Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun sahne aldığı 'Aspendos Arena' için verilen yıkım sonrası arazi sahibinin açtığı davada Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan hakkında 'izinsiz kazı-sondaj' ve 'kaçak yapı yaptığı' iddiasıyla 2 ayrı suçtan 5'er yıla kadar hapis cezası istendi. Suçlamaları reddeden Mustafa Erdoğan, arazi sahibinin kira kontratında yazılı biçimde belirtilen alanda gösteri merkezi kurulmasına ilişkin rızası ve muvafakatı olduğunu söyledi.
#AntalyaBir ülkenin kültürel ve tarihi mirası arasında arkeolojik değere sahip bölgeler, alanlar ve yapılar da yer alır. Böyle kıymetli ve korunması gereken yerler devletin özel kanuni düzenlemeleri ile koruma altına alınır. Günlük hayatta zaman zaman duyulan sit alanı, sit arazisi gibi kavramlar çoğunlukla bilinmemektedir ve elbette merak konusu olmaktadır. İşte, sit alanı nedir, sit alanı nasıl kaldırılır, sit alanı nasıl ilan edilir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Sit Alanı Nedir?Hürriyet Bursa’da dün yayımlanan Mudanya’daki yaşanan esnaf krizi haberiyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onayladığı değişikliğin 2016 yılından bu yana Anıtlar Kurulu’nda beklediğini hatırlattı. Anıtlar Kurulu’ndan onay alınması halinde mahallenin turizm bölgesi olması yönündeki en önemli adımın atılmış olacağını savunan Türkyılmaz, “Buradan Anıtlar Kurulu’na çağrıda bulunuyorum. Bursa'mızın turizme açılan kapısı Mudanya için hep birlikte bir çözüm bulalım” dedi.
#BursaKültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Mudanya merkezinde meskun konut alanında yer alan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının kafe, lokanta ve restoran olarak kullanımına yönelik verilen ticaret ruhsatlarının iptal etti. Mudanya’da bu şekilde 252 işletme bulunduğu açıklanırken, yaşananların emekli tümgeneral Yaşar Karagöz’ün evinin yanındaki konut ruhsatlı işletmeden duyduğu rahatsızlıktan dolayı meydana geldiği iddia edildi.
#BursaKÜLTÜR Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 2016 yılında aldığı 639 numaralı ilke kararıyla kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde; can ve mal güvenliği açısından ilgili bakanlık veya valilikçe tehlikeli, hasarlı, yıkılmaya yüz tutmuş veya yıkılmış olduğunun tespiti yapılan tescilli taşınmaz kültür varlığı kalıntılarının ilgili kurum müdürlüğünce kaldırılmasına olanak vermişti. Ancak Mimarlar Odası, söz konusu kararla kültür varlıklarına moloz muamelesi yapılarak ortadan kaldırılmasına neden olduğu iddiasıyla iptali için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararının ardından Danıştay 14. Dairesi geçen aralık ayında söz konusu ilke kararını oybirliğiyle iptal etti.
#GazetehaberleriİBB Meclisi, Beyoğlu ilçesinde Koruma Kurulu’nu geçersiz bıraktı. Tarihi Yarımada Fatih’ten sonra, Beyoğlu’nda da bundan böyle tescilsiz yapılarla ilgili tüm projeler ilçe belediyesi tarafından onaylanacak. Yeni düzenlemeyle, tescilli kültür varlığının bulunduğu parseller dışında kalan alanlara Koruma Kurulu bakmayacak.
#Kentsel Arkeolojik Sit AlanıKamuoyunda yargı paketi olarak bilinen ve çocuklara yönelik bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlara 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlara 24 yıl yerine 33 yıl ceza öngören Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
İnternete düşen telefon konuşmalarında, market zinciri BİM’in yapılacak depo için bir bakandan taşınması yönünde ricacı olduğu kalıntıların, ‘Batı’nın Zeugması’ denen İzmir Kemalpaşa’daki tarihi mozaikler olduğu ortaya çıktı. Biz de bu durumu, eski Kültür ve Turizm Bakanı Günay’a sorduk.
BİM’in İzmir Kemalpaşa’da depo yapmak istediği arsada bulunan ve taşınmasına neden olan tarihi mozaikler Zeugma’dakiler kadar önemli. İzmir Kemalpaşa’da geçtiğimiz yıllardaki kurtarma kazılarında çok değerli taban mozaikleri; Anadolu parsı ve aslanı gibi nesli tükenen hayvanlara ait panolar ve büyük bir yerleşim kompleksi ortaya çıkmıştı. Batı’nın Zeugması olarak nitelendirilen mozaiklerin MS 4. yüzyıl ile 7. yüzyıl arasına tarihleniyor.
Market zinciri BİM’in Kemalpaşa’da depo yapmak istediği arsada bulunan tarihi mozaiklerin taşınmasına karar verildiği ortaya çıktı. Ancak Batı’nın Zeugma’sı olarak da adlandırılan mozaiklerle ilgili yapılan görüşmeler, kamuoyuna “Urla Villaları”yla ilgili olarak yansıdı. BİM’in İzmir Kemalpaşa’da depo yapmak istediği arsada bulunan tarihi mozaikler Zeugma’dakiler kadar önemli. Batı’nın Zeugması olarak nitelendirilen mozaiklerin MS 4 yüzyıl ile 7 yüzyıl arasına tarihleniyor.
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara’da bir alanın daha UNESCO’ya eklenmesini önerdiklerini söyledi. Öneri için dosya hazırladıklarını belirten Ödemiş, “Atatürk Bulvarı’nı Ulus Meydan’dan alarak Çankaya Köşkü’ne bağlıyoruz. Bu alanın adı da ‘Bir bulvar üzerinden Cumhuriyet felsefesi’dir” diye konuştu.
#Bekir Ödemiş