Artık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunSağlıklı ve dinç bir yaşam için özellikle sağlıklı beslenmek ve hareket etmek çok önemlidir. Hareketsiz yaşamın getirileri arasında bazı sağlık problemleri de yer alır. Özellikle masa başında çalışan kişilerde kulunç ağrıları ortaya çıkabilir. Kulunç nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kulunç Nedir?Geceleri yatağa girmek sizin için bir sıkıntı oluyorsa, yorgun ve uykusuz olmanıza rağmen uyuyamıyorsanız, şikâyetlerinizi tanımlamakta zorlanıyorsanız sorununuz huzursuz bacak sendromu olabilir. Şikâyetleriniz arasında; bacaklarınızı hareket ettirme hissi, karıncalanma, güçlü bir hareket ettirme isteği, ağrı ve uyuşma varsa RLS hastalığınız olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
#Huzursuz Bacak SendromuPandemi döneminde evde kalma sürelerinin artması ve hasta olma korkusu Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen en yaygın nörolojik bozukluk olan migren hastalığını da tetikledi. Ataklar şeklinde görülen baş ağrıları kişilerin de yaşam kalitesini de önemli derece düşürüyor.
#MigrenGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, Kovid-19'la mücadele kapsamında yeniden getirilen kısıtlamaların etkisiyle insanların evde hareketsiz kalmayıp düzenli egzersiz yapması gerektiğini belirterek, "Hareketsizlik nedeniyle kaslarda oluşan zayıflama ve deformasyon kasların zedelenme riskini artırır, sakatlıklar artar, kişinin dayanıklılığı düşebilir." dedi.
#Evde SporÇene eklemi, boyun omurgasına, dişlere yakın, kafatasına bağlı bir eklemdir. Bu nedenle bu bölgelerdeki rahatsızlıkların çene eklemini de etkileyeceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Çene EklemiSırt ağrısının nedeni yaralanmalar, çeşitli aktiviteler-hareketler ve tıbbi durumlara bağlı gelişen nedenler olabilir. Sırt ağrısı yelpazesi oldukça geniş olup her yaştan kişide görülebilir. İlerleyen yaşlarda, bozulmalara bağlı değişikliklerin artmasıyla sırt ağrıları da daha çok yaşanabilir.
#Sırt Ağrısı Nasıl GeçerGünümüzde herkesin şikayet ettiği konuların en başında ne yazık ki bel ağrısı ilk sıralarda geliyor. Bu durumun nedeni vücudumuzu gündelik yaşam içerisinde doğru kullanamıyor olmak, ağırlık kaldırırken doğru hareketi yapamamak, uzun süreler ve yanlış pozisyonlarda oturmak ve yeterince egzersiz yapmıyor olmamız…
#Bel AğrısıBaş ağrılarının birçok çeşidi ve sebebi vardır. Migren ve gerilim tipi baş ağrıları en sık görülen baş ağrısı türleridir. Baş ağrılarına sebep olan bir hastalık varsa bu durumda baş ağrısı bir hastalık değil bir semptomdur. Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Profesör Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgilendirdi.
#Migrende İMS TedavisiKuru iğne, kas iskelet sistemi problemlerinden kaynaklanan akut ve kronik ağrıların tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Profesör Dr. Turan Uslu, Kuru İğne Tedavisinin hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlatıyor.
#Kuru İğneSabahları boyun ağrısı ile uyanıyorsanız ve bu durum kronikleşmeye başladıysa bir çok nedeni olabilir. Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ateş Önal, yaşam kalitesini oldukça düşüren boyun ağrılarının 9 nedenini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Boyun AğrısıKuru iğneleme tedavisi, tetik noktasının tedavisi için çok ince bir iğnenin deriden itildiği bir tedavidir. Tamamlayıcı tedavi olan kuru iğne tedavisi tetik noktayla ilişkili olan ve geniş bir alana yayılan ağrıya sebep veren gergin kas bantlarının gevşemesi için kullanılır. Bazen bu tetik noktalar günlük işleri yapmayı zorlaştırır çünkü alana her dokunulduğunda ağrı olur ve ağrı vücudun yakın bölgelerine yayılır.
#Kuru İğnelemeFibromiyalji, kronik kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarını kuru iğneyle tedavi ettiklerini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevil Karagül, "Kasta oluşan sertleşmeler, iğnenin mekanik etkisinden faydalanılarak giderilir" dedi.
#FibromiyaljiHareketsiz ve egzersizden uzak bir yaşam kasların giderek hantallaşmasına, sertleşerek ağrımasına neden oluyor. Bel, boyun ve sırt ağrıları en çok görülen sorunların başında geliyor. Yaşam konforunu düşüren bu ağrılardan kuru iğne tedavisiyle ilaçsız ve acısız bir şekilde kurtulmak mümkün oluyor. Dr. Metin Mutlu, kas ağrılarında etkili bir yöntem olan kuru iğne tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kuru İğne TedavisiEğer bir ofis çalışanıysanız en çok bel ve boyun ağrılarından şikayetçi olmanız şaşırtıcı değildir. Bu şikayetler, genel olarak uzun süre hareketsiz çalışmaktan kaynaklanıyor. Rahatsız edici kas ağrıları, sonu gelmeyen kramplar ve günlük hayatı etkileyen daha birçok sonuca neden olan bu sorunun adı ise Miyosafiyal Ağrı Sendromu… Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, Miyosafiyal Ağrı Sendromu ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#Miyofasiyal Ağrı SendromuOzon tedavisi, fıtık nedeniyle belde oluşan ağrı, iltihap, ödem ve kas spazmlarına uygulanıyor. Fıtıktan acı çekenler, neştersiz olan bu yeni yönteme ilgi gösteriyor. Kanın ozonla temizlenerek, oksijene doyurulması sonrasında, bel fıtığı ağrıları nasıl yok oluyor? Uzm. Dr. Hakan Abanoz anlattı...
#AğrıHer baş ağrısı migren değildir. Migren dışı baş ağrılarında çok kısa süreli tedavilerle çok başarılı sonuçlar almak mümkündür. Migrende yeni umudumuz sinir blokları ve botoks enjeksiyonlarıdır. Ağrının ruhsal boyutunu daha çok dikkate almak da tüm diğer tedavilerin toplamı kadar önemlidir. Uzm. Dr. Savaş Çömlek, tedavide kullanılan yeni yöntemlere dikkat çekiyor.
#Migren Krizi