Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Berberoğlu, iklim değişikliği tehlikesine dikkat çekerek Türkiye'nin bundan en fazla etkilenecek ülke konumunda olduğunu belirtti. Prof. Dr. Berberoğlu, "6 ayda yağan yağış 2 aya sıkışacak ve beraberinde de ekstrem hava olayları meydana gelecek. Seller, erozyon artışı gibi birçok tehlikeyle karşı karşıya kalacağız" dedi.
#İklim DeğişikliğiTrakya'da, kirliliğiyle gündemde olan Ergene Nehri'nin önemli kollarından Çorlu Deresi, son günlerde endüstriyel atıklarla simsiyah akmaya başladı. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bölgede muazzam endüstriyel faaliyet olduğunu belirterek, "Bu da doğal olarak Ergene Nehri'ni besleyen dereler üzerinden atık su kirliliğini oluşturmaya devam ediyor. Yüzeysel suların bu kadar kirlendiği başka bölge yok, Ergene Havzası dışında" ifadelerini kullandı
#HaberİTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, su potansiyeli değişiminin, havzalar özelinde değerlendirildiğinde en kayda değer su açığının Doğu Akdeniz ve Konya kapalı havzalarında gözlendiğini belirtti.
#İklimTBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, iklim değişikliğinin en büyük etkilerinden birinin de yağış rejiminin değişmesi olduğunu belirterek "Bazen bir yılda düşecek yağışın üçte biri iki günde düşüyor." dedi.
#TBMMYenikapı ve Zeytinburnu açıklarındaki kirlilik dron ile görüntülendi. İnce uzun bir şerit halinde gözüken kirlilik müsilaj olarak yorumlandı. Geçtiğimiz gün de TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında, kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Öte yandan raporda çarpıcı detaylara yer verildi.
#İklimBaşta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajSon yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan fırtına, hortum, sel ve yangınlar, yeni önlemleri tartışmaya açarken, Türkiye’de de fırtına ve yağışın fazla olduğu yerlerde, binaları bu yüke karşı denetlemek için ‘yapı polisleri’ öneriliyor. Tüm telefonlara hava durumu erken uyarı sistemi yüklenmesi, her ilde İklim Krizi Kurulu oluşturulması planlanıyor.
#Veysel EroğluTÜRKİYE Büyük Millet Meclisi İklim Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, "Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı onaylayarak önümüzdeki hafta Glasgow'da düzenlenecek 26'ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) daha güçlü olacaktır. Paris İklim Anlaşması'na yönelik özel oturumlara gözlemci değil söz sahibi olarak katılacağız" dedi.
#AK PARTİKoronavirüs salgını yüzünden dünya genelinde yükselen gıda fiyatları, iklim krizine bağlı afetlerle de birleşince alarm vermeye başladı. Yayımlanan bilimsel raporlara göre, iklim krizinin önüne geçilmediği takdirde, 2050 yılında dünya genelinde tarım üretimi verimi üçte bir oranında düşecek. Bu çiftçilerin yüzde 50'den daha fazla üretim yapmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Hindistan, Rusya, ABD “nasıl önlem alırız”ı tartışıyor. Peki, Türkiye'de durum ne? İşte bugünümüzün ve yarınımızın fotoğrafı...
#İklim KriziMevsimlerin değiştiği artık hepimizin fark ettiği bir gerçek. Dünyanın dört bir yanında yaşanan seller, yangınlar ve diğer afetlere bakılırsa gezegenimiz artık iyiden iyiye alarm veriyor. ABD merkezli bir STK olan Climate Central'ın yayınladığı harita ise krizin boyutlarını gözler önüne seriyor. Buna göre su seviyelerindeki artış Avrupa haritasını değiştirirken risk altındaki kentlerden birisi de İstanbul.
#DünyaHem Türkiye'de hem de dünyada yaşanan orman yangınları sadece bulundukları coğrafyaları değil, binlerce kilometre uzakta yaşayan insan ve hayvanları bile tehdit ediyor. Özellikle duman taşınımı önemli bir problem. Konuyu uzmanlarımızla birlikte enine boyuna masaya yatırdık. İşte tüm bilmeniz gerekenler...
#Canan AcarAK Parti Grup Başkan Vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Hayvan Hakları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ünal, 'Uzun süredir üzerinde çalıştığımız Hayvanları Koruma Kanun teklifimizi bugün TBMM Başkanlığına sunuyoruz. Hayvanlar mal statüsünden çıkarılarak, canlı statüsüne getiriliyor. Hayvanların refahını sağlamak, hayvanların sahiplerinin borcu yüzünden icralık olması ve mal statüsünde olması çıkarılıyor.' ifadelerini kullandı.
#HaberKuraklık haritalarında Türkiye'nin büyük bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösteriliyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, Antalya için ürküten sözler söyledi. 2100 yılında Antalya'nın ikliminin aynen Kahire gibi olacağını söyleyen Kurnaz, ''Çukurova, Urfa, hepsi aynı şekilde olacak. Bu yüzyılın sonunda sıcaklıklar büyük ihtimalle 4-5 derece artmış olacak" dedi. 2100 yılında Antalya'da turizm olmayacağını savunan Prof. Dr. Kurnaz, “İnsanlar sıcaktan düşüp ölecek. Tamamen içeride ve klimayla yaşayabilecek böyle günlerde. Bu durumu ancak iklim değişikliği önlenebilirse değiştirmek mümkün'' diye konuştu.
#AntalyaİSKİ Genel Müdürlüğü döneminde Haliç’in temizlenmesinde büyük katkısı olan, ardından DSİ Genel Müdürlüğü ile Orman ve Suişleri Bakanlığı görevlerinde de bulunan TBMM Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dün AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda Marmara’daki müsilaj sorununu ve çözüm yollarını anlattığı bir toplantı düzenledi.
#Veysel EroğluMarmara'nın kâbusu olan deniz salyası Ordu'nun Fatsa ilçesinde de önceki gün küçük çaplı bir alanda görüldü. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, "Çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ve fosfor kullanılıyor. Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra biz de karşı karşıya kalacağız" dedi.
#OrduSon yıllarda ülkemizde hava sıcaklıklarında ani yükseliş ve düşüşler meydana geliyor. Sık sık çöl tozları görülüyor ve yağmurla birlikte çamur yağıyor. Hatta mayıs ayına çok az kalmışken hala ilkbahardan tam anlamıyla söz edemiyoruz. Peki bu ani hava değişimleri ve hava olayları yazın da devam edecek mi? Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yurdun büyük bölümünde nasıl bir hava bizleri bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Hava Durumuİstanbul Kültür Sanat Vakfı: Kültür-sanat ekolojik dönüşümde nasıl bir rol oynayabilir? Küresel ekolojik krize dikkat çeken “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı dokuzuncu raporunda İKSV, kültür-sanat dünyasında ekolojik dönüşüm üzerine bir tartışma alanı açmayı amaçlıyor. Raporda ayrıca, kültür-sanat kurumları için dönüşüm nerede başlayabilir sorusuna cevap olabilecek bazı somut öneriler de sunuluyor.
#İksvAlınan son dakika haberine göre, TBMM Genel Kurulunda, 5 parti grubunun ortak önergesiyle depremde alınması gereken tedbirlerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisi kabul edildi.
#DepremBirleşmiş Milletler çatısında düzenlenen ilk çevre konferansının anısına Dünya Çevre Günü ilan edilen 5 Haziran tarihi, koronavirüs pandemisiyle bu yıl daha fazla önem kazandı. Küresel İklim Değişikliği, hava kirliliği, tatlı ve temiz su kaynaklarının giderek azalması, ozon tabakasının incelmesi ve daha birçok sorun insanlığın karşılaştığı problemler arasında yer alıyor.
#Çevre Günü