Kara ve denizlerin ısınmasının nedeni insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonlarıdır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) iklim değişikliğinin mevcut durumunu ele alan 6’ncı Değerlendirme Döngüsünün sentez raporu 20.03.2023 tarihinde yayımlandı.
#Bursaİklim krizi insanlığın geleceğini giderek daha fazla tehdit ediyor. İnsanlık son şansını değerlendirip korkutucu gidişatı durdurabilecek mi? Isınan yerküre orman yangınlarıyla boğuşurken, uzmanlar bu felaketi her geçen yıl daha fazla yaşayacağımızı ifade ediyor. "Doğum Yılı 2020" belgeselinin üçüncü bölümü 'Yangın Var!'da orman yangınlarını mercek altına aldık...
##Doğum Yılı 2020Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarında yer alan Marmara Gölü'nde incelemelerde bulundu. Kesici, gölden sadece adının kaldığını, bir damla bile su kalmadığını, doğal dengesinin bozulduğunu ve yaşamının yok edildiğini kaydetti.
#ManisaUzun süredir kirlilikle mücadele eden Van Gölü, şimdi de kuraklıkla savaşıyor. Özellikle son bir yılda bölgedeki yağışlarda da yüzde 39’luk bir düşüş var. Gidişat da iyi değil. Van Gölü'nün durumu bölge halkı ve Türkiye için ne anlama geliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Van GölüMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün temmuz ayına ilişkin meteorolojik kuraklık durumunu gösteren haritalarında, özellikle güney ve iç kesimler başta olmak üzere ülkenin yarısından fazlası için 'olağanüstü kurak' ve 'şiddetli kurak' tehlikesine işaret edildi. Yapılan araştırmaya göre Muğla ve Antalya'nın doğu kıyıları, Hatay ve kuzeyi, Şırnak ve Hakkari arasındaki bölge, Trabzon'da küçük bir kesim ile Doğu Anadolu'da Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Muş 'olağanüstü kuraklık' yaşayan bölgeler oldu.
#AntalyaDünyanın en yeşil yerlerinden biri olan Sibirya aylardır cayır cayır yanıyor. Ülkemizdeki yangınların söndürülmesiyle şimdilik bir nebze olsun rahatladık ama hemen yanı başımızdaki bu yangınlar da sadece Rusya için değil dünyanın geneli için çok büyük tehlikeleri beraberinde getiriyor.
#RusyaTa ilkokul yıllarından beri hafızamıza "Türkiye'nin tahıl ambarı" olarak kazınan Konya, bu sıfatını henüz kaybetmese de geleceğe ilişkin korkutan sinyaller veriyor. Türkiye'nin en verimli ovası susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya. Jeopolitik yapısı yüzünden her geçen gün oluşan obruklara ek olarak sulamadaki 'zararlı alışkanlıklar' geleceğimizi tehdit ediyor. Durum öyle bir halde ki ovanın sadece üçte birinde sulu tarım yapılabiliyor. İşte yakın gelecekte salgınlardan daha çok dert edineceğimiz sorun...
#Konya OvasıDünyayı yiyecek yoluyla organize eden sistemleri keşfetmeyi amaçlayan ve uygulamalarını görsel sanatlar, mimari, ekolojiyle ilişkilendirerek ortaya koyan Cooking Sections’ın SALT Beyoğlu’nda açtığı ‘İklimcil: Mevsimler Sürüklenirken’ sergisi, insan faaliyetleriyle değişime uğrayan dünyamıza odaklanıyor. Ve soruyor: Günümüzde nasıl beslenilmeli?
#İklimcil: Mevsimler Sürüklenirkenİstanbul Boğazı, turkuaz rengine büründü. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 'İstanbul'da bu daha çok bahar aylarında bilhassa mayıs ve haziran aylarında görülürdü bu durum. Ama işte böyle çok ender de olsa yılın belli dönemlerinde, çok kuvvetli poyraz olduğu zaman deniz su renginin değiştiğini görebiliyoruz' dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, 'Boğazdaki bu turkuaz olayları genelde yaz aylarında oluşurdu. Ama ilk defa kış ayında turkuaz olayı görüldü' ifadelerini kullandı.
#İstanbul BoğazıMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık haritalarına göre Türkiye’nin önemli bölümünün yağış almadığı, ‘olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kuraklık’ yaşandığı ortaya çıktı. Uzmanlar su kaynaklarının korunması için vahşi sulama tehlikesine dikkat çekti.
#GazetehaberleriMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün eylül ve kasım ayları arasındaki üç aylık ve kasım ayı kuraklık haritalarına göre, Türkiye'nin önemli bölümünün yağış almadığı, olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kuraklık yaşandığı görüldü. Uzmanlar su kaynaklarının korunması için özellikle yüzde 75-80'i bulan vahşi tarımsal sulamanın tehlikelerine dikkat çekti.
#AntalyaAnkara'da yaşanan kum fırtınasının nedenlerini ve sonuçları uzmanlara sordum. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası yaşanan toz fırtınasının küresel iklim değişikliği kaynaklı lokal bir olay olarak değerlendirdiklerini ve yurt dışı kaynaklı olmadığı bilgisini paylaştı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Cem Ferda Tunçer, “Tarım arazilerini veya herhangi bir araziyi uzun vadeli olarak etkileyecek bir durum yok, ilk 48 saat risk grubunun hassas davranması gerekiyor” dedi.
#ANKARACanlı ve cansız varlıklar maddeleri bir yandan üretirken bir yandan tüketir. Buna kısaca madde döngüsü adı verilir. Doğada 4 farklı maddenin döngüsü gerçekleşir. Bunlar sırasıyla su, azot, oksijen ve karbondur. 8. sınıflar için madde döngüleri ve çevre sorunları konusunu anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Madde Döngüleri Ve Çevre Sorunları Konu AnlatımıDoğal Hayatı Koruma Vakfı, başta Başkent Ankara olmak üzere su kesintilerinin yaşandığı dönemde "Ayşe’nin Bulut Projesi" isimli bir kitap yayımlayarak "azalan su kaynaklarına" dikkat çekiyor. Kitapta iki günde bir su kesintisi yaşanan bir kentte ceviz ağacını sulayamayan Ayşe’nin bir yağmur bulutu yaratmasını anlatılıyor.