Kuş Türleri haberleri sayfasında Kuş Türleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1159 Kuş Türleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriDoğal yaşamda birçok kuş türlerine rast gelinmektedir. Bu kuş türleri yaşanılan yerler ve iklim koşullarına göre değişiklik arz etmektedir. Bazı kuşlar hemen hemen dünyanın tüm yörelerinde aynı özelliğe sahip olabilirken, bazıları ise sadece belli bir yöre ve iklimde yaşamaktadır. Akdeniz kuşu olarak bilinen Yelkovan kuşu ise bu yörelerde sıkça görülmektedir. Peki, yelkovan kuşları nasıl bir kuştur? Hangi tür özellikleri göstermektedir? Bu kuşların beslenme ve yaşama özellikleri arasında neler bulunmaktadır? İşte, yelkovan kuşlarının yaşayış, beslenme ve üreme verilerine ilişkin bilgileri detayları ile derledik.
#Yelkovan KuşuÜveyik (Streptopelia turtur), güvercingiller (Columbidae) familyasından gelen bir kuş türüdür. Genellikle de eti için avlanan bir av kuşu türü olarak bilinir. Aynı zamanda da bıldırcın gibi göçmen bir kuştur. Trakya'ya Nisan ayında gelirler. Üveyik kuşu nedir ve ne yer detayları ile derledik.
#Üveyik KuşuÖzellikle görüntüleri ve aynı zamanda şirin yapıları ile en ilginç hayvan türleri içerisinde tukan kuşu geliyor. İnternet üzerinden de araştırılan ve merak edilen türler arasında yer almaktadır. Peki, tukan kuşu nedir, ne yer ve evde beslenir mi? Tukan kuşu nerede yaşar ve özellikleri neler tüm detayları ile derledik.
#Tukan KuşuEnteresan yapısı ve eşsiz güzelliği ile çok sevilen hayvanların başında tavus kuşu gelmektedir. Ayrıca bu kuşun tüylerini açması herkes tarafından büyük bir ilgi ile izlenmektedir. Tavus kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir? Tavus kuşu uçar mı ve özellikleri neler tüm detayları ile derledik.
#Tavus KuşuTarla kuşu, çayır kuşu, toygar ya da turgay kuşu olarak da bilinir. İngilizce ismi ise, Lark'tır. Latince ismi ise, “Alauda arvensis” olan bu kuş türü, toygargiller familyasında yer alan küçük ve ötücü bir kuş türüdür. Tarla kuşunun sayısı, son 10 yılda her yıl ortalama olarak %4 oranında azaldı. Bu durum, Tarla kuşunun korunması gereken bir tür olduğunu gösteriyor. Tarla kuşu nedir ve ne yer tüm detayları ile derledik.
#Tarla KuşuSümsük kelimesinin sözlük anlamı aptal, sünepe, uyuşuk, mıymıntı, miskin ve tembel anlamlarına gelmektedir. Bir de doğada yerini alan sümsük kuşu bulunmaktadır. Bu kuşun özellikleri sümsük kelimesinin anlamından tahmin edilebilmektedir. Sümsük kuşu aslında bir su kuşudur. Bilindiği gibi doğada çok sayıda kuş türü vardır. Bu kuş türlerinden bazıları evcil bazıları sadece doğada yer alabilen bazıları da su kenarlarında bulunan kuşlardır. Sümsük kuşu nedir, nerede yaşar ve nasıl beslenir, sümsük kuşu yumurtası ne renk olur, sesi ve özellikleri nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Sümsük KuşuGörsel açıdan özellikle en ilginç hayvan türleri içerisinde sekreter kuşları gelmektedir. Bu hayvan türleri hakkında bilgi almak isteyen birçok kişi ise internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Peki, sekreter kuşu nedir, ne yer ve nerede yaşar? Sekreter kuşu özellikleri ve türleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Sekreter KuşuŞu sıralar yere düşmüş bir yavru kuş görmeniz büyük olasılık. Birçoğu göç için ilk uçuş denemelerini yapıyor ve bu deneyim bazen yere çakılmakla sonuçlanıyor. Üstelik hepsi yumuşak iniş yapacak kadar şanslı olmuyor, kimi yaralanıyor. Diyelim ki böyle bir yavruya denk geldik. Ne yapmalıyız?
#Kuşİlk ve son kez 1874’yılında Türkiye’de görülen ‘Kutup Martısı’nı fotoğraflamak için kuş gözlemcileri Rize sahiline koştu. Türkiye’de fotoğraflanan 475’inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını çekmek isteyen gözlemciler Türkiye’nin dört yanından Rize’ye akın etti. O anlar 2012 yılında çevrilen bir filmi hatırlattı.
#Sinema FilmiDoğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli ParklarYağışların azalması ve artan buharlaşmayla Van Gölü havzasındaki baraj, göl, gölet gibi su kaynaklarının su seviyesi düşerken, havzada yüzlerce kuş türünün konaklandığı sulak alanlar da kuraklıktan nasibini aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, kuraklığın havzadaki sulak alanları olumsuz etkilediğini belirterek, "Kuraklık nedeniyle bu yıl özellikle flamingolar kışın havzayı terk etmedi. Küresel ısınmayla ilgili tüm dünyanın acil önlem alması gerekir" dedi.
#YağışDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriMuhabbet kuşları evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlardır. Evlerine muhabbet kuşu almayı düşünen kişiler bu kuşların neyle beslendiğini araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Bu canlıların nasıl beslendiği konusunda birçok bilgi bulunuyor. Muhabbet kuşu ne yer? Muhabbet kuşları nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinleri derledik.
#Muhabbet Kuşu Ne Yer?Papağanlar herkesin ilgisini çeken kuş türleridir. Birçok papağan türü bulunuyor. Sultan papağanı da bu papağan türleri arasında yer alıyor. Evine papağan almak isteyen kişiler bakımlarının nasıl yapılacağı hakkında birçok bilgi araştırması yapıyor. Sultan papağanı ne yer? Sultan papağanları nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler? Merak edilen tüm detayları derledik.
#Sultan Papağını Ne Yer?Serçeler en çok sevilen kuş türleri arasındadır. Serçeler küçük bir yapıya sahiptir. Serçelerin hangi besinlerle beslendiği merak edilen konulardan biridir. Serçelerin nasıl beslendiği ve yetiştirildiği pek çok insan tarafından araştırılan konulardan biri oluyor. Serçe ne yer? Yavru serçeler nasıl beslenir ve serçelerin en çok sevdiği besinler neler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Serçe Ne Yer?Hayvanlar, doğada bulunan canlı türlerinden biridir. Kendi içinde yüzlerce türe ayrılır. Türlerinden biri kuşlardır. Kuşlarda kendi içerisinde farklı cinslere ayrılmaktadır. İri kuşlardan biri olan papağanlarda kuş cinsi içerisinde evcilleştirilmiş olup hatta konuşabilen bir kuştur. Bu yüzden her daim merak konusu olur. Özellikle papağan besleyenler daha detaylı araştırma içerisine irerler. Çünkü papağanlar her şeyi yemezler. Peki, papağan ne yer nasıl beslenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Papağan Ne Yer?Birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve önemli sulak alanlardan biri olan Uzunhızırlı Göleti tamamen kurudu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi ve Kuş Bilimcisi İbrahim Uysal “Göçmen kuş türleri için sulak alan kayıpları çok daha geniş çaplı ölümlere neden olabilir” dedi.
#Uzunhızırlı GöletiKaradeniz'de savunmasız küçük kuş türleri, sayıları gün geçtikçe artıp, özellikle kıyı şeritlerini istila eden martıların hedefi haline geliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, martıların popülasyonlarında kontrolsüz artış olduğuna dikkati çekerek, "Bir martı kendisinin yarı boyutunda olan bir kuşu bütün olarak yutabiliyor. Martıların bulundukları yerlerde ötücü kuşların sayısı çok azaldı; civarda kuş bırakmadılar. Popülasyonları anormal seviyelere ulaşmış durumda. Tedbir alınmalı" dedi.
#MartıAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AvlanmaAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AntalyaAntalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşYALOVA’nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı 10 yılda 2,5 kat arttı. 2004 yılında 104 kuş türünün olduğu lagündeki tür sayısı 253’e yükselirken, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, "Daha önce 20'ye yakın kuşumuz ürerken şu anda 50'ye yakın kuşumuz üremeye başladı. Bu da bu bölgenin korunduğu ve kendilerini güvende hissettiğini gösteren emarelerden biri aslında. Her geçen gün yeni bir kuş türü ekleniyor" dedi.
#YalovaTürkiye'de en az yağış alan yerlerden olan ve adı erozyonla anılan Konya'nın Karapınar ilçesinde, 33 yıl önce ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi yapmaya başlayan 74 yaşındaki Osman Büyüksırıtoğlu'nun vahayı andıran bahçesi ilgi görüyor. Bahçesinde yaklaşık 2 bin ağaç, suni gölet ve 40 farklı hayvan türü bulunan Büyüksırıtoğlu, yol kenarında da 10 kilometrelik alanda ağaçlandırma yaparak erozyonla mücadeleye katkı yaptı.
#KonyaDoğada zaman zaman yalnız başına yavrularla karşılaşan insanlar onlara yardım etmek için ellerinden geleni yapıyor. Ancak yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, doğada yaşayan hayvanlara dokunulmaması gerektiğini söylüyor: “Yaban hayatında hiçbir hayvan yavrusunu kaybetmez, insan etkenli sebep olmadıkça doğaya müdahale edilmemeli.”
#Alper TüydeşŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaHiç bilmediğiniz bir yere gittiğinizde dereleri ve nehirleri takip edin. Çünkü o bölgenin biyolojik ve kültürel zenginliği genelde oralarda bir yerlerdedir. Eğer Avrupa’nın doğasını keşfetmek ve ilham alacağınız bir maceraya atılmak istiyorsanız rotanız Ren Nehri’nin geçtiği güzergâh olmalı. Heidelberg, Strazburg ve Colmar’ı içine alan bölgeye yolunuzu mutlaka düşürün.
#SeyahatAydın’ın Kuşadası sahilinde ölü 24 yelkovan kuşu bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Yelkovan kuşlarını, Milli Park ve Samos Adası arasındaki Dilek Boğazı’nda gruplar halinde gözlemliyoruz. Grup şeklinde ölen bu kuşların da muhtemelen hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp boğulduklarını tahmin ediyoruz" dedi.
#Aydın