23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması programının filmlerinden biri de, Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı kült filmi “Ben Küba” (I Am Cuba) olacak.
#Ben KübaKüba gıda ve süt krizi ile boğuşuyor. Ubre Blanca adlı ineğin bir zamanlar ulusal kahraman olduğu ülke için süt büyük bir anlam taşıyor. Peki ne oldu da Küba'nın sütü bitti? Küba, kaynakları giderek azalan dünyamız için bir tür ayna vazifesi mi görüyor?
#KübaBaşkent’te hayatın, özellikle diplomatik faaliyetler açısından çok yoğun olduğunu belirten Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, “Ankara büyük ve canlı bir şehir. Ankara’da iyi Türk yemeklerini tatmak ve güzel vakit geçirmek, iyi müzik dinlemek ve hatta dans etmek için birçok yer var” dedi.
#Haşim KILIÇDünya genelinde pek çok kişi tarafından benimsenen Marksizm merak uyandıran bir dünya görüşü olarak bilinir. Karl Marx'ın fikir babası olduğu Marksizm'de nasıl bir düş nce yapısı olduğu bilinirse dünyaya da bakış açısı değişebilir. Marksizm nedir? Marksist ne demek? Tüm ayrıntılarıyla sizler için derledik.
#Marksizm Nedir?Julio Cortázar’ın 1972’de yayımlanan ‘Gözlemevi’ kitabı, şiirsel bir metin ile 18. yüzyılda Maharajah Jai Singh’in inşa ettirdiği gözlemevlerini yansıtan fotoğrafların birleşiminden oluşuyor. Cortázar, ‘Gözlemevi’nde benzersiz ve yaratıcı bir zihnin düşünce haritasını sergiliyor.
#Kitap SanatTrump’ın başkanlığının ardından sular durulmuyor. Amerika’yı tekrar ‘büyük’ yapmak adına öncelikle tüm göçmenleri ülkeden süreceğini ve hatta Meksika ile aralarına devasa bir duvar öreceğini söyleyen Trump, başkan seçilir seçilmez de bu uçuk fikirlerini hayata geçirmek adına adımlar atıp Amerikan halkının büyük çoğunluğunu iyiden iyiye germeyi başardı. Gerilen bu Amerikalıların Trump’a cevabı açık: Hepimiz göçmeniz! Gerçekten şöyle bir bakınca Amerikan tarihinin en ünlü isimlerinin çoğu göçmen. İşte size birkaç sıkı örnek...
#Göçmen Amerikalı ÜnlülerSeyahat çantanızı şimdiden ayarlayın. Bu kitaplardan birini okuduktan sonra sizi seyahat etme duygusundan kimse alıkoyamaz. Kendinizi keşfetmenin, tanıklık etmenin, maceraya atılmanın, yeni insanlarla ve kültürlerle tanışmanın sürükleyici duygusunun ortasında bulacaksınız. Altı jüri üyemizin ilk tercihi Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’si oldu.
#En İyi KitaplarZor bir yılı geride bıraktık. Dünya büyük katliamlara, beklenmedik siyasi gelişmelere tanık oldu. İngiltere AB’den ayrılma kararı aldı. Emlak milyarderi Donald Trump ABD Başkanı seçildi. İstanbul’dan Berlin’e, Paris’ten Brüksel’e dünya terör eylemleriyle sarsıldı. Fidel Castro’dan Muhammed Ali’ye, Leonard Cohen’den David Bowie’ye bir dönemi şekillendiren isimler hayata veda etti. Rusya Devlet Başkanı Putin ‘yılın kişisi’ seçildi. 2017’de dünya Trump dönemine giriyor. Belirsiz bir yıla buruk bir ‘Merhaba’ demişken, 2016 ile ilgili hafızanızı test etmeye ne dersiniz?
#2016 Yılı Yaşanan Terör OlaylarıArnavut kaldırımlı yolları, bembeyaz kumsalları, ışıl ışıl turkuvaz suları, göz kamaştıran malikâneleri, enfes kokulu puroları, tadına bir türlü doyulamayan rom bazlı envai çeşit kokteylleri, Bueno Vista Social Club eşliğinde dans eden insanlarıyla Küba bambaşka bir dünya...
#KübaHükümetlerin öfkeyle giriştikleri işlerin, toplumlara nasıl ağır bedeller yaşattığının bir özeti burası. Bir sorunu çözmeye çalışırken yasaların dışına çıkıldığında, özgürlükler askıya alındığında, mağduriyetler yaratıldığında her şeyin nasıl daha da berbat edilebildiğinin örneği. Amerikalıların Guantanamo Hapishanesi. 11 Eylül saldırılarından sonra kuruldu. 15 yılda 800’e yakın insan getirildi. Hukuksuzluğun belki de dünyadaki en bilinen sembolü. Obama görevden ayrılmadan önce hapishaneye giren son gazetecilerden biri oldum.
#Gazetehaberleri1958 Küba Devrimi lideri Fidel Castro (90), geçen hafta Havana’da öldü. Hürriyet, haberi “20’nci Yüzyıl Şimdi Bitti” manşetiyle verdi. Bir haftadır dünyadaki, Türkiye’deki yakıcı tartışmalara bakıyorum. Aslında hepimiz Soğuk Savaş’ın çocuklarıyız ve 20’nci yüzyıl biz yaşadıkça bitmeyecek. Fidel benim çocukluk kahramanım. Mesleğimse gazetecilik. Bir insanın kalbi hem demokrasi, ifade özgürlüğü hem de Fidel Castro için sızlayabilir mi? Aşağıdaki, kendi kendime yaptığım sorgunun tutanağı...
#Fidel Castro