1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın parolası ‘Ayşe tatile çıksın’dı. Paroladaki Ayşe, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızıydı. Ayşe Güneş Ayata 50 yıl sonra ilk kez konuştu, ‘tatil’e nasıl çıktığını anlattı: “Ecevit açıklayınca öğrendim, fotoğraflarımı çekmeye başladıklarında şaşırıp utanmıştım.”
#Kıbrıs Barış HarekâtıKıbrıs Barış Harekatı'nda "Ayşe tatile çıksın" parolasına ilham veren dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızı Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata, harekatın 50. yılı dolayısıyla konuştu. Prof. Dr. Ayata, "Babam Turan Güneş ve Bülent Ecevit, 'başka ülkeler bizi dinliyorlardır' düşüncesiyle İkinci Harekat'ın başlaması için bir parola belirlemeye karar veriyorlar. 'Ayşe tatile çıksın' parolası babamdan Ecevit'e bir işaret oluyor." dedi.
#KKTCTürkiye’nin zengin kültürel varlıklarını tanıtmak ve bu varlıkların iç turizm bağlamında farkındalığını arttırmak amacıyla hayata geçirilen Rotahane, Erzurum’da kültür ve tarih dolu bir yolculuk yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un kurucusu olduğu Rotahane’nin 66’ncı durağı olan Erzurum’da Urartulardan Osmanlılara, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine kadar birçok eser, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
#RotahaneKıbrıs’a gitmenin en güzel yanı hem memlekette gibi rahat hem de yurtdışına çıkmış gibi özgür ve stresten uzaklaşmış hissettirmesi. Üstelik her defasında keşfedecek birçok şey sunuyor. Bu kez KKTC ziyaretimin nedeni Gazimağusa’ya bağlı Kapalı Maraş’ı görmek.
#Nurgül BÜYÜKKALAYÇıktığım her yolculuğun, tanıdığım her insanın bana kattıklarıyla kendimi yeniliyorum. Bir senenin sonunda geçmiş yılın bakiyesini alırken tüm olumsuzluklara rağmen yeni yıl beni hâlâ heyecanlandırıyor. Fazla uzaklara gitmeden birkaç yakın rota önerisinde bulunayım. Belki şimdi veya sonra, yılın ilk tatili için size ilham olurum.
#SeyahatMükemmel Akdeniz havası, sakinlerinin sempatik konuşma tarzı, tarihi köyleri ve eşsiz doğasıyla Kıbrıs dört mevsimlik bir tatil adası. Kendinizi yabancı hissetmeden turist olmanın keyfini süreceğiniz yegâne yer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Maraş’tan Karpaz’a, denizin tadını bu aylarda bile çıkarabilirsiniz.
#Kuzey KıbrısBugün yakın tarihimizin en büyük kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıldönümü. “Atamızın hayata gözlerini yumduğu günü/dönemi değil, bir güneş gibi hayata ‘merhaba’ dediği Selanik’te doğduğu evi anlatmak istiyorum. Biz Türkler için, ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerin başında geliyor. Çeşitli restorasyonlar geçirmiş ve beyaza boyanmış bu tarihi ev, günümüzde ‘Selanik Atatürk Evi Müzesi’ olarak hizmet veriyor.”
#AtatürkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Kıbrıs davası) Bu dava bize Hala Sultan'ın, Lala Mustafa Paşa'nın, Doktor Fazıl Küçük'ün, Rauf Denktaş'ın emanetidir. Türkiye de 20 Temmuz 1974'te işte bu emanete sahip çıkmak için harekete geçti. Bugün de aynı emaneti daha ileriye taşımanın mücadelesini veriyoruz." dedi. Ayrıca Erdoğan, 'Kıbrıs denilince aklınıza ilk ne geliyor' sorusuna ise, 'Tabii bizim aklımıza 74 geliyor. O günden aklımda kalan en önemli başlık nedir diye sorarsanız onu da söyleyeyim. Beşparmak Dağları'dır. Şimdi de inşallah yapacağımız külliyeyi de Beşparmak Dağları'na sırtımızı dayayarak, böyle bir yerde yapmayı planladık Sayın Cumhurbaşkanı ile beraber' şeklinde yanıt verdi.
#CumhurbaşkanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Kıbrıs davası) Bu dava bize Hala Sultan'ın, Lala Mustafa Paşa'nın, Doktor Fazıl Küçük'ün, Rauf Denktaş'ın emanetidir. Türkiye de 20 Temmuz 1974'te işte bu emanete sahip çıkmak için harekete geçti. Bugün de aynı emaneti daha ileriye taşımanın mücadelesini veriyoruz." dedi. Ayrıca Erdoğan, 'Kıbrıs denilince aklınıza ilk ne geliyor' sorusuna ise, 'Tabii bizim aklımıza 74 geliyor. O günden aklımda kalan en önemli başlık nedir diye sorarsanız onu da söyleyeyim. Beşparmak Dağları'dır. Şimdi de inşallah yapacağımız külliyeyi de Beşparmak Dağları'na sırtımızı dayayarak, böyle bir yerde yapmayı planladık Sayın Cumhurbaşkanı ile beraber' şeklinde yanıt verdi.
#Recep Tayyip ErdoğanÜzüm bağları ve yapılan şarapları ile meşhur olan Paşalimanı Adası, pek çok kişi tarafından merak edilen bir yerdir. Doğal güzellikleri ile eşsiz bir tatil beldesi olan ada, her yıl pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Paşalimanı Adası hakkında bir bilgi derlemesi yaparak, merak ettiğiniz ayrıntıları derledik.
Kimi şehir kalabalığından kaçıp huzura sığınmanın, kimi ticaretin, kimi de geçmişte olduğu gibi konaklamanın adresi. Hepsinin çatısının altında yüzlerce yıl geriye giden canlı bir tarih var. Ne mutlu ki hanların birçoğu günümüzde de ayakta. Ben aralarından en sevdiğim ve içinde olmaktan mutluluk duyduğum 10 hanı sizlere anlatacağım.
#Türkiye'deki HanlarKayak sezonu açılmışken ve bu sene yurt dışına gitmek hayal olmuşken ülkemizin harika kayak merkezlerinden biriyle açılışı yapayım dedim. İlk tercihimi Erzurum Palandöken’den yana kullandım. Geçtiğimiz hafta sonu kayak sezonuna dadaşlar diyarında giriş yaptım. Hava -20 derece olmakla beraber her gün güneşliydi. Aşırı soğuk olsa da çok keyifliydi.
#Erzurum-PalandökenOsmanlı'nın Balkan seferlerinde Sipahi askerleri ile toplarını geçirdiği Edirne'deki tarihi Kazan Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün çalışmasıyla toprak altından gün yüzüne çıkarılarak aslına uygun restore edildi. Köprünün 16'ncı yüzyılda, Balkan seferlerine gidecek Osmanlı askeri için Fil Deresi'nin üzerine yapıldığını söyleyen tarihçi Altay Bayatlı, "Kazan Köprüsü, tek gözlü yapılmıştır. Tek gözlü köprüye göre büyük yapılmasının nedeni de askeri sefere yönelik olmasından dolayıdır" dedi.
#Kazan KöprüsüTüm dünya için zorlu geçen 2020 biterken 2021’i güzel karşılamanız için size bazı öneriler hazırladım. Marmara Bölgesi’nden başlayıp Bolu’dan Kapadokya ve Konya’ya uzandım, sonra Akdeniz, Ege ve Güneydoğu’dan hem konumu hem hizmet kalitesiyle çok beğendiğim oteller ekledim listeye. Malum yılbaşı ve akabindeki hafta sonu dahil dört günlük sokağa çıkma yasağı var. Ancak yıl boyu açık olan bu otellere yasak öncesi giriş yapıp bu dört günü konfor içinde geçirebilir, yıla iyi bir başlagıç yapabilirsiniz.
#SeyahatIII. Murad, 4 Temmuz 1546 tarihinde Manisa'da doğdu. Babası II. Selim, annesi Nurbanu Sultandır. III. Murad'ın 16 erkek 5 kız çocuğu dünyaya geldi. 1595 yılında vefat eden Sultan'ın yerine oğlu III. Mehmet geçti. III. Murad kimdir? Padişahlık yaptığı dönemde hangi olaylar yaşandı? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#III. Murad1579’da, 12 Ekim günü İkindi Divanı dediğimiz toplantı sırasında, yanına sokulan mecnun bir derviş tarafından katledildi. Osmanlı tarihinde ilk önce, bu uzun boylu Bosnalıya “Tavîl Mehmed Paşa” derlerken daha sonra Bosna’da geldiği kazaya istinaden Sokoloviç/Sokullu Mehmed Paşa unvanı galip geldi. Hazin suikasttan sonra “Şehid Mehmed” Paşa diye de anılır.
#Yazar1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana kapalı tutulan ve adı ‘Hayalet Kent’e çıkan bir zamanların ünlü turistik kenti Maraş bugün açılıyor. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, açılıştan bir gün önce Maraş’taki hazırlıkları Hürriyet’le birlikte denetledi ve “Rumlar istedikleri kadar bağırsın, ‘Arkamızda Türkiye olduktan sonra, açıyoruz’ dedik ve yaptık” diye konuştu.
#GazetehaberleriDünyaca ünlü, gezi rotalarında mutlaka yer verilen camilerden biri Lala Mustafa Paşa Camidir. Kültürel, dini ve tarihi değerleri yansıtan yapıya dair pek çok husus merak ediliyor. Lala Mustafa Paşa Camii nerede? Lala Mustafa Paşa Camisi tarihi, özellikleri, hikayesi ve mimarı hakkında bilgileri derledik.
#SeyahatBu yıl tüm tatil planlarının temel belirleyicisi pandemi ve onun hayatlarımıza getirdiği yeni normal. Nispeten riski az bulunan rotalar ve oteller tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Kıbrıs da öyle bir yer işte. Vaka sayısı yok denecek kadar az. Üstelik, KKTC’ye gittiğinizde hem doğa hem kültür tatili için pek cömert olduğunu göreceksiniz. İster deniz-güneş-kum üçlüsünün tadını çıkarabilir ister tarihte katman katman bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#KıbrısKıbrıs Adası Doğu Akdeniz’in müstakil en büyük adası, bütün Akdeniz’in ise üçüncü büyük merkezidir. Tarihteki rolü ve yerleşimi itibarıyla Sardinya ve Sicilya ile mukayese edildiğinde daha erkenden bakır ve bronz çağını yaşadığı görülür. Aslında siyasi önemi dolayısıyla diğer iki adadaki medeni olayları aynı yoğunlukta yaşayamadıysa da önemini her zaman korumuştur. Sicilya’da milattan önceki 6-7’nci yüzyıllardaki büyük Yunan kolonizasyonu hareketine benzer bir olay Kıbrıs’ta görülmez. Sakinleri ve sanat eserleri itibarıyla çok özgündür. Akdeniz’e ilk defa çıkan Mısırlılar hatta Fenikeliler evvelki Suriye ahalisi ve Hititler devrinde bile ismi sık geçmektedir. Siyaseten her zaman tercih edilen, dikkati ve iştahı üzerine çeken bir mekân olmuştur.
#YazarKars kalesi pek çok savaş geçirmiş olan Kars ilinin en önemli tarihi yapılarından biri olarak bilinmektedir. Kars iline seyahat edecek kişiler internet üzerinden Kars kalesi hakkında araştırma yapmaktadırlar. Kars kalesi oldukça ihtişamlı yapısı olan bir kaledir. Peki, Kars kalesi nerede? Kars kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgi nedir? İşte Kars kalesinin tarihi ve özellikleri hakkında tüm detaylar.
#Kars Kalesi Nerede?Kuzey Kıbrıs, ülkemizde dokuz ayrı havaalanından direkt uçuş gerçekleştirilen, kimlikle giriş rahatlığına sahip, para biriminin TL ve konuşulan dilin Türkçe olması gibi birçok avantaj sayesinde gün geçtikte ülkemizden ve dünyanın farklı noktalarından turist çeken ilginç bir destinasyon. Kıbrıs’ın sadece kumarhanelerden ibaret olmayıp çok önemli tarihi eserlere ev sahipliği yaptığı, yerel ruhla ama uluslararası düzeyde şiir vb. festivalleri barındırdığı, sıcağı yaksa da berrak suyuyla ferahlatan deniziyle misafirlerini beklediğini söylemekte fayda var. İşte Kuzey Kıbrıs seyahatinizde gerçekleştirmeniz gereken 6 deneyim…
#KKTC Gezi Rehberi