Kuşlar haberleri sayfasında Kuşlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7129 Kuşlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Şehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaGöçmen kuş türlerimizin tamamına yakını bu ay ülkemize ulaştı, yuva yerlerini seçmeye başladı. Sarıasmalar, arıkuşları, ötleğenler, çalıbülbülleri, ak mukallitler... Adeta şarkılarıyla parkları, ovaları, ormanları, nehir boylarını şenlendiren kuşlar sizi de bu eşsiz senfoniye davet ediyor.
#Kuşlarİnsanlık tarihinden çok daha eski bir ritüelin tam ortasındayız: Kuş göçü... Kışı Afrika’da geçiren milyonlarca kuş Anadolu’yu geçerek İstanbul semalarında buluşup Avrupa’ya doğru yol alıyor. Ötücüsünden yırtıcısına yok yok. Tek yapmanız gereken, başınızı kaldırıp gökyüzüne bakmak.
#GazetehaberleriKAR yağışının etkili olduğu Muş'ta, doğada yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar, mesken tuttukları yem fabrikasının çalışanları tarafından besleniyor. Fabrikanın işletme müdürü Suat Bulut, 50 kişilik personelin istihdam edildiği iş yerinde, yıl içinde maliyeti 100 bin TL olan 60 ton buğday ve arpanın sadece kuşlara verildiğini söyledi.
#MuşOnların gelişi, havanın ısınıp doğanın uyanmaya başladığının yani baharın ve umudun müjdecisi. Leylek Köyü’nde yuvalar yenilendi, sayım ekipleri hazırlandı, dünyanın ilk leylek hastanesi Gurabahâne-i Laklakan da (Düşkün Leylekler Evi) temizlendi... Artık gözler havada süzülen leyleklerde ve onların dolduracağı yuvalarda...
#GazetehaberleriSayıları giderek azalan ve bu nedenle dünya ölçeğinde korumada öncelikli olan kara akbabaların sayısı artıyor. İki yıl süren arazi çalışmaları sonucunda üç metrelik kanat açıklığıyla Türkiye ve Avrupa’daki en büyük yırtıcı kuşun Köroğlu Dağları’nda 60 çiftlik bir nüfusu olduğu keşfedildi.
#GazetehaberleriBaşkentin çevresindeki Çöl Gölü, Mogan Gölü, Kızılcahamam Ormanları, Kavaklı Dağı, İnözü Vadisi, Sarıyar Barajı, Beynam Ormanı ve Nallıhan Kuş Cenneti yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Simurg Kuş Yuvası Derneği’nden Cem Orkun Kıraç, kentte Türkiye’deki 482 türden yaklaşık 350’sinin görülebildiğini söylüyor.
#GazetehaberleriKış gelip de havalar soğuduğunda biz çareyi üzerimize kalın bir şeyler giymekte, kaloriferi ya da sobayı yakmakta buluyoruz. Peki vahşi doğada yaşayan hayvanlar kışın soğuklarından nasıl korunuyor?
#HayvanlarBayburt'ta 2 gün önce etkili olan kar yağışının ardından kent buz tuttu. Kar kalınlığının yer yer 80 santimetreyi bulduğu Bayburt'ta, soğuk havadan etkilenen bir güvercin yiyecek aramak için girdiği çöp kutusunda soğuktan donmuş halde görüldü.
#BayburtBayburt'ta 2 gün önce etkili olan kar yağışının ardından kent buz tuttu. Kar kalınlığının yer yer 80 santimetreyi bulduğu Bayburt'ta, soğuk havadan etkilenen bir güvercin yiyecek aramak için girdiği çöp kutusunda soğuktan donmuş halde görüldü.
#KarMüjde Ar’la rol aldığı 1982 yapımı “İffet” filmindeki ‘Cemil’ rolüyle hafızalara kazınan Faruk Peker, açtığı YouTube kanalında sinema, spor ve özel hayatıyla ilgili anılarını anlatıyor. Oyuncu, paylaştığı bir videoda Cem Yılmaz’a olan sevgisini de dile getirdi.
#Faruk PekerDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüHastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamDüzce'de Adem Karagülle (84), gördüğü rüya sonrası kendisine mezar yeri satın alıp, mezar taşını yaptırdı. Mezar taşında Karagülle'nin doğum tarihi yazarken, ölüm tarihi ise boş bırakıldı. Karagülle, "Bir gece rüyamda cama birisi tıkladı. Berat Kandili'nden bir gece sonrasıydı. 'Kalk burada ne yatıyorsun, git mezar taşını yaptırsana' dedi. Ben de bunun üzerine etkilenip kendi mezar taşımı yaptırdım" diye konuştu.
#DüzceDüzce'de Adem Karagülle (84), gördüğü rüya sonrası kendisine mezar yeri satın alıp, mezar taşını yaptırdı. Mezar taşında Karagülle'nin doğum tarihi yazarken, ölüm tarihi ise boş bırakıldı. Karagülle, "Bir gece rüyamda cama birisi tıkladı. Berat Kandili'nden bir gece sonrasıydı. 'Kalk burada ne yatıyorsun, git mezar taşını yaptırsana' dedi. Ben de bunun üzerine etkilenip kendi mezar taşımı yaptırdım" diye konuştu.
#MezarÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiDoğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli Parklar