Güncelleme Tarihi:
Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA) - MERSİN’in Erdemli ilçesinde, öğretmen ve öğrencileri okulun malzeme deposunda külotlu çorapta mantar üretimi gerçekleştirildi.
1200 öğrencisi olan Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Biyoloji Öğretmeni Şerafettin Özaydın ve öğrencileri doğal üreme konulu derste mantar üretim çeşitlerine bir yenisini ekledi. Ders kapsamında malzeme odasında çalışma yürüten Özaydın ve öğrencileri, külotlu çorapta mantar üretimi gerçekleştirildi.
Öğrencilere mantar üretimi hakkında uygulamalı olarak ders veren öğretmen Özaydın, "Türkiye’nin bir çok kesiminde kütük üzerinde mantar üreticiliği yapılmaktadır. Daha önce okulumuzda kütük üzerinde istiridye mantarı yetiştirmiştik. Kütük üzerinde üretimi yapılan istiridye mantarı yaklaşık 45 gün sonra ürün vermeye başladığı için bizlerde bu süreyi sanıl kısaltabiliriz düşüncesi ile küçük hava deliği olan külotlu çorapta mantar üretmeyi denedik. Örnek olarak yaptığımız denememizde büyük bir başarıya imza atarak bir hafta içerisinde külotlu çorapta mantar üretimini başardık. Kütük üzerinde yetiştirilen mantar uzun sürekli olurken, bu şekilde üretilen mantarda kısa sürede hasada başlanıyor. Üretim için bir külotlu çorap, biraz saman ve mantar tohumu gereklidir. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra bir hafta içerisinde mantarımız ürün vermeye başlayacaktır" dedi.
Mantara ilgisinin olduğunu ifade eden Özaydın, "Dersimizde öğrencilerimize hem teorik hem de pratik olsun diye mantar üretimi konusunda bilgiler veriyoruz. Onlarda böylelikle mantar üretimi konusunda bilgiye sahip oluyorlar. Birçok öğrencimiz evlerinin deposunda mantar üretimi yapabiliyor. Amacımız uzun sürede üretilen istiridye mantarını artık külotlu çorapta bir hafta da üretilebilmek. Kütükte yetiştirilen mantardan 3 kat daha fazla ürün elde edilen külotlu mantarı bütün mantar üreticilerine tavsiye ederim. İnşallah kısa sürede yayılır ve hem üreticiler hem de mantar severler daha çok mantar tüketirler" diye konuştu.
MD(ME/BK/ )(20.02.2018, FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜ)