyah-beyaz bir köprü gibi. Hem sakal-bıyık bırakmayan jilet gibi bir nesilden geliyor hem de hayatında hiç cep telefonu tuşuna basmamış. Telefonlarına eşi baktığı için konuya da oradan girdik zaten...
#İzzet GünayHammer, Maria Theresia’nın kurdurduğu “dil oğlanları” diye çevrilen Orientalische Akademie’de Latince, Yunanca, Arapça, Farsça ve Türkçe öğrenmişti. Avusturya Bilimler Akademisi’nin ilk reisiydi. Osmanlı Encümen-i Dâniş’inin ilk Avusturyalı üyesiydi. Tıpkı Ahundzâde’ye Latince alfabesinden dolayı Padişah Abdülmecid’in bir Mecidiye nişan vermesi gibi Hammer’e de ilk örneklerden sayılan ikinci dereceden Mecidiye nişanı verilmiştir.
#HammerYaban hayatı fotoğrafçısı Dr. Pedram Türkoğlu, çok nadir görülebilen Türkiye'nin tek boa yılanı türü mahmuzlu yılan (Eryx jaculus) yavrusunu görüntüledi. Bu türün insanlar için tamamen zararsız olduğunu belirten Türkoğlu, "Yaşam biçimleri nedeniyle görüntülemek oldukça zor. Nesilleri tehlikede değil ancak habitat kaybı ve beşeri öldürülmeler nedeniyle popülasyonları azalıyor" dedi.
#Boa YılanıYaban hayatı fotoğrafçısı Dr. Pedram Türkoğlu, çok nadir görülebilen Türkiye'nin tek boa yılanı türü mahmuzlu yılan (Eryx jaculus) yavrusunu görüntüledi. Bu türün insanlar için tamamen zararsız olduğunu belirten Türkoğlu, "Yaşam biçimleri nedeniyle görüntülemek oldukça zor. Nesilleri tehlikede değil ancak habitat kaybı ve beşeri öldürülmeler nedeniyle popülasyonları azalıyor" dedi.
#Boa Yılanı