Güncelleme Tarihi:
Gündem aldı başını gidiyor. Bombalar, savaş, geleceğimizi elinde tutan takım elbiseliler ve daha bir sürü karmaşa... Ama Mevsimle birlikte duygularımızdan kıyafetlerimize, yemeklerimizden çevremizdeki canlılara ve doğaya kadar her şey değişiyor. Doğaya çıkın ve değişimi fark edin.
Bunun akıl ve ruh sağlığını korumakta ne kadar etkili bir yöntem olduğunu doğada hatırlayacaksınız. Yapmanız gereken, eşin dostun, çocuğun elini tutup boynunuza da dürbününüzü asarak en yakınınızdaki park, bahçe, koru ya da ormana gidip orada bir gün geçirmek.
İşte size tam da bugünler de doğada eşlik etmesi muhtemel kuşlar. Kimi yeni geldi, kimi zaten buradaydı. Görebileceklerinizin listesi uzun. Elde bir kuş kitabı bulundurmakta ya da İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’nun faaliyetlerini kollamakta her zaman fayda var.
SAKA
Nerelerde görülür?
Ağaçlık alanlar, orman açıklıkları, fundalıklar, makilikler, bahçeler... Yani İstanbul’da biraz binalardan uzak yeşil görebileceğiniz her yerde bu arkadaşla karşılaşmanız olası.
Nedir ne değildir?
O bize Arnavut Şevket Abimiz’den armağandır, yanlış olmasın. Kelebek gibi renkli bu kuş aynı zamanda kendi camiasının Zeki Müren’i olduğundan o ötmeye başladığında susulur, dinlenir. Saygıda kusur olmasın.
MAVİ BAŞTANKARA
Nerede görülür?
Ormanlık alanlar, korular, sazlık alanlar, şehir içindeki parklar ve bahçelerde görülebilir. İlk soğukla Karadeniz üzerinden göç ettiklerinden bu günlerde Terkos, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Belgrad Ormanı’nda bolca bulunur.
Nedir ne değildir?
Fenerbahçelileri ayrı mutlu edecek renklerdedir ve ötüşüyle mest eder. Yanında yeşillikler içinde bir gün bedava. Ürkütmeyin.
ALACA AĞAÇKAKAN
Nerede görülür?
Terkos’tan Çamlıca’ya kadar Boğaz hattı da dahil görülür. Küçükçamlıca’da düzenli, Belgrad Ormanı’nda yaygın olarak bulunur.
Nedir ne değildir?
Renkleri Beşiktaşlıları sevindirecek kıvamdadır. Peşinden koştururken Boğaz havası aldırır. Ağaç gövdesini gagalayarak dolaşmasını izlemek çizgi film kafası yaşatır.
BAHRİ
Nerede görülür?
En az 20 çift Terkos, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Ömerli Barajı göllerinde yuvalar. Küçükçekmece’de 1800, Büyükçekmece’de 900 bahri sayıldığı olmuştur.
Nedir ne değildir?
Bahri abi değil, kuştur. Tüyleri ve derisinin tekstilde kullanılmasından dolayı türümüz tarafından zulme uğramış, bu yüzden İngiltere’de bitme noktasına gelmiştir. İlişmeyin. Uzaktan su balesini andıran kur dansını izleyin.
ALA KARGA
Nerede görülür?
Terkos’tan İzmit sınırına kadar ormanlık alanlarda görülür. İstanbul’un içindeki koruları da sever.
Nedir ne değildir?
Kargaların en renklilerindendir, zariftir. Ama aileden midir nedir bir Sezen Aksu değil elbet. Topladığı meşepalamutlarını gömerek sakladıktan sonra onların bazılarını unutup ağaca sebebiyet verdiğinden orman dostu olarak bilinir.
ÇİĞDECİ
Nerede görülür?
Kartal-Cevizli’de eski Oto Pazarı çevresinde her daim görülür.
Nedir ne değildir?
Kafesten kaçıp İstanbul’da tutunabilen ve hatta üreyerek çoğalmaya devam eden Orta Asya kökenli bir arkadaşımız. Cana yakınlar. Yüz bulsalar baştaki şapkaya yuva yapacak kadar samimi olabiliyorlar. Yalnız biraz gürültücüler. Mesafeyi korumakta fayda var.
FLORYA
Nerede görülür?
Terkos, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Adalar ve Boğaziçi’nde sıklıkla görülür.
Nedir ne değildir?
Zariftir, ötücüdür. Sesiyle kulakların, görünümüyle gönüllerin pasını siler. ‘İstanbul’un Kuşçuları’ belgeselinde floryacı Tuncay Abimizin göz ağrısıdır.