BALIKESİR’in Bigadiç İlçesi'ne bağlı Çatak Köyü'nde emekli orman memuru Mustafa Atasoy'u ısıran tilkinin kuduz olduğu ortaya çıkınca köy 6 ay süreyle karantinaya alındı. Köye büyük ve küçük baş hayvanların giriş çıkışı yasaklandı, köydeki köpekler aşılandı. Çatak Muhtarı Bayram Değer, şu anda köyde herhangi bir sorun yaşanmadığın söyledi.
Dünyada, her dokuz dakikada bir kişinin kuduzdan öldüğü düşünüldüğünde, her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. İnsanlarda görülen kuduz vakalarının yüzde 95’inden fazlası Afrika ve Asya ülkelerinde kuduz bir köpeğin ısırması sonucu meydana geliyor. Bu olguların da yüzde 80’i yoksul ve kırsal bölgelerde görülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Köse, kuduz hakkında ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Kedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#KedilerKedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kedi TırmalamasıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, kuduz hastalığına karşı uyardı. Prof. Ceylan “Şu an için Ankara’da bildirilen bir kuduz vakası yok ancak ülkemiz kuduz yönünden hala endemik bir bölge. Yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılmakta” dedi.
#Ankara Üniversitesi Veteriner FakültesiKediden kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kediden Kuduz Bulaşır MıKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıÖlümcül bir virüs olan kuduz hastalığının, kuluçka döneminde teşhis edilip müdehale edilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle kuduza yakalanma riski olan herkes korunmak için kuduz aşısı yaptırmalıdır. Peki, kedilerde kuduz olur mu, hangi hayvanlardan bulaşır? İşte, kuduz belirtileri ve merak edilenler...
#Kuduz HastalığıKuduz hastalığı son günlerde çıkan vakalarla birlikte gündeme geldi. Kuduz belirtileri ile erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, korunmanın yolları konusunda da uyarıyor. Peki, kuduz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte kuduz hastalığı hakkında merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler...
#KuduzKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz TedavisiKuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilir. Peki, kuduz nedir, belirtileri nelerdir? Kuduz nasıl bulaşır?
#KuduzKars’ın merkez Çerme köyü, tilki tarafından ısırılan köpeğin kuduz olduğunun belirlenmesinin ardından 3 ay karantinaya alındı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri köpekden bulaşan kuduz nedeniyle telef olan 4 büyükbaş havyanı gömdü. Alınan numuneler laboratuara gönderildi. Hayvanlarında kuduz görülen aile Kars Harakani Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.
#Kars