Kuantum teorisi sıklıkla araştırılan üzerinden çalışılan ve her defasında yeni bilgiler ile ortaya bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuantum teorisi nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Kuantum mekaniği hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri detaylıca incelemek gerekmektedir. Modern fizik kuralları olarak bilinen kuantum fiziği konusunda tüm detayları ile derledik.
#EğitimBir gece yıldızla kaplı gökyüzüne bakarken, uçsuz bucaksız gözüken bir deniz manzarası karşısında ya da kendimizi doğanın muhteşem döngüsü içinde aciz hissettiğimiz bir yerdeyken her birimizin aklından benzer sorular geçmiştir; bu sonsuz ve giderek genişleyen evrendeki yerimizi, varlığımızın amacını, biz olmasak da bir ahenk içinde akıp gidecek olan yaşama katkımızın ne olması gerektiğini sorgulamışızdır.
#Sponsorlu İçerikFizik bilimi evrende meydana gelmiş pek çok durumun açıklanmasına ve bilimsel veri toplanmasına yardım eden bir bilim dalı olmaktadır. Fizik biliminin ilgilendiği konulardan biri de atom teorisi olarak ifade edilmektedir. Bu teoride kullanılan kuantum adı verilen çeşitli sayılar yer almaktadır. Peki, kuantum sayıları nedir ve nasıl bulunur? İşte, atom teorisini ele alanların merak ettikleri kuntum sayıları hakkında detayları sizler için derledik.
Sosyal medyayı sallayan, yüzünü saklamak için peçe takan, ayetler ile ‘kuantum’ ve ‘bilinçaltı’ seminerleri ile milyonlarca lira kazanan ve hayli lüks arabası ile gündem olan Eylem Amine Altunbilek’i hatırlayacaksınız. Tıp ya da psikoloji eğitimi olmayan Altunbilek Yeni Şafak’a konuştu, ‘Sosyal medyadaki şaşaanın amacı, ‘keşfet’e’ düşüp daha çok insana ulaşmak...’ dedi. Bu bahane karşısında diyecek söz bulamasam da Altunbilek’in tek olmadığını biliyorum. Geçen yıl ‘tılsımlı’ olduğu iddia edilen kitap çıkaran bir başka kuantumcu, Tuğçe Işınsu gündemdi. Ondan önce de bir başkası. İsimler değişiyor, yöntem değişmiyor. Nedir bu kuantum? Sordum.
#KuantumKuantum teorisi, bilim tarihinin en çok kafa yorulan ve birçok hararetli tartışmaya konu olan teorilerinin başında gelir. Doğurduğu sonuçlar ise yalnız fizik bilimine değil birçok sanat akımına, sosyolojik teoriye ve değişik alanlara ilham kaynağı olmuştur. Peki, kuantum nedir?
#KuantumModern atom teorisi kimya ve fizik bilimiyle ilgili bir teoridir. Bilindiği gibi kimya maddenin yapısını, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini ve özelliklerini incelemektedir. Fizik bilimi ise maddenin uzay zaman boyunca hareket, kuvvet, davranış ve enerjisini incelemektedir. Fizik bilimi ve kimya bilimi ayrı ayrı bilim dalları olsa da birbiriyle ilişkilendirilmektedir. Modern atom teorisi de bu alanlarda öne sürülmüş bilimsel bir teoriyi kapsamaktadır. Modern atom teorisi nedir, özellikleri nelerdir, modern atom teorisi konu anlatımını detaylıca derledik.
#EğitimSicim kuramı, popüler bilimde sıkça ele alınan bir konudur. Kimi zaman bir filmde deus ex-machina* görevi görürken, kimi zaman da bir dizide figüran gibi arka planda bir görünür, bir kaybolur. Sicim teorisi nedir ve kim buldu sizler için derledik.
#Eğitimİletişim olanaklarının çok olduğu günümüzde bazı bilimsel meseleler dahi insanların gündemini meşgul edebilmektedir. Bu bağlamda böyle bir konu da ünlü "M Kuramı"dır. İşte ilgiyle okuyacağınız M kuramı nedir, M teorisi hakkında temel bilgi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimBilim felsefesi, bilimsel metotları ve ilkeleri belirlemekte kullanılan bir disiplindir. Farklı felsefe dallarının bir alt türü olarak 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Örneğin bilimin faydacılık ilkesi pragmatizme dayanır. Bilimsel buluş, topluma bir fayda getirmediği takdirde geçersiz kabul edilir. Bilim felsefesinin temel kavramlarını ve temsilcilerini sizin için derledik.
#Bilim Felsefesi Nedir?Agnostisizm, metafizik ve soyut varlıkların bilinemeyeceği görüşünü savunan felsefi bir akımdır. Bu akıma göre üzerinde deney yapılamayan ve gözlemlenemeyen olguların bilinmesi mümkün değildir. Agnostisizmin özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Merak edenler için detayları derledik.
#Agnostisizm Nedir?Kozmoloji, evrenin yapısını, gezegenlerin hareketlerini ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Diğer adı Evrenbilimdir. Kozmogoni, Sufi Kozmolojisi ve Eskatoloji gibi birçok alt dalı vardır. Kozmoloji nedir ve neleri inceler? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
#Kozmoloji NedirRadyo ve televizyon yayınlarıyla tanınan Mert Ruscuklu, “insan oluş”un hakikatini Ruhsal Deneyim kitabında okuyucularıyla buluşturdu. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı kişisel gelişim projelerinden elde ettiği deneyimleriyle bir yaşam modeli kurguladığına dikkat çeken Ruscuklu, “Akıl, bilinç ve ruh üçlemesi ile kendi deneyimini yaşayanlar, aslında evrenden ne istemesi gerektiğini de anlıyor; ancak o gerçekliğe ulaşma yolunda insan olmanın erdemine ulaşmak gibi önemli bir süreç var” diyor.
#BursaClaude Shannon bugün Google'ın özel tasarmı olarak logosuna yansıdı. Enformasyon teorisinin babası ve kriptolojinin öncüsü olarak bilinen matematikçi ve elektronik mühendisi Claude Shannon tarihin önemli isimlerinden biri. Peki Claude Shannon kimdir? hangi çalışmalara imza atmıştır?
#Claude ShannonDün akşam ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında izleyenler heyecan dolu sahnelere şahit oldu. 125 bin TL’lik soruya kadar gelen yarışması, karşısına çıkan 125 bin TL’lik “Einstein hangi çalışmasıyla Nobel ödülü almıştır?” sorusuna ne yanıt verdi. Detaylar haberimizde…
#Einstein Nobel Ödülü“Nobel Fizik Ödülü'ne en çok yaklaşan Türk” olarak anılan ünlü fizikçi ve matematikçi bilim adamı Feza Gürsey’in oğlu, uygulamalı fizikçi ve dilbilimci 61 yaşındaki Yusuf Gürsey, Antalya’da zor şartlarda yaşamını sürdürüyor. Bayram günü sokakta kalma ile karşı karşıya kalan Gürsey, kalacak bir yer ve çalışmaları için internet istedi. Gürsey, teklif gelmesi halinde üniversitelerde fizik dersi verebileceğini de belirtti.
#FizikBir yanda kökten dincilik yükseliyor, bir yanda dine katı bir materyalizmle yaklaşan yeni ateizm akımı... Yeni ateistlerin karizması ve ukala tavrı, seslerini uluslararası camiada daha kolay duyurmalarını, daha çok insanı dinin insanlık için hiç de iyi bir şey olmadığına inandırmalarını kolaylaştırıyor. Bundan tedirgin olan ilahiyatçılar ve entelektüeller de kalemlerini kuşanıp onlara cevap veriyor, dinin gerekliliğini savunuyor. Bir tarafta dindarlar, bir tarafta bilim adamları, bir tarafta ateistler...