Lahit mezarlara özellikle Antik Çağ'da rastlanmaktadır. Tamamen elle yontulan ve heykeltıraşlar tarafından yapılan süslemelere sahip olduklarından, ancak zengin insanların ölüleri için lahitler kullanılırdı. Dünyaca ünlü lahitlere örnek olarak bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan İskender Lahdi ve Ağlayan Kadınlar Lahdi gösterilebilir.
#Lahit MezarTüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel BabaHalk arasında yaygın olarak kullanılan maşatlık kelimesi ''meşhed'' sözcüğünden türetilmiştir. Meşhed, mezar taşı anlamına gelirken maşatlık kelimesi de mezar ve kabir demektir. Özellikle Anadolu'da ''maşat'' şeklindeki kullanımı da yaygın olan bu sözcük, 15. yüzyılda literatüre girdi. Osmanlı döneminde sadece gayrimüslimlerin defnedildiği mezarlıklara da maşatlık denir. Maşatlık ne demek, ne anlama gelir? Maşatlık kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek cümlelerle birlikte derledik.
#Maşatlık Ne Demek‘Bursa’nın mavi gözü’ Uluabat Gölü güzelliğiyle, ev sahipliği yaptığı canlı çeşitliliğiyle ve çevresindeki yaşamla bir belgeseli canlı yaşama şansı sunuyor. Şimdi bu zenginliklere bir yenisi daha ekleniyor. Gölün üzerindeki yarımadada kurulu Gölyazı Köyü’nde ortaya çıkarılan tarihi eserler, burayı bir açık hava müzesine çevirecek. Alan sadece tabelalarla değil simülasyonlarla bir arkeopark olarak düzenleniyor.
#SeyahatTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakAntalya'nın Kaş ilçesinde Likya dönemine ait 2 bin 500 yıllık kaya mezarının giriş bölümü kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce paramparça edildi. Tahribatı tespit eden arkeolog rehber Ümit Işın, "Bu tür mezarların içinde hazine bulunacağına inanmak sadece bir hayal ürünü olabilir. Ancak insanların hayal güçleri, büyük bir cehaletle tarihi yok ediyor. Bu iş çığırından çıkmış durumda. Defineciler bir dernek bile kurdu. Cezalar ise maalesef caydırıcı değil" dedi.
#AntalyaBu yıl 120. yılını kutlamaya hazırlanan İstanbul Arkeoloji Müzesi, alanında dünyanın en büyük ve zengin müzeleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin müze olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş en eski yapısı. Bu hafta gezi sayfamızı tek bir yapıya ayırdık. Çünkü bir milyonu aşkın esere sahip müzeyi gezmek, orta büyüklükte bir kasabayı gezmekten daha uzun sürüyor. Gülhane Parkı’nın yeşillikleri arasından geçerek gitmek en keyifli yol. Yüzyıllık ağaçların gölgesindeki bahçesinde soluklanmayı ihmal etmeyin.