Kübizm etkisi 20. yüzyıl başlarında resim ve heykel sanat dallarında ortaya konan eserlerde görülmektedir. Kübizm akımından etkilenen sanatçılar nesneleri oldukça farklı şekillerde ele almaktadır. Bu sanatçılara göre nesneler yalnızca göründükleri şekilleri ile değil, görünmedikleri şekilleri ile de yansıtılmalıdır. Peki, Kübizm nedir? İşte kübizmin tarihi...
#Kübizm NedirSon iki üç yıldır tamamen ‘kendine kapanıp’ yoğun bir tempoda 50’ye yakın büyük resim üreten usta sanatçı Ergin İnan, 80’inci yaşını EArt Galeri’deki ‘Ben, Ergin İnan’ başlıklı sergiyle kutluyor. Karakteristiğini yansıtan böcekler, kelebekler ve ‘soyut patlamalar’dan oluşan sergiyi İnan’la konuştuk.
#Ergin İnanSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMSanatın önde gelen akımları arasında yer alan modernizm eserlere yansıtmaktadır. Günümüzde pek çok sanatçı Modernizme vurgu yapmaktadır. Modernizm nedir? Bu akımın tarihi, kurucusu ve tüm detaylarını ayrıntılarıyla derledik.
#Modernizm Nedir?Üslupçuluk adıyla da bilinen Maniyerizm, 16. yüzyılda ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Rönesans ile birlikte başlayan Klasisizme tepki olarak doğmuştur. Maniyerizm sanat akımının özellikleri nelerdir, en önemli temsilcileri kim? Sizin için araştırdık.
#Maniyerizm Nedir?Fovizm, 1905 yılında ortaya çıkan ve etkileri 1. Dünya Savaşına kadar devam modern sanat akımıdır. Bu akımın en belirgin özelliği parlak renk kullanımıdır. Fovizmin özellikleri neler, akımın en ünlü temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Fovizm Nedir?Çocuklar, İstanbul Modern’in Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu’na Türkiye’nin her yerinden katılarak, müze uzmanlarıyla evlerinde sanat çalışmaları gerçekleştiriyor. Baskı Resim, Kübist Portreler, Geo Resimler, Gölgelerle Sanat ve Benim Harflerim adlı atölyeler çocukları bekliyor.
#Çocukİsmi yanıltmasın; ‘Süper-Erkek’, best-seller tarzı bir aşk romanı değil. Evet, hikâye aşk ve çağına göre çok cesur anlatımlarla cinsellik barındırmakla birlikte, romanın merkezindeki aşk ve cinsellik Jarry’nin çağının bütün fikirlerini kat eden dehasına özgü bir istihza ve karmaşıklıkta işleniyor. Alfred Jarry’nin 1902’de yazdığı bu eser, modern çağa ve romana dair bir manifesto niteliğinde.
#SÜPER-ERKEKYönetmen Zeki Demirkubuz’un keşfiydi oyuncu Ufuk Bayraktar. İlk oynadığı film “Kader”le festivallerde ödüller aldı. İlk yönetmenlik denemesi “Kümes”, İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması’nda yer alıyordu. Yarışma iptal oldu. Filmin senaryosunu da yazan Bayraktar ile “Kümes”in basın gösterimi sonrası konuştuk.
#Zeki DemirkubuzKalp atışı... Tutku… Şarap… Gül… Ruj… Gelincik… Ateş… Lale… Elma… Kiraz… Domates… Bisikletteki pas… Albinonun gözü… Güneşin doğuşu… Muhabbet kuşu… El Greco’nun bornozu… Mattise’nin ‘Kırmızı Stüdyo’ tablosu… Tavşanın burnu… Floransa mermeri… Noel Baba… Lav… Akrep… Istakoz… Tüm bunların ortak paydası götürüyor beni ona! Hele de beni tanıyanlar tarafından onun kadını olarak bilinip, lanse edilirken…