Sırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYElazığ'ın Palu ilçesinde iddiaya göre Murat Nehri'ne giren 14 yaşındaki Burak Süner, suya girerek kayboldu. Boğulma tehlikesi geçiren diğer arkadaşları, korktukları için sudan çıkıp evlerine geçerek kimseye durumdan bahsetmedi. Ailesi arkadaşlarının yanına gidince durumu öğrendi. 14 yaşındaki çocuk, ekiplerin bir haftalık çalışması sonucu ölü bulundu.
#ElazığKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, ikinci kez sel tehdidi altındaki bölgeleri ziyaret etti. Yılbaşı günü Aşağı Saksonya’daki sel bölgesine giden Scholz, bu sefer Saksonya-Anhalt eyaletini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bir önceki ziyaretinde sel bölgesine normal botlarla giden Schloz, bu kez siyah çizme giydi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da son günlerce yoğun yağışların devam etmesi nedeniyle ülkenin çeşitli kesimlerinde sel tehlikesi de arttı. Başta Aşağı Saksonya, Saksonya, Saksonya Anhalt ve Bremen olmak üzere birçok eyalette su seviyesinin normalin çok üzerine çıkması üzerine bazı semtler ve beldelerde insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı.
#AlmanyaTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#Rota6 Şubat depremlerinde 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Hâlâ açtığı yaraları sarmak için uğraşıyoruz. Depremden kısa bir süre sonra aşırı yağışlar nedeniyle Şanlıurfa ve Adıyaman’da 18 kişi sele kapılarak hayatını yitirdi. Geçen hafta meydana gelen yağışlar nedeniyle yine aynı şeyler oldu, selin vurduğu Kırklareli ve İstanbul’da oluşan su baskınlarında toplam 18 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Hastaneleri, yolları, 5 ilçede 564 konut ve 744 işyerini su bastı İstanbul’da. Uzmanlar yaşanan doğal felaketlerde üzerinde yaşadığımız zeminin etkisinin çok büyük olduğunu ve dere yataklarına, göl kenarlarına veya sahil şeridindeki dolgu alanlarına bina yapmanın çok riskli olduğunu söylüyor.
#Hazan Aköz IşıkAvrupa ile vize krizi devam ediyor. Vize başvurusu yapanlar yüksek ret oranının yanında randevu bulamamaktan da şikayetçi… Durum böyle olunca pek çok kişi rotayı vizesiz ülkelere kırdı. Vizesiz turlara yönelik talepte yüzde 50 oranında artış yaşanıyor. Biz de bu hafta hâlâ yaz tatili planı yapmayanlar için uzmanlarımıza ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ve mutlaka görülmesi ülkeler hangileri?’ diye sorduk. Balkanlar’dan Asya’ya kadar birbirinden güzel 10 ülkeyi önerdiler.
#RotaBu yıl deprem felaketleri nedeniyle tüm kutlamalar gibi Anneler Günü’nün de coşkusu eksik. Üstelik aynı gün 14 Mayıs Seçimleri için sandığa gitmemiz gerekiyor. Ama yine de mayıs ayını değerlendirebilir, bu özel günü geç de olsa birlikte seyahate çıkarak kutlayabiliriz. Jürimizden annesiyle geziye çıkmayı düşünen ve farklı beklentileri olanlar için bol öneri istedik...
#SeyahatUzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaHatay'ın Antakya ilçesinde büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından, arama kurtarma ve iş makineleriyle çalışmalar devam ediyor. Enkaz altında olan kişilerin yakınlarının bekleyişi de sürüyor. Ekiplerin ulaştığı bir cansız bedenin teşhis edilmesi için burada bekleyen gruba yine enkazdan çıkan bir vesikalık fotoğraf gösterildi. Öte yandan Antakya'daki büyük yıkım drone ile görüntülendi.
#DepremDeniz, kumsal ve güneşin tadını çıkarmak için özellikle yaz aylarında en güzel tatil tercihi plajlar. Doğal kumu ve yeşilliklerle bezeli eşsiz doğası olan Ağva Plajı, nerede ve nasıl gidilir? Ağva Plajı özellikleri, kamp ile konaklama detayları ve giriş ücreti (2023) hakkında bilgileri derledik.
#Ağva PlajıÖNCE bir sergi duyurusu: GEMA Vakfı (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı) Foça Şubesi’nin, “Temiz Gediz Temiz Doğamız” adlı fotoğraf sergisi, 12 Aralık’ta Reha Midilli Kültür Merkezi’nde açılacak. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi, GEMA Vakfı Basın Danışmanı Esat Erçetingöz’ün Gediz Havzası’nda çektiği 100’e yakın fotoğraftan oluşan ve Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün açacağı sergi 18 Aralık’a kadar sürecek.
#1Edirne'de Meriç Nehri'nin bir kısmında meydana gelen köpüklenme üzerine, köpük ve sudan alınan numuneler Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma, Geliştirme Merkezi'nde incelenmeye alındı. Bölgede inceleme yapan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler, "Nehrin yatak rejimi etkilenmiştir. Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür. Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur. Özellikle sonbahar aylarında diatom adı verilen küçük su yosunlarının aşırı artışı sonucunda aşırı alg çoğalmaları meydana gelebilir" dedi.
#EdirneEdirne'de Meriç Nehri'nin bir kısmında meydana gelen köpüklenme üzerine, köpük ve sudan alınan numuneler Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma, Geliştirme Merkezi'nde incelenmeye alındı. Bölgede inceleme yapan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler, "Nehrin yatak rejimi etkilenmiştir. Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür. Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur. Özellikle sonbahar aylarında diatom adı verilen küçük su yosunlarının aşırı artışı sonucunda aşırı alg çoğalmaları meydana gelebilir" dedi.
#Meriç NehriDicle Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan Kabaklı Sulama Göleti’nde Diyarbakır’da daha önce görüntülenmemiş 5 kuş türü Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri ve doğa fotoğrafçısı Selim Kaya’nın objektifine yansıdı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Kuş Bilimci Prof. Dr. Ahmet Kılıç, böylece Türkiye’de varlıkları bilinen 8 tür kum kuşundan 5’inin Diyarbakır’da ilk kez fotoğraflandığını, bunlardan 3’ünün kentteki varlığının ise ilk kez tespit edildiğini söyledi.
#DiyarbakırDİCLE Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan Kabaklı Sulama Göleti’nde Diyarbakır’da daha önce görüntülenmemiş 5 kuş türü Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri ve doğa fotoğrafçısı Selim Kaya’nın objektifine yansıdı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Kuş Bilimci Prof. Dr. Ahmet Kılıç, böylece Türkiye’de varlıkları bilinen 8 tür kum kuşundan 5’inin Diyarbakır’da ilk kez fotoğraflandığını, bunlardan 3’ünün kentteki varlığının ise ilk kez tespit edildiğini söyledi.
#DİYARBAKIR