Antalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı.
#Antik MezarAntalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık tarihi kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı. Konuya ilişkin bilgi veren Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, “Biz kendisine gereken yazıyı yazdık. 2-3 defa tebliğ etmemize rağmen arkadaşımız yapıyı kaldırmadı. Biz yoldan geçenlerin sağlı sollu lahitleri görmesini, ilçemizin tarihinin ön plana çıkmasını istiyoruz. Yazılı tebliğ ile hareket ediyoruz. Kanun ve prosedürlerin sonucunda en kısa sürede orası kaldırılacaktır" dedi.
#AntalyaYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUSırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYTürkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#Seyahatİstanbul’un tarihi mezarlıklarından Eyüpsultan Mezarlığı, yine definecilerin hedefi olduğu öne sürüldü. Servet-i Fünun dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib’in demir parmaklıklarla çevrili kabri, paramparça edildi. Tarih araştırmacısı Hüseyin Kala, "Kesinlikle tarihi mezarlıklara tepeden izlenebilen kameralar konup, ekipler tarafından devamlı izlenmesi gerekli" dedi.
#İstanbulYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaYaz tatili planı yaparken deniz keyfi genelde ilk sırada yer alır. Bu anlamda şanslıyız çünkü ülkemizin üç yanı sayısız koy ve plajla çevrili. Peki bu yaz tarih gezisiyle deniz keyfini bir arada yapmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Yakınlarında denize girilebilen antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden plaj seçeneğinin fazla olduğu 10 antik kenti önerdiler.
#RotaAntalya’nın güzelliğini nasıl tarif etsem diye düşünürken Bergama Kralı II. Attalos’un bu kenti kurma hikâyesinin durumu zaten çoktan anlattığını fark ediyorum. Kral Attalos “Bana bir yeryüzü cenneti bulun” der ve kralın gözde akıncıları bu tasvire en yakışan yer olarak Antalya’yı bulur. Adı geçince ilk akla gelen deniz-güneş-kum olsa da her adımda bambaşka doğa harikalarıyla selamlıyor ziyaretçilerini. Yönümüzü bu kez dağlara doğru yükseklere, derelere ve köylere çeviriyoruz…
#SeyahatAntalya Müzesi arkeoloji tarihimizin unutulmaz kişiliklerinden Süleyman Fikri Hoca’nın eseridir. Herkül’ün on iki başarısının işlendiği lahit, dansöz heykeli, Hadrianus, Traianus ve Septimius Severus gibi imparatorların en güzel büst ve heykelleri mitolojiyi çok iyi ifade eden eserler hepsi buradadır. Sidamara ve Likya tipi lahitlerin koleksiyonu dünyanın en önde gelenidir.
#Antalya MüzesiPatara Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik önemi büyük ören yerlerinden biridir. Özellikle cumhurbaşkanının 2023 yılını Patara Yılı olarak ilan etmesiyle, ayrı bir ilgi görmeye başlamıştır. Döneminin en önemli liman ve başkentidir. Patara Antik Kenti hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.
#PataraZeugma Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik gezi yapmak isteyenleri otantik ve gizemli bir dünyaya doğru çekmektedir. Zeugma Antik Kenti ile milattan önce yaşamış değerli bir kültürün mozaiklerle süslenmiş yaşamını yakından tanıyabilmek için Zeugma Antik Kenti nerede? Zeugma Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#Zeugma Antik KentiDünyanın en önemli tarihi kentleri arasında yer alan Afrodisias Antik Kenti, oldukça önemli bir tarihe sahip alanlardan biridir. Tarihi dokusu ve kültürel yapısı ile beraber her sene oldukça yoğun şekilde yerli ve yabancı turist çekmektedir. Peki, Aphrodisias Antik Kenti nerede? Aphrodisias Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#Afrodisias Antik KentiKonya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de hizmete giren en eski ikinci müze olarak ayrı bir öneme sahiptir. Genel olarak, Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük antik kentinden günümüze kalanlar sergileniyor. Arkeoloji Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#KonyaGaziantep Arkeoloji Müzesi, arkeolojik kazılarla ve satın alma yöntemiyle oluşturulan ilgi çekici ve zengin bir koleksiyona sahip müzedir. Alt Paleolitik Dönemden Cumhuriyet dönemine kadar geçmiş çağlar ziyaretçilere sunuluyor. Arkeoloji Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Gaziantep Arkeoloji Müzesaiİzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir’e ve bu bölge tarihine ışık tutması bakımından önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllar öncesinde antik medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu bölgede çıkarılan tarihi buluntular, tarihi mirası oluşturuyor. Müze hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#İzmir Arkeoloji MüzesiAdana Arkeoloji Müzesi oldukça eski zamanlardan beri ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Müzede sergilenen eserlerin ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Yazımızda Adana Arkeoloji müzesi nerede, tarihçesi, eserleri, müze giriş ve ziyaret saatleri gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Adana Arkeoloji MüzesiAntalya yalnızca turistlik yerleri ile değil tarihi mirası ile de gezilip görülmeye değerdir. Antalya Müzesinde Antik Çağa ait pek çok eser sergilenmektedir. Antalya Müzesi nerede, tarihi, eserleri, giriş ücreti, ziyaret saatleri gibi konularda bilgileri derledik.
#Antalya MüzesiHatay Arkeoloji Müzesi, Hatay’ın tarihine ışık tutması açısından önemli bir yere sahiptir. 1932-1939 yıllarında Princeton Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda müzenin esas zenginliğini oluşturan mozaikler ortaya çıkarılmıştır. Hatay Arkeoloji Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#ArkeolojiDört medeniyete başkentlik yapmış Unesco’ya aday dünyaca ünlü tarihi kent İznik’te Arkeoloji müzesinin yapımı tamamlandı. Kısa süre içerisinde resmi açılışı yapılacak olan müze ilk kez görüntülendi. Dünyanın en önemlilerinden biri olmaya aday müzenin içerisinde bulunan Büyük İskender’in generallerinden Antigonos’a ait lahit mezarın üzerine işlenmiş duygusal mesaj ise herkesi şaşırtacak. Müze 5 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapmasıyla da dikkatleri çekiyor.
#MüzeEskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eski adıyla Hortu köyünde 1208 yılında dünyaya gelerek 1284 yılında ölen Türk mizahının usta ismi ve halk filozofu Nasreddin Hoca’nın, oğluna ait olduğu sanılan 738 yıllık, 147 santim uzunluğunda, yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sandukanın Nasreddiin Hoca’nın mezarına ait olduğu tespit edildi. Sandukanın üzerinde, Selçuklu döneminde kullanılan Arapça yazı stiliyle Nasreddin ve babası Şemseddin isimlerinin yazılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum, “Bu taşın üzerinde yaptığımız filolojik araştırmalar neticesinde bu taşın Nasreddin Hocamıza ait olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz” dedi.
#Nasreddiin HocaEskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eski adıyla Hortu köyünde 1208 yılında dünyaya gelerek 1284 yılında ölen Türk mizahının usta ismi ve halk filozofu Nasreddin Hoca’nın, oğluna ait olduğu sanılan 738 yıllık, 147 santim uzunluğunda, yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sandukanın Nasreddiin Hoca’nın mezarına ait olduğu tespit edildi. Sandukanın üzerinde, Selçuklu döneminde kullanılan Arapça yazı stiliyle Nasreddin ve babası Şemseddin isimlerinin yazılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum, “Bu taşın üzerinde yaptığımız filolojik araştırmalar neticesinde bu taşın Nasreddin Hocamıza ait olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz” dedi.
#ESKİŞEHİRİzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde bu yılki kazılarda, 2 bin 500 yıllık perirrhanterion (lavabo) bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, "Bu yılki kazılarda, fantastik mitolojik yaratıklarla ve araba yarışlarıyla bezeli lavabo ayağı ve tabanı bulundu. M.Ö. 6'ncı yüzyıla ait bu eser, bugünden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait. Bu şekilde figürlerle bezeli, kabartmalı ve boyalı örneğini şimdiye kadar bilmiyoruz" dedi.
#İzmir