Dünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluAntalya'nın Kumluca ilçesindeki Pırasalı Adası'nda bulunan Akkarınlı’da ebabil kuşları üzerinde yıllardır yürütülen araştırmalar sonucunda, bu türlerin kışlama alanından üreme alanlarına yaklaşık 3 bin kilometrelik mesafeyi 58 saatte tamamladığı belirlendi. Araştırmanın Türkiye ayağını yürüten Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Hakan Karaardıç, “Türkiye'ye ait ebabil kuşları İsviçre, Bulgaristan ve İspanya’daki türlere göre en hızlı göç eden grupta yer alıyor” dedi.
#AkkarınlıFeyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu, Çevre Etki Değerlendirme, Çevre Eğitimi, Kuş Araştırma ve Halkalama Merkezi kuracaklarını belirterek, “Burada öğrencilerin de katılımıyla kuş türlerinin popülasyon durumları ortaya konulacak. Böylece İstanbul ve çevresindeki kuş türleri halkalanarak ulusal ve uluslararası bilime katkı sağlanacak” dedi.
Kars’a tek tük gelen gezginler genellikle kaleyi, hamamı, Rus evlerini ve Ani’yi görüp evlerine döner. Halbuki bilmezler ki ilkbahar ve yaz aylarında kentin doğası, Türkiye’nin diğer bölgelerinde tadamayacağınız güzellikleri, özgürlüğü ve heyecan verici vahşiliği sunar.
Kuş bilimciler, dünkü Hürriyet’in şehir baskılarında yayınlanan bu fotoğrafı değerlendirdi. Reuters muhabiri Giampiero Sposita tarafından İtalya Riva Del Garda’da çekilen fotoğraf, sıcaktan bunalan güvercinin kafasını çeşmenin altına sokup, serinletmesini belgeliyor.
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından,''kuş cenneti'' olarak bilinen ''Kızılırmak Deltası''nda, halkalama programının ilkbahar dönemi çalışmalarında, 1250 kuşa halka takıldı. Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kuş Araştırma Derneği ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nce (ODTÜ) kuş türlerinin korunması amacıyla yürütülen ''Ulusal Kuş Halkalama Programı'' kapsamında, Kızılırmak Deltası'nda çalışmalar sürüyor.
Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kuş Araştırma Derneği ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından kuş türlerinin korunması amacıyla sürdürülen ''Ulusal Kuş Halkalama Programı'' çalışmaları kapsamında ''Kızılırmak Deltası kuş halkalama çalışması'' tamamlandı.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#Prof. Dr. Naci Görür