Merkez Bankası, kur korumalı mevduat hesaplarının faizini düşüren yeni bir karar daha aldı. Asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Şu anda %30 olan politika faizi uygulanmayacak. Bankalar kur korumalı mevduatta faiz oranını kendi belirleyecek. Amaç, yatırımcıyı Türk lirası mevduatlara yönlendirmek. Peki, TL mevduat hesaplarında faiz oranı ne kadar olacak?
#Merkez BankasıYeni yılın ilk haftasında gelen enflasyon verisi piyasalarda moralleri yükseltti. TCMB’den faiz indiriminin devamı beklentileri güçlenirken bunun döngüye dönüşme olasılığı arttı. 2025 yılı için rakam telafuz edilirse; enflasyonda yüzde 25, TCMB politika faizi için yüzde 30-35 ağırlıklı beklenti olarak görülüyor. İyimserliğin bir diğer nedeni de Suriye’deki olası fırsatlar ile beklenen ticaret ivmesi.
#EnflasyonDalgalı bir yılı geride bırakan piyasalar 2025’e olumlu başlıyor. Bunda Merkez’in 22 ay sonra faiz indirimi sürecini başlatması etkili oldu. PPK’nın toplantı metinlerindeki enflasyonda düşüş öngörüleri, faiz indiriminin devam edeceği beklentisini doğurdu. Borsa İstanbul’da yükseliş, tahvil faiz oranlarında düşüş, döviz kurlarında yatay seyir hâkim. Enflasyon gelecek yıl da başrolde olmaya devam edecek. Dış piyasalar da düşünüldüğünde 2025’in, fırsatları da barındıran zor bir yıl olacağını söylemek mümkün.
#BorsaPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulUzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 EndeksiBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiSon 3 yılda yatırım fonlarının sağladığı getirinin oldukça altında kazanç sağlayan TL mevduat faizi, uygulanan sıkı para politikası sonrası fonlarla yarışır hale geldi. 2021’de yatırım fonlarındaki ortalama getiri yüzde 41 iken mevduat faizindeki getirinin yüzde 18’de kaldığını söyleyen Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral, “Bu yılki getiri oranları ise yüzde 41-42’ler seviyesinde kafa kafaya gidiyor” dedi.
#TKYDABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 puanlık faiz indirimi piyasalara moral verdi. Beklenti 25 baz puandı. Borsalarda yükseliş, tahvil faizlerinde düşüş, dolarda zayıflama, Euro’da değer kazanımı, altın ve gümüş gibi kıymetli madenler ile petrol ve emtia fiyatlarında çıkış görüldü. ABD ve Almanya borsalarında zirveler test edildi. Fed faiz indiriminin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasalarına olumlu yansıyacağına dair değerlendirmeler de gelmeye başladı.
#ABDEnflasyon oranlarındaki baz etkisi nedeniyle düşüş yaşanırken TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutunca bankalar da mevduat faizini yüksek tutmaya devam ediyor. Faizler yüzde 50'nin üstünde kaldıkça parasını mevduatta değerlendirenler enflasyonun üstünde getiri elde etmeye devam edecek.
#FaizTL mevduat faizi, TCMB’nin geçen hafta aldığı ilave önlemler sonrası yüzde 44-45 seviyelerinden sınırlı da olsa yükselmeye başladı. Banka yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre, TCMB hamlesinin etkisi önceki gün itibarıyla piyasaya yansıdı. Bir özel banka TL mevduat faizinde bu hafta itibarıyla 0.5 ila 1 puanlık artışa giderken; başka bir özel banka ise döviz dönüşümlü KKM’ye verdiği faizi, müşteri bazlı 1 ila 2 puan artırdı. Uzmanlara göre, artışın genele yayılması zaman alacak.
#MevduatTürkiye ekonomisi güçlü ve kararlı ekonomik duruşunu koruyor. Parasal ve mali düzenlemeler eşliğinde dezenflasyon süreci baz etkisiyle başladı. Aylık bazda enflasyon güçlü duruşunu korusa da enflasyonun yükseliş hızının azalacağına dair beklentiler devam ediyor. Borsa İstanbul ise tarihi yüksek seviyelerinden düşüş yaşıyor. Yabancı yatırımcının varlıklarının azalmış olması piyasadaki volatiliteyi terse çevirdi. Döviz kurlarında ise yükseliş devam ediyor. Altın Fed'in faiz indirimini fiyatlarken fonlar ise çeşitlerine göre değerleniyor. Uzmanlar borsa, döviz kurları, fonlar ve altın için önemli analizlerde bulundu.
#AltınMerkez Bankası bankaların verdiği faiz oranlarını açıkladı. Banka adı açıklamadan verileri duyuran Merkez Bankası 1 aylık mevduata en yüksek faizin yıllık yüzde 53.92 olduğunu belirtti. 1 milyon lirasını bir yıl boyunca faizde değerlendiren mudinin kazancı 642 bin lira oluyor.
#MevduatNisan ayı ortasında 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan TL mevduat faizinde son haftalarda yaşanan gerileme sonrası Merkez Bankası’ndan (TCMB) TL mevduatı destekleyici adımlar geldi. 9 Ağustos haftası itibarıyla bir ay vadeli TL mevduat faizi yüzde 53.89 ile son 4 ayın en düşük seviyesine inmişti. Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe giden TCMB, bir süredir düşüş eğilimine giren TL mevduat faizlerine yönelik ‘düşüşe izin yok’ mesajı vermiş oldu.
#Merkez BankasıMerkez Bankası'nın faizi yüzde 50'de korumasıyla birlikte bankalar da mevduatlarında yüksek faize devam etme kararı aldı. Liralaşma stratejisi kapsamında Türk Lirası'na olan talebin artırılması için sıkı para politikasının sürdürülmesine de devam eden Merkez Bankası enflasyonu sağlam zemine oturtmak için çabalıyor. Parasını mevduatta değerlendirenler güncel oranlarla enflasyonun üzerinde getiri sağlayabiliyor.
#BankaNisan ayı ortasında 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan TL mevduat faizinde son haftalarda yaşanan gerileme devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, 9 Ağustos haftası itibarıyla 1-3 aylık mevduat faizi yüzde 58.47 ile son 1.5 ayın; 1 ay vadeli TL mevduat faizi ise yüzde 53.89 ile son 4 ayın en düşük seviyesine indi. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, mevduat faizinin ilerleyen aylardaki seyrini, enflasyon belirleyecek. Enflasyon net bir şekilde düşmeye başlarsa mevduat faizindeki düşüşün de hızlanacağını aktaran uzmanlar, sıkılaşmanın sürmesi halinde mevduat faizlerinin yeniden artacağına işaret etti.
#Merkez BankasıTürkiye enflasyonda baz etkisi nedeniyle dezenflasyon sürecine girerken mevduat faizlerindeki sıkı duruş devam ediyor. Merkez Bankası'nın faizi yüzde 50 seviyesinde tutmaya devam etmesi nedeniyle mevduatta yıllık faiz yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşiyor.
#BankaMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulTürkiye enflasyonda baz etkisi nedeniyle dezenflasyon sürecine girerken mevduat faizlerindeki sıkı duruş devam ediyor. Merkez Bankası'nın faizi yüzde 50 seviyesinde tutmaya devam etmesi nedeniyle mevduatta yıllık faiz yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşiyor.
#MevduatHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması ilkemiz doğrultusunda dar gelirlilere yük getirmeyecek şekilde hazırlanan yeni vergi taslağımızın Bakanlık bünyesindeki çalışmaları tamamlandı” dedi.
#Mehmet ŞimşekMerkez Bankası'nın faizi yüzde 50 düzeyinde tutmasıyla birlikte bankalar da mevduata yıllık yüzde 50'nin üzerinde faiz vermeye devam ediyor. Parasını Türk Lirası mevduata yatıranların kazancı yükselen faiz oranlarıyla artıyor.
#MevduatSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBMerkez Bankası (TCMB) verileri, 1.5 aydır gerileyen mevduat faizi oranlarının yeniden yükselişe geçtiğini ortaya koydu. Buna göre, 1-3 aylık mevduat faizi oranları 28 Haziran haftası itibarıyla yüzde 0.7 puan artışla yüzde 59.17’ye yükseldi. Ancak TCMB’nin açıkladığı bu oranlar daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) standart TL mevduata geçişlerde geçerli. Bu nedenle vatandaşın bankaya gittiğinde karşılaştığı oranlar daha düşük oluyor. TCMB’nin zorunlu karşılıklarla ilgili son düzenlemeleri sonrası, vatandaşa sunulan mevduat faizi oranlarında da sınırlı artışlar yaşandığı belirtiliyor.
#MevduatAvrupa Merkez Bankası (ECB) 5 yıl sonra 25 baz puan ile faiz indirim sürecini başlattı ve faizi yüzde 4.25’e çekti. Şimdi faizi gevşeterek ekonomiye bir anlamda soluk vermek amaçlanıyor. ECB’nin temmuzda faizi sabit tutacağı, eylülde tekrar indirime gidebileceği öngörüleri öne çıkmış durumda. Temkinli duruş hâlâ var. Piyasalara etkileri zayıf kalsa da öncü merkez bankalarından birinin faiz indirim sürecini başlatmış olması olumlu bir gelişme. En büyük ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nde, faizdeki düşüşle sağlanacak ekonomik canlılık, Türk ekonomisine orta ve uzun dönem olumlu yansıma gösterebilir.
#Avrupa Merkez BankasıMerkez Bankası verileri, TL mevduat faizi ile ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinin son iki ayın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Bir ay önce yüzde 68.88 ile 22 yılın zirvesine ulaşan 1-3 aylık TL mevduat faizi, geçen hafta yüzde 61.77’ye geriledi. Böylece son iki haftada 6.3 puan birden gerilemiş oldu. Mart ayında yüzde 86’yı aşarak rekor kıran ihtiyaç kredisi faizi ise geçen hafta 76.94’e düştü.
#Merkez Bankası