Kütük mantarı diğer ismi ile aynı zamanda istiridye mantarı olarak da bilinir. Çünkü bu mantar günümüzde özel olarak kütük üzerine yetiştirilmek suretiyle değerlendirilir. Bu sebepten dolayı bu isim üzerinden anılır. Peki kütük mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kütük mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Kütük Mantarı NedirMuğla'nın Dalaman İlçesi'ndeki 120 metrekarelik çadırda kütükte istiridye mantarı yetiştiren Yakup Sabar, bu ürünün besin değerinin daha fazla olması nedeniyle hem üreticiye hem tüketiciye kazandırdığını belirtti.
#MantarÖzellikle faydaları ile bir adım öne çıkan meşe mantarı, çok bilinmeyen ancak son dönemlerde ilgi çeken mantar çeşitleri içerisinde geliyor. Peki Meşe mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Meşe mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Meşe Mantarı NedirŞırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal beldesinde yaşayan Nizam Kara, hobi olarak bir kütük ve bir torba ile istiridye üretmeye başladı. Kısa sürede hobisini işe dönüştüren Kara, evinin alt katını istiridye üretim merkezi haline getirdi.
#İstiridye MantarıZonguldak'ta, inşaattan arta kalan zamanını değerlendirmek için eşinin önerisiyle evinin bodrum katında 5 kütükte istiridye mantarı yetiştiren Recep Erhan Er, işini büyütüp yurt genelinde satışa başladı.
#İstiridye MantarıMersin'in Erdemli ilçesinde özel sektörde çalışan 2 kuzen, ek gelir arayışıyla denize sıfır rakımda istiridye mantarı yetiştirdi. Atıl durumdaki depolarında 200 kütükle üretime başlayan kuzenler, ilk yıl için 30 bin liralık kazanç elde etmeyi hedefliyor.
#Abdullah ÇelikMERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, hedefinin dış ülkelere ihracat yapmak olduğunu söyledi. 2015 yılında kütüklere ektiği mantarların ilk hasadını yapan üretici Saydam, 3 yılda üretimini 10 katına çıkartmayı başardı.3 yıl önce köylü çiftçilerin gelirlerini arttırmak ve sosyal ormancılık faaliyetlerini arttırmak için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı kültür mantarı (Kayın) yetiştiriciliği kapsamında 60 kütükle işe başlayan Durmuş Ali Saydam, kısa sürede üretimini 600 kütüğe çıkartarak yılda 4 ton mantar üretmeyi başardı. Saydam, "Çiftçilikle uğraşıp yılda 5 bin TL gelir elde ederken şimdi kayın mantarından yıl da 50 bin liraya kadar gelir elde edebiliyorum. Kayın mantarı yetiştirmeye başladıktan sonra mahallemizde birçok kişi de mantar yetiştirmeye başladı. Onlara da bir şekilde destek oluyorum. Daha önce hayvan yetiştirilen ahırlarda şimdi kayın mantarı yetiştirilmeye başlandı" dedi.
#MersinMERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, "Çiftçilikle uğraşıp yılda 5 bin TL gelir elde ederken şimdi kayın mantarından yıl da 50 bin liraya kadar gelir elde edebiliyorum" dedi.
#Kayın MantarıMERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, hedefinin dış ülkelere ihracat yapmak olduğunu söyledi. 2015 yılında kütüklere ektiği mantarların ilk hasadını yapan üretici Saydam, 3 yılda üretimini 10 katına çıkartmayı başardı.
#Kayın Mantarı- Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tütün ve pamuk tarımına alternatif olarak üretimi teşvik edilen kayın mantarında 2011 yılında 15 ton olan üretim, bu yıl 25 tona çıktı - Üreticiler, kayın mantarının kilogramını 10 ila 15 lira arasında satıyor
- Giresun'da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı destekli "İstiridye Mantarı, Fındık Zulufu ve Çay Lifinde Doğuyor" projesi kapsamında zuluf ve liften yapılan kompost içerisinde mantar üretiliyor - Eynesil Kaymakamı Kurt: - "Projede bölgenin önemli potansiyeli olan fındık zulufu ile çay lifinin katma değerinin artırılması ve mantar üretiminde kullanıldıktan sonra bahçelerde gübre olarak değerlendirilmesinin yaygınlaştırılması amaçlanmakta"
- Rize'nin Ardeşen ilçesinde Kaymakamlık ve Ziraat Odasınca yürütülen program kapsamında üretilen organik kayın mantarı, bölge çiftçisine yeni gelir kapısı açacak - Proje koordinatörü ziraat mühendisi Güven: "Üretimimiz çok iyi. Kütük başına üretim genelde ilk yılda 2 kilogram olarak hesaplanır. Biz 6 ila 13 kilogram arasında ürün aldık" - Ardeşen Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Yerebakan: "Pazar payımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Organik ürün üretiyoruz. Rize'de organik kayın mantar üretimini Türkiye'ye duyurmaya çabalıyoruz"