‘Hep birlikte çözüm bulalım’

Güncelleme Tarihi:

‘Hep birlikte çözüm bulalım’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2020 10:24

Hürriyet Bursa’da dün yayımlanan Mudanya’daki yaşanan esnaf krizi haberiyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onayladığı değişikliğin 2016 yılından bu yana Anıtlar Kurulu’nda beklediğini hatırlattı. Anıtlar Kurulu’ndan onay alınması halinde mahallenin turizm bölgesi olması yönündeki en önemli adımın atılmış olacağını savunan Türkyılmaz, “Buradan Anıtlar Kurulu’na çağrıda bulunuyorum. Bursa'mızın turizme açılan kapısı Mudanya için hep birlikte bir çözüm bulalım” dedi.

Haberin Devamı

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Mudanya merkezinde meskun konut alanında yer alan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının kafe, lokanta ve restoran olarak kullanımına yönelik verilen ticaret ruhsatlarını iptal etmişti. Mağduriyet yaşayan esnaf da tepkilerini basın açıklaması ile dile getirmişti.
Bu gelişmeler üzerine Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Hürriyet Bursa’ya konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Burada bir kişinin 4 binin üzerindeki şikayeti nedeniyle tüm esnafın zor durumda kaldığını söyleyen Türkyılmaz, “Mevcut durumda bölgedeki esnaf, kapısının önünden 2 metreye kadar, halkı da rahatsız etmeden dükkanın önünü kullanabiliyordu. Zaman zaman yapılan şikayetler nedeniyle zor durumda kalan esnafımızı mağdur etmemek için Meclisten çıkardığımız ve Büyükşehir Belediyesi Meclisinden de geçen kararla bölgeyi turizm fonksiyonuna almak istedik. Geçmişte olduğu gibi sokaklarında insanların rahat rahat yürüyebileceği, araç gürültüsünden uzak, bir mekanında kahvesini yudumlayıp, diğer bir sokağında en güzel yemeğini yiyebileceği, açık hava sergileri ve kimliğine özgü mutfağıyla tanışabileceği bir mekan yaratmak istiyorduk. Plan değişikliğine göre 1/ 1000 Ölçekli Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ile Girit Mahallesi olarak adlandırılan, Halit Paşa’da istenildiği takdirde bu tarihi ahşap yapılar, özgün kimliği korunarak, turizm, ticaret ve konut işleviyle planlanabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Hep birlikte çözüm bulalım’

KARAR ANITLAR KURULU’NDA BEKLİYOR

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan değişikliğin 2016 yılından bu yana Anıtlar Kurulu’nda beklediğini hatırlatan Türkyılmaz, Anıtlar Kurulu’ndan onay alındığı takdirde, mahallenin turizm bölgesi olması yönündeki en önemli adımın atılmış olacağını savundu. Girit Mahallesi olarak adlandırılan bölgenin araç trafiğinden arındırılacağını belirten Türkyılmaz, tamamıyla yaya öncelikli, turizm ve ticaretin geliştiği bir destinasyon bölgesi yapılacağını ekledi.

Haberin Devamı

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN NE İSTENİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ

Anıtlar Kurulu’nun bu uygulamasının belediyeyi de zor durumda bıraktığını söyleyen Türkyılmaz, “Elimiz, kolumuz bağlı. Geldiğimiz süreçte, kurul bu sorunun çözümü için ne yapmamızı istiyorsa, belediye olarak yapmaya hazırız. Aksi takdirde Eskişehir Odunpazarı, Safranbolu, Ayvalık, Cunda hatta Bursa’nın Tophane, Hisar, Cumalıkızık gibi pek çok bölgesinde bu tür örneklere rastlanırken, bu kararın turizmi etkileyebileceğini düşünüyorum. İlgili birimlerle görüşüp, sorunun çözümüne yönelik adım atılması yönünde girişimde bulunmayı sürdüreceğiz. Buradan Anıtlar Kurulu’na çağrıda bulunuyorum. Bursamızın turizme açılan kapısı Mudanya için hep birlikte bir çözüm bulalım” dedi.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU:

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Mudanya merkezinde meskun konut alanında yer alan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının kafe, lokanta ve restoran olarak kullanımına yönelik verilen ticaret ruhsatlarının iptal etmişti. Kararın 252 işletmeye darbe vuracağı belirtilmiş ve acilen bir çözüm gerektiği vurgulamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!