TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Yenidoğan çetesi" soruşturmasına dikkati çekerek, "Hepsi iyi yerlerde okumuş, diploma almış adamlar ama bu kadar açık insanlık suçu işleyebilecek kadar insanlıktan da nasibini almamış insanlar. Demek ki biz bu insanlara diplomalarının yanında yani kuru bilginin yanında hikmeti de irfanı da öğretmek zorundayız." dedi.
#Numan Kurtulmuşİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz SancarHerhangi bir üniversitede herhangi bir bölümü bitirip diploma sahibi olmak, gelecek planlarınız açısından sizi istediğiniz noktaya ulaştırmayabilir. İstediğiniz mesleki ihtisası, yetkin bir üniversitede alırsanız; işte diploma o zaman değerli hale gelir. Bu nedenle, üniversite seçerken bazı soruları mutlaka sormalı ve cevabını net bir şekilde almalısınız. İşte sizin için hazırladığımız mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarDünya genelinde 117 lokasyonda toplamda 4 bin 892 yarışmacısı bulunan uluslararası yapay zeka girişimi Teens In AI’nin IWD Global Techathon etkinliği bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenleniyor. Organizasyonun ev sahipliğini ise farklı okullarda eğitim gören 11 lise öğrencisi yapıyor.
#IWD Global TechathonVeri dağıtım kuruluşu Matriks, deprem bölgesinde Up School işbirliğinde Matriks Android Yazılımcı Meslek Edindirme Projesi’ni geliştirdi. Amaç bölgedeki kadınlara yazılım eğitimi vererek nitelikli işgücü piyasasında fark yaratmak. Geçen yıl eğitim alan kadınlar arasında hemşireler gibi farklı meslek gruplarından kadınlar yer aldı. Şirket bu kadınlara mentörler atadı. Şimdi sırada 11 ilde saha çalışması yapmak ve daha çok kadına ulaşmak var.
#MatriksManpower’ın araştırması Türkiye’de 2024’te yetenek açığının boyutlarını gösteriyor. Sanayiciler ise yetenek açığından en çok etkilenenler. Örnek projelerle soruna çözüm arıyorlar. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Gençlere sanayiyi sevdirmek boynumunuz borcu” deyip yarışmalar düzenliyor. İSO Başkanı Bahçıvan ise 150 üye işinsanıyla meslek liselerine sahip çıktıklarını söylüyor. Görünen o ki 2024’te bu örnekler daha da artacak...
#İnsan KaynaklarıÜniversiteler bugüne eğitime başlıyor. Depremden etkilenen 4 il dışında dersler yüz yüze yapılacak. Birçok üniversitede oryantasyon haftaları ve açılış hazırlıkları başladı bile. Biz de üniversitelerin bu yıl nasıl açılacağını ve yeniliklerini sorduk. Hepsi birbirinden farklı çalışmalarla öğrencilerine 'hoşgeldin' demeye hazırlanıyor.
#DepremÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk Yazar27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarBireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor Ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, farklı kategorilerde ürünler geliştiren işletmelere ödüllerini verdi.
#BİGGCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlim Yayma Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında faiz eleştirilerine yanıt vererek, "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin" dedi. Erdoğan ayrıca TÜSİAD'ın ekonomi ile ilgili açıklamasına sert tepki göstererek, "Ey TÜSİAD ve yavruları sizlere sesleniyorum. Sizin tek göreviniz var yatırım, üretim, istihdam, büyüme. Siz bu konuda ne yapıyorsunuz? Kalkıp hükümete saldırmanın farklı versiyonlarını aramayın. Bizimle mücadele edemezsiniz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBirleşmiş Milletler, 31 Ekim'de İskoçya'da toplanacak COP26 zirvesinde felaketin eşiğinde olan dünyanın kurtuluşu için çözüm önerilerini masaya yatıracak. Dünya liderleri krize ilişkin çözüm önerilerini tartışa dursun, Z kuşağı somut ve yaratıcı çözümlerle bu alana ilişkin önemli mesafeler kat ediyor. Kendilerine kaos içinde bir dünya bırakıldığını düşünen gençler gördükleri manzara karşısında, 'Biz korkan bir nesiliz' diyerek endişelerini dile getiriyor. İşte, iklim krizine karşı mücadele eden ve somut çözümler geliştiren gençlerin mücadeleleri...
#Z KuşağıCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar sadece 2 okulumuzda karantina uygulamasına gidilmiştir. Vaka durumlarına göre bazı sınıflar karantinaya alınabilir ama okul, ilçe veya il çapında bir kapanma kesinlikle düşünmüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "110 binin üzerinde yeni yatağı öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Yurt sorununu tamamen çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOnursal Başkanlığını eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın üstlendiği Varkey Vakfı tarafından düzenlenen “2021 Global Teacher Prize” yarışmasında Türkiye’den iki öğretmen dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına seçildi.
#2021 Global Teacher PrizeYükseköğretim için UNESCO’nun bir tanımlamasında “sosyal gelişmede, ekonomik büyümede, rekabet edebilirlikte, küresel kimliğin şekillenmesi ve korunmasında, barış kültürünün desteklenmesinde yükseköğretim yeri doldurulamaz bir kurumdur” deniliyor.
#PROF. DR. EROL ÖZVAR KİMDİR?Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen ve Türkiye’nin dört bir yanında 180 bini aşkın çocuğa ulaşan “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eşzamanlı iki fikir maratonu gerçekleştirildi.
#Vodafoneİnsanların gözünün içine bakamayan, kendi yemeğini bile sipariş edemeyen çekingen, içine kapanık bir gençti ama bir tutkusu vardı; tüm gençlere pandemi döneminde ruh sağlıklarını korumaları için yol göstermek, destek olmak. 16 yaşındaki Elif Kaya kendi ifadesiyle tutkularının korkularını aştığı gün One Smile Effect (Bir Gülüş Etkisi) platformunu kurdu ve buradan önce tüm dünyada çok sayıda gence sonra da Küresel Genç Lider ödülüne ulaştı.
#Bir Gülüş EtkisiAidiyet hissetme, mutluluk, merak... Bunlara uzmanların verdiği sanat, resim, müzik derslerini ve çocukların okuldaki karar alma süreçlerine katılmalarını da ekleyin. Öğrenciler, öğretmenler, veliler ve uzmanlar hayallerindeki okulu anlatıyor. 14 yaşındaki Öykü, duvarlara “İmkânsız diye bir şey yoktur” yazmak istiyor. 13 yaşındaki Nuri haftada bir günü ödevsiz geçirmeyi hayal ediyor. Öğretmenlerse okul dışında da ders yapmanın elzem olduğunu söylüyor.
#Gazetehaberleri