Vücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer sağlığına dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor. Peki, karaciğer yağlanması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasını önlemek için nelere dikkat edilmeli? İşte, karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitkisel besinler.
#Karaciğer YağlanmasıKaraciğer, vücudumuzun ikinci büyük organı ve önemli görevlerde etkin rol oynuyor. Besinleri işliyor, vücuttaki zararlı maddelerin kandan süzülmesine yardımcı oluyor. Fakat, dikkat edilmezse karaciğer yağlanmaya başlıyor ve eski gücünü yitirebiliyor. Peki karaciğer yağlanması nedir, neden olur? Karaciğer yağlanmasında bu belirtilere dikkat...
#Karaciğer YağlanmasıVücudumuzun ikinci en büyük organı olan ve büyüklüğünün hakkını vererek çok büyük görevler üstelenen karaciğer, birçok alanda etkili faaliyetler sürdürüyor. Vücudumuz için gerekli olan besin ve içecekleri işleyen karaciğer aynı zamanda zararlı maddelerin kandan süzülmesini sağlıyor. Ancak iyi bakılmayan ve hareketsiz bir vücuda hapsedilen karaciğer, yağlanmaya başlayarak eski gücünü kaybedebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, karaciğer yağlanmasının tedavi yöntemlerini ve korunmanın ipuçlarını anlatıyor.
#KaraciğerKaraciğer yağlanması diğer bir deyişle steatoz; karaciğer hücrelerinde çeşitli nedenlerden dolayı fazla yağ birikmesiyle meydana gelen bir sağlık problemidir. Peki, karaciğer yağlanması neden olur, belirtileri nelerdir, en çok kimlerde görülür? Konuyla ilgili merak edilenleri mercek altın aldık.
#TedaviSevgilisi yan koltukta afiyetle dondurmasını kaşıklarken, aniden fren yapan gencin amacı kırmızı ışıkta durmak falan değil. Orijinal adı "gag reflex" olan ve boğaza doğru sokulan bir nesneden dolayı kusma ve öğürme hissi uyandırması olarak tanımlanabilecek durumu sert bir frenle test etmeye niyetlenen genç sürücü, kız arkadaşına yaptığı şaka sonrası oldukça eğleniyor.
#Kusma RefleksiBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüTürkiye geçen hafta ‘yenidoğan çetesi’ haberiyle sarsıldı. Başında Dr. Fırat Sarı’nın olduğu iddia edilen çete SGK’dan daha fazla para almak için ihtiyacı olmayan bebekleri yoğun bakıma yatırarak ölümlerine sebep olmakla suçlanıyor. 22’si tutuklu 47 şüpheliye ilişkin soruşturmada iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Fakat iddianameden sonra ortaya çıkan ve mağdur olduğunu söyleyen ailelere bakılırsa olay ne yazık ki söylendiği gibi 10 bebekle sınırlı kalmayacak. Çete üyesi olduğu iddia edilen iki doktorla yolları kesişen iki aileyle konuştuk.
#Gizem Coşkunardaİstanbul'da 9 yaşındaki otizmli Harun Duman, ailesi fark etmeden 13 küçük mıknatıs yuttu. Kusma şikayeti üzerine ailenin hastaneye götürdüğü çocuk, ameliyata alındı. Gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası Harun'un bağırsaklarından birbirine yapışmış halde 13 mıknatıs çıkarıldı. Baba Ali Duman, 'Acilen ameliyata aldılar. Biz de şok olduk o esnada. Yattığı battaniyeyi ısırıp yuttuğu oldu. Biz böyle bir şey çıkmasını hiç beklemiyorduk.' ifadelerini kullandı.
#İSTANBULBir adadaki son derece lüks bir restoran... 12 kişilik ‘elit’ bir grubu, ünlü şefleri yönetiminde ağırlıyorlar... Yemek sanatı üzerinden sınıfsal meselelere dokunduran ‘kara komedi’ tarzındaki ‘The Menu’ kanlı bir burjuvazi eleştirisine soyunuyor. Filmde çılgın şefi Ralph Fiennes canlandırıyor.
#Uğur VardanBitkiler evlerimize renk katıyor, şehir hayatının içinde doğa ile bağımızı sürdürmemize yardımcı oluyor. Ancak eğer bir evcil hayvanınız varsa evinize bitki seçerken ince eleyip sık dokumalısınız. Çünkü bitkiniz evcil hayvanlarınızı hasta edebilir, hatta ölümcül sonuçlara bile sebep olabilir. Peki hangi bitkiler evcil hayvanlar için zehirli? 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle uzmanlar yanıtladı...
#Toksik BitkilerSedasyon sözcüğü günlük yaşamda pek kullanılan bir kelime değildir. Fakat televizyonlarda, kitap ve dergilerde sedasyon sözcüğü ile karşılaşmak mümkünüdür. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile birlikte sedasyon sözcüğüne bu alanlarda da denk gelmek olanaklıdır. Sedasyon sözcüğünün neyi ifade ettiği, sedasyon kavramının ne olduğu da bu sebeple çok merak edilmektedir. İşte sizler için sedasyon konusu hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. Sedasyon nedir ve nasıl yapılır? Sedasyon ile anestezi arasındaki farklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sedasyon Nedir?Serebral Palsi toplumlara göre değişmekle birlikte, her 1000 canlı doğumda 1-5 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de serebral palsi hastalığı Ceyda Düvenci'nin kızı ile tanındı. Düvenci, tedavisi sabır isteyen Serebral Palsi CP hastası kızıyla yaşadıklarını katıldığı programlarda dile getirerek farkındalık sağladı. Peki, serebral palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri neler?
#Ceyda Düvenci’Nin Kızının“Bebeğim sebepsiz yere sürekli ağlıyor” şikayetini pek çok anne babadan duyarız. Bebekler her ağladığında bu onların bir hastalığına mı işaret, yoksa bize bir şeyler mi söylemeye çalışıyorlar? Çocuk Doktoru Veli Karabuğa’ya göre bunun çok fazla nedeni olabilir. İşte olasılıklar ve ağlayan bebeği sakinleştirme yöntemleri...
#ÇocukBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek BesinBir mucizenin karşılık bulmuş halidir bebekler… İlk ağlamaları, ilk gülüşleri, ilk dokunuşları paha biçilemez kadar değerli, kelimelerle anlatılmayacak kadar özeldir. Ancak bazen küçük bedenlerine fazla gelecek sorunlarla uğraşabilirler. Bu sorunların başında kusma problemleri gelir. Her ne kadar belli şartlar dahilinde normal olsa da kusma bir hastalık belirtisi de olabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, bebeklerde kusma ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Bebeklerde Reflü