Vücuttaki tümörlerin yaklaşık yüzde 2-3’ü baş-boyun bölgesinde görülüyor. Bu bölgedeki tümörlerin yüzde 3’ü tükürük bezlerinden kaynaklanıyor ve erken evrede fark edilebildikleri için cerrahi olarak tedavi edilebiliyor. Kitleler genellikle kulak önü veya çene altında şişlikler olarak kendini gösteriyor. Daha ileri evrelerde çene hareketlerinde kısıtlılık, yüz felci, yüzde uyuşma, yutma zorluğu gibi durumlara yol açabiliyor. Bu nedenle erken dönemde tedavi büyük önem taşıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Levent Renda, tükürük bezi kanserleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kulak ŞişmesiGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkTürkiye’de 100 bine, dünya genelinde ise 7 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği COVID-19 pandemisinde mRNA bazlı aşı üreterek pandeminin sonunu getiren BioNTech ve Moderna’ya karşı bu hafta başı Almanya’da açılan dava Türkiye’de endişe yarattı.
#Biliminsanlarıİngiltere'de Strep A paniği hız kesmeden devam ediyor. 5 yaşında bir çocuğun enfeksiyona yenik düşmesi ile ölü sayısı 9'a yükselirken 2 çocuğu Step A ile mücadele eden anneden dikkat çeken açıklamalar geldi. Acılı anne Step A'nın ilk belirtisini açıkladı.
#Strep AUyurken ağızdan salya akması her yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Gece boyunca yüzdeki kasların gevşemesi ve yutma refleksinin kaybolması sonrasında tükürük ağızdan birikerek uyku esnasında akmaktadır. Özellikle en çok yan tarafa dönüp uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavisi nasıldır? İşte uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.
#Uyurken Ağızdan Salya Akması Neden OlurLenfatik sistem insan vücudunda kan dolaşımına benzer bir şekilde maddelerin taşınması ve vücut savunmasının sağlanması için çalışır. Lenfatik dolaşımı sağlamakta olan lenf damarlarının üstünde kontrol mekanizması olarak lenf bezleri bulunur. Lenf bezleri vücuda ait olmayan maddeleri tanıyarak onları hapsetmek için şişebilir. Lenf bezinin şişme nedenleri ile birlikte tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
Serin sulara dalarken yazın tadını çıkarmak çok keyifli ama bazen bu güzel deneyim bir pişmanlığa dönüşebiliyor. Farkında olmadan yaptığımız küçük hatalar sağlık sorunları yaratabiliyor. En sık yaşanan problemlere karşı önlemlerimizi alarak istenmeyen durumlardan olabildiğince korunabiliriz.
#Havuz ÖnlemleriGeniz eti büyümesi sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle hem çocuklarda hem de yetişkinlerde geniz eti büyümesi görülmektedir. Yetişkinlerde görülen geniz eti büyümesinin nedenleri merak edilmektedir. Geniz eti belirtileri yaşayan kişiler internetten detaylı bir araştırma yapmaktadırlar. Peki yetişkinlerde geniz eti belirtileri nelerdir? Neden şişer ve büyür? Ameliyat şart mıdır? İşte geniz eti ile alakalı olarak tüm detaylı bilgiler.
#SağlıkKulakta basınç hissi genelde kulaktaki östaki borusunun tıkanması veya düzgün bir şekilde çalışmayı bırakması sonucunda gelişmektedir. Bahsedilen basınç, kulakta tıkanıklık ya da dolgunluk hissine sebep olmaktadır. Östaki borusu disfonksiyonu kişiye büyük ölçüde rahatsızlık hissi vermektedir. Kulakta ortaya çıkan basınç hissi; çınlamaya ve net duymada sorunlara neden olmaktadır. Kulakta basınç hissi çoğunlukla alerjik reaksiyonlar ve burun tıkanması gibi durumlardan kaynaklanabilse de bu durum kimi zaman çeşitli hastalıkların sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sizin için kulakta basıncın neden olduğunu, kulakta basıncın belirtilerini ve nasıl geçebileceğini derledik.
#Kulaktaki Basınç'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkHavaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olan özellikle tek taraflı bademcik şişmesi, çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülebilen bir problem. Zaman zaman kulak ağrısı da yapan, sabahları veya alerjik boğaz yani bademcik şişmesine nelerin iyi geleceği, bu sorunun neden olduğu ve nasıl belli olacağı da araştırılıyor. Peki, bademcik (boğaz) şişmesine ne iyi gelir, evde nasıl geçer? Bademcik şişmesi neden olur? İşte, bademcik şişmesi belirtileri ve merak edilenler...
#Bademcik ŞişmesiKestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane AlerjisiEstetik müdahale mağdurlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Güzelleşmek, daha bakımlı görünmek uğruna yapılan birtakım işlemler çok korkunç sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bunu yaşamamak için nelere dikkat etmelisiniz? Eğer 'Bir gün ben de estetik müdahale yaptırabilirim' diyorsanız haberimizi mutlaka sonuna kadar okuyun
#EstetikBirçok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen sinüzit alın, ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor .Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, sinüzitin belirtilerini ve tedavisini anlatıyor.
#SinüzitKış aylarında daha sık karşılaşılan hastalıklardan biri de bademcik iltihabı. Bulaşıcı olabilen ve kalabalık ortamlarda fazla zaman geçirenlerin risk grubunda olduğu bademcik iltihabı, vücudun bağışıklık sisteminde güçsüzlüğe neden olabiliyor. Peki bademcik iltihabı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Detayları uzmanlardan öğrenelim...
#Bademcik İltihabıAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#ÇocukBoğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, halsizlik ve bitmek bilmeyen öksürük…Uzun süre kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak farenjite yakalanma riskinizi arttırıyor. Mevsim geçişleriyle birlikte kendini gösteren en yaygın hastalıklardan biri olan farenjitte, erken tanı ve tedavinin hastalığın kronikleşmemesi için önemli olduğuna vurgu yapan K.B.B Uzmanı Opr. Dr. Koray Cengiz bilinmesi gereken tüm detayları sizler için anlattı.
#FarenjitBirçok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen sinüzit alın, ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
#SinüzitHavalar ısındı, okullar tatil oldu, havuz ve deniz mevsimi de başladı. Bu dönemlerde göz enfeksiyonlarının da sıkça görüldüğünü belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, göz enfeksiyon salgını sebepleri, belirtiler ve tedavisiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkKulak kiri, kulak kanalını ve kulağı koruyan doğal madde olsa bile kimi zaman birikerek, duyma rahatsızlığına ve zorluğuna sebep olur. Kulak kiri, kulak içerisinden alınabilir ancak bunu yaparken kulakta yer alan hassas yerlere zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Peki kulak nasıl temizlenir? Kulak temizleme işlemi ve kulak kiri temizliği nasıl yapılır?
#Kulak Nasıl Temizlenir?Sinüzit; sinüs kanallarının tıkanması sonucu sinüs boşluğu içinde hapsolan iltihabın verdiği rahatsızlıktır. Genellikle sinüzitin ilk belirtisi baş ağrısı ve yüz ağrısıdır. KBB bölümü Doktoru Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sinüzit belirtilerini ve sinüzit tedavisini anlattı.
#SinüzitHavaların ani soğuması ve kışın kendini hissettirmeye başlaması, boğaz iltihaplarına neden olmaya başladı. Bu sorundan muzdarip vatandaşlar da boğaz iltihabının nasıl geçeceğini araştırıyor. Peki, Boğaz iltihabına ne iyi gelir? Boğaz iltihabı nasıl geçer?
#Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?