TEKNOFEST kapsamında düzenlenen proje yarışmalarını kazanarak Güney ve Kuzey Kutbu seferlerine gitmeye hak kazanan öğrenciler belirlendi. Lise öğrencileri gelecek aylarda Antartika ve Arktik’e giderek kutuplarda projeleri üzerinde çalışacak. Kuzey Kutbu’na gidecek olan 9’uncu sınıf öğrencisi Hulusi Diler, denizlerdeki petrol kirliliğini çınar ağacının lifleriyle temizleyecek.
#TEKNOFESTBuzulların erimesinin baş sorumlusu fosil yakıt endüstrisi, şimdi de eriyen buzullardan kazanç sağlıyor. Eriyen buzullar Kuzey Kutbu’nun kış mevsiminde dahi gemilere açılmasını sağladı. Bir LNG tankeri, kışın Rusya’nın Kuzey Deniz rotasını buzkıran olmadan geçen ilk ticari gemi oldu. Greenpeace ise şirketleri eriyen buzulları bile fırsata çevirmekle suçluyor.
#GazetehaberleriAntarktika 52 ülkenin bayrağı altında yönetiliyor. Şimdilik Türkiye bu ülkeler arasında değil. Söz sahibi olmak için ülkelerin bilimsel çalışmalar yapması şart. Bakanlıkların da desteklediği, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Kutup Araştırmaları Merkezi bunun için atılmış önemli bir adım. 5 yıl içinde Antarktika’da bir üs kurulması hedefleniyor.
#SeyahatDünyayı kimi zaman domuz gribi veya kuş gribi gibi salgınlar tehdit eder. Bilim bu salgınlara karşı aşılar geliştirir ve toplumu kendilerini nasıl korumaları hakkında aydınlatır. Ancak kanımca insanlığı, H1N1 virüslerden çok sermayenin çevre duyarsızlığından kaynaklanan para kazanma virüs tehdit etmektedir.
Son yılllarda gündemden düşmeyen küresel ısınma, beraberinde geleceğe ilişkin farklı senaryoları, farklı yapılanmaları da getiriyor. Küresel ısınma sonucu, kutuplardaki donmuş buz kütlelerinin erimesi ile dünyanın bu en ücra köşesindeki zengin potansiyel enerji bölgelerine ulaşma imkanı doğuyor. Ancak bu kez ülkeler arasında kıyasıya bir yarış, hatta giderek sertleşen bir çekişme söz konusu: Söz konusu bölgelerde kim hak sahibi olacak?