Uyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıProf. Dr. Doğan Yaşar, Tonga'daki yanardağın patlamasıyla küresel soğuma ve kuraklık tehlikesinin ortaya çıktığını söyledi. Yaşar, "Çok ekstrem soğuklarla karşı karşıya kaldık. 15 Ocak'tan sonra Türkiye'de sıcaklıklar, hissedilir derecede çok düştü. Bu, çok ciddi bir soğumadır. Bunun nedeni Tonga Yanardağı'dır. Küresel soğumadan korkmalıyız.' dedi.
#Prof. Dr. Doğan YaşarProf. Dr. Doğan Yaşar, Tonga'daki yanardağın patlamasıyla küresel soğuma ve kuraklık tehlikesinin ortaya çıktığını söyledi. Yaşar, "Çok ekstrem soğuklarla karşı karşıya kaldık. 15 Ocak'tan sonra Türkiye'de sıcaklıklar, hissedilir derecede çok düştü. Bu, çok ciddi bir soğumadır. Bunun nedeni Tonga Yanardağı'dır. Küresel soğumadan korkmalıyız.' dedi.
#İklimKüresel iklim değişikliği son dönemlerde oldukça fazla gündeme gelen bir sorun olarak bilinmektedir. Küresel iklim değişikliğinin canlılar üzerinde birçok etkiye sahip olacağı da söylenebilir. Küresel iklim değişikliği nedir ve nedenleri nelerdir? Hayvanlar ve bitkiler üzerinde etkileri ile sonuçları nelerdir? Küresel iklim değişikliği ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Küresel İklimTürkiye'de ve dünyada yaşanan sel felaketlerinin ardından havadaki değişim ve küresel ısınma yeniden gündeme geldi. CNN TÜRK yayınında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Mikdat Kadıoğlu, "Yağışların şiddetleneceğini 20 yıldır söylüyoruz ama sen ne yaptın bunun için? Eskisi gibi mazgal yapıyoruz. Onlar 30 yıl öncesine göre hazırlanmış durumda… Değişen iklim ama bizde hiç değişen bir şey yok" dedi.
#Selİstanbul Boğazı'nın donacağı tartışmalarıyla ilgili yeni bir açıklama daha geldi. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Herhangi bir şekilde İstanbul Boğazı'nın donması söz konusu değil. Hele de 2022, 2023 için imkansız" dedi. 2050 yılından sonrası için uyarılarda bulunan Kurnaz, "2050'den sonra İstanbul'da çok fazla kar görmemeye başlayacağız. Bu yüzyılın sonunda da ancak Türkiye'nin doğusunda kar göreceğiz" diye konuştu.
#İstanbul Boğazıİstanbul Boğazı’nın önümüzdeki yıllarda donacağı iddialarını ‘saçmalık’ olarak nitelendiren CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şen açıklamasında ‘Bir buzul çağı artık dünyada yok! 20 bin sene sonra olma olasılığı var. O da nasıl olur eğer küresel ısınmayı durdurup sera etkisini ortadan kaldırırsak 20 bin sene sonra olur. Hele 2022, 2023’te olmaz bu. Akan suda da zaten buz durmaz. İkincisi tuzla su da zaten buz tutmaz’ dedi.
#Orhan Şenİstanbul Boğazı’nın önümüzdeki yıllarda donacağı iddialarını ‘saçmalık’ olarak nitelendiren CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şen açıklamasında ‘Bir buzul çağı artık dünyada yok! 20 bin sene sonra olma olasılığı var. O da nasıl olur eğer küresel ısınmayı durdurup sera etkisini ortadan kaldırırsak 20 bin sene sonra olur. Hele 2022, 2023’te olmaz bu. Akan suda da zaten buz durmaz. İkincisi tuzla su da zaten buz tutmaz’ dedi.
#Orhan ŞenKüresel soğuma ile ilgili İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaşar açıklamasında ‘2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz. Sıcaklık mola verecek. Bu molada, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz’ ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Doğan YaşarKüresel soğuma ile ilgili İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaşar açıklamasında ‘2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz. Sıcaklık mola verecek. Bu molada, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz’ ifadelerini kullandı.
#İstanbul BoğazıOtomobil kullanırken havaya saldığımız karbondioksiti ve diğer zararlı gazları bir kenara bırakalım; araçlarımız lastiğinden motor yağına kadar birçok başka atık çıkarıyor. Türkiye’de şimdilik araçlar için üç tür atık geri dönüşümü yapılıyor. Ne mutlu ki bunların ayrı toplanması ve kontrolü ev atıklarına göre bir nebze daha kolay
Bu hafta, yarıyıl tatiline giren çocukların şerefine, tüm zamanların en iyi çizgi filmlerini seçelim dedik. Ancak jüri üyelerimizin önünebir takım kriterler koyduk. Listeye girecek filmlerin çocuklara uygun olması, yapımın şu anda sinemalarda gösterimde olması veya piyasada DVD’sinin bulunması gibi.
Küresel ısınmayı hep sıcak hava, kuraklık gibi yanlış algılayanlar geçenlerde Londra’yı felç eden aşırı kar yağışına şaştı kaldı. Küresel ısınmadan dolayı sıcak havalar ve buna bağlı olarak bazı yerlerde kar yağmamasından memnun olanlar var. Fakat küresel ısınma, her yerde havalar ısınacak ve adam gibi kar yağmayacak anlamına gelmiyor!
İnsanlar gıda için birbirini öldürüyor. Bir karış toprak yok, sentetik gıdalar ve bulabilirseniz kurutulmuş et yeniyor. Çünkü bu dünyada atmosfer ve denizler kirlenmiş, hayvan ırkları yazboz tahtasına çevrilmiş. Kadınlar çocuk doğuramıyor, kopya insanlar üretilmiş. Küresel ısınma, tıpkı öngörüldüğü gibi küresel kışı tetiklemiş, dünya artık buzul çağında. Bir tarım mekiği var, belki de geleceği kurtarabilecek tohumlara sahip! Nuh’un gemisi gibi aynı.
BisikleTEMA projesi kapsamında 25 bin kilometrelik İstanbul - Sydney yolculuğuna çıkan Gizem Altın ve eşi Bryan Nance, Kazakistan’a vardı. Yol boyunca uğradıkları kentlerin yerel yöneticileriyle buluştular, küresel ısınmaya dikkat çekip, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması çağrısında bulundular. Gizem Altın, Hazar feribotunu beklerken, Gürcistan gözlemlerini kaleme aldı. Altın, kırsal ve az nüfuslu Gürcistan’da seyahati, bozulmamış doğası ve içten insanları sayesinde zaman içinde yolculuk etmeye benzetiyor.
Son 400 yılın ‘en sıcak yazı’na hazırlandığımız şu günlerde Küresel Isınma’dan yakınırken Küresel Soğuma’nın ne fena bir şey olduğunu gösteren bir bilimkurguyla karşı karşıyayız. Trainspotting ve 28 Gün’ü yaratan ekibin elinden çıkan filmde yönetmen Danny Boyle olası bir felaket senaryosundan yola çıkmış. Bilimkurgu ve dramı harmanlayan Gün Işığı, bir grup bilim adamının güneşi yeniden canlandırmak için çıktıkları tehlikeli uzay yolculuğunu anlatıyor.
Endonezya’da bulunan 155 volkandan 76 tanesi toplam 1171 kere patladı. Dünya’daki volkanların üçte biri burada. Dünya’da volkanik patlamalardan ve onun sonuçları olan toprak ve çamur akmaları, heyelanlar, tsunamiler, küller ve lavlardan etkilenen ülke Endonezya’dır.
Türkiye genelinde soğuk ve yağışlı hava etkisini sürdürüyor. Kasım ayının son haftalarında sıcaklıkların 10-15 derece düşmesiyle birlikte birçok bölgede kar yağışı görüldü. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 50 santimetreyi aşarken, yollar kapandı ve okullar tatil edildi. Aralık ayında ise kar yağışı şimdilik yerini yağmura bırakmış durumda. Peki önümüzdeki bir-iki hafta hava nasıl olacak? Yılbaşında kar bekleniyor mu? İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hava DurumuEnflasyon ile mücadele kapsamında uygulanan yüksek faiz ve parasal sıkılaşma, ekonomideki büyümeyi zayıflatmış ve törpülemiş görünüyor. Merkez’in son toplantı metni, ‘26 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi gelecek’ şeklinde algılanınca BIST100 Endeksi’nde yükseliş görüldü. Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Piyasa kasım enflasyonuna kilitlendi.
#Enflasyon İle Mücadele