Kırlangıçın müthiş yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Kırlangıçın müthiş yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 17:18

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kuş bilimciler tarafından halkalanan kırlangıç, yaklaşık 7 bin kilometre katederek geldiği Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bilim adamları tarafından yakalandı.

Haberin Devamı

2006 yılının mart ayında halkalanan kırlangıç, Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyündeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ndeki ağlara takıldı.

Bölgede kuşlar hakkında araştırma yapan Amerika Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Çağan Şekercioğlu, söz konusu kırlangıcın yaklaşık 7 bin kilometre uçarak Iğdır'ın Tuzluca ilçesine geldiğini belirtti.

Boyu, kilosu ve sağlık durumuyla ilgili araştırmaların ardından kırlangıcın serbest bırakıldığını kaydeden Dr. Şekercioğlu, şöyle konuştu:

“Halkalama ile kuşlara bir tür kimlik verip onları takip ediyoruz. Ayrıca halkalama çalışmalarıyla bölgenin kuş türlerinin envanterini çıkarıyoruz. Ağırlık, kanat uzunluğu, yağ oranı, cinsiyet ve yaş gibi ölçümlerle önemli bilimsel veriler elde ediyoruz. Kuş halkalama çalışmalarıyla kuşların sayısındaki artış ve azalmalar da anlaşılıyor. Böylece küresel ısınma, çevre kirliliği, doğal yaşam alanlarındaki değişimler gibi kritik konular takip edilebiliyor.”

Haberin Devamı

Bölgedeki araştırmaların kuşlar için büyük önem taşıdığını ifade eden Dr. Şekercioğlu, “Dünyanın en önemli kuş göç yollarından ikisi Türkiye'nin kuzeydoğu ve kuzeybatısından girip Antakya'da birleşir ve Afrika'ya iner. Buna rağmen 2004'e kadar bölgede sistematik bir kuş göç çalışması yapılmadı” diye konuştu.

Dr. Şekercioğlu, 2004 yılında “Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi” kapsamında bölgedeki ilk araştırma çalışmalarına başladıklarını ve Doğu Anadolu'daki ilk kuş araştırma ve eğitim merkezini Aras Nehri kıyısında kurduklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!