Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’nin 2019 yılında 42 milyon dolar değerinde kuruyemiş ihracatına imza attığını belirti. Memiş, 50’nin üzerinde ülkeye kuruyemiş ihracatı yaptıklarını söyleyerek leblebi ihracatında Türkiye 1.’si, ay çekirdeği ihracatında ise Türkiye 3.’sü olduklarını kaydetti.
#Kuruyemiş İhracatıTÜRKİYE'nin milli ve stratejik ürünleri arasında yer alan fındığın ihracatından, geçen yıl yüzde 36 oranında düşüşe rağmen, toplamda 280 bin 924 ton iç fındıkla 1 milyar 945 milyon 299 bin 937 dolar elde edildi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy, Özellikle Azerbaycan, Gürcistan ve İtalya'dan çok fazla fındık satıldı. Onların her sattığı mal bizim ihracatımızda düşüşe tekabül etti dedi.
#FındıkKaradeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, bu yılın sonunda yeni bir tanıtım kampanyasına başlayacaklarını, hedefte Hindistan, Rusya, Meksika ve Brezilya'nın olduğunu belirtti.
#Fındık İhracatıKuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çaputçu: "Avrupalılar da yavaş yavaş ay çekirdeğini tanımaya ve tüketmeye başladılar. Çerezlik ay çekirdeği ihracatı bu yıl 22 bin tona ulaşacak. Özellikle Rusya, Polonya, Almanya ve Kuzey Afrika ülkelerinde tüketim artıyor."
#Ay ÇekirdeğiTÜRKİYE’de son yıllarda yaşanan don ve kuraklık felaketleri sonrası kuruyemiş fiyatları tavan yaptı. Bazı ürünlerde yıllık fiyat artışı yüzde 100’ü geçti. Son olarak yer fıstığı ve badem içinin tırmanışa geçtiğine dikkat çeken sektör yetkilileri “Talep yüksek, arz düşük” uyarısı yaptı.
#FiyatTürkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde iklim koşullarının etkisiyle kaliteli ürün rekoltesinin azalması fiyatlarda rekoru getirdi. Tarihte ilk kez borsa fiyatı 14,5 liraya, raf fiyatı ise 25 liraya ulaşan incirde fırsatçı uyarısı yapıldı. Kalitesiz ürünlerin kimyasal maddelerle ağartılarak piyasaya sürülmesinden endişe ediliyor. Fiyatların yükselmesiyle ilgili olarak konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Menaşe Gabay, "Ben incirci olmasam 30-40 liraya incir alıp yemem" dedi.
- Kuru incirde iklim koşullarının etkisiyle kaliteli ürün rekoltesinde düşüş yaşanması fiyatlarda rekoru beraberinde getirdi - Kuruyemişçide kilogramı 25 liraya ulaşan kuru incirde fırsatçıların hidrojen peroksitle ağartılan ürünleri piyasaya sürmesinden endişe ediliyor - Tariş İncir Birliği Genel Müdür Vekili Karabat: "İşlenmeye uygun olmayan kalitedeki ürünlerin peroksitle ağartılarak piyasaya sürülmesinden endişe ediyoruz. Kuru incirin rengi beyaz değildir, dikkatli olun"
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, Türkiye'de üretilen ay çekirdeğinin çerezlik tüketimini sağlamak için yurt dışında yaptıkları tanıtımların meyve verdiğini belirterek, "Geçen yıl başta Rusya ve bazı Avrupa ülkelerine üzere 45 milyon dolarlık çerezlik ay çekirdeği ihracatı gerçekleştirdik" dedi.
Köln Gıda Fuarı’nın en çok konuşulan konusu şuydu: “Türkler, “Bu mucizeyi nasıl yaratıyor?” Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen işadamları aynı şeyi konuştu: “Yunanistan’ın AB’den istediği 10 milyar Euro’nun yarısını yalnızca 250 Türk işadamı gıda ihracatıyla elde ediyor...” Ve bu işadamları Köln’de dün başlayan Gıda Fuarı’ndaydı. Avrupa’ya yaptıkları 5 milyar Euro gıda ihracatını daha da artırmak için yeni bağlantılar peşindeydi.