Kuantum Bilgisayar haberleri sayfasında Kuantum Bilgisayar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 191 Kuantum Bilgisayar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye'nin yerli üretim kuantum bilgisayarı faaliyete geçti. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (TOBB ETÜ) çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçerek, veri güvenliğinden yapay zekaya, savunma sanayisinden simülasyonlara kadar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak. Klasik bilgisayarların temel işleyiş prensiplerinden farklı olarak kuantum mekaniği prensiplerine dayalı çalışan kuantum bilgisayar, klasik bilgisayarlara kıyasla aynı anda veri birimleri kullanmasıyla biliniyor. Bu özellik, kuantum bilgisayarlara çok daha karmaşık hesaplamaları kısa sürede yapma imkanı tanıyacak. Peki kuantum bilgisayar ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır? İşte, o detaylar
#KuantumAmazon Web Services tarafından tanıtılan Braket sistemi ile kuantum bilgisayarları denemek artık çok daha kolay bir hale geliyor. Peki teorik uygulamaların ötesine geçerek hayatımıza giren kuantum bilgisayarlar, gelecekte standart bilgisayarların yerini alacak mı?
#Burak KesayakHerkesin merak ve biraz da endişeyle beklediği kuantum bilgisayar belki de ışık hızında bir çağ atlamamızı sağlayabilir. Bilim dergisi Nature’da 23 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan makalede Google araştırma laboratuvarındaki bilim insanlarının kuantum bilgisayarı kullanarak mevcut teknoloji ile mümkün olmayan bir görevi yerine getirdiğini anlatan yeni bir çalışma yayınladı.
#GoogleCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konuşmasında "Türkiye, Türkiye'den daha büyüktür. Millet olarak ufkumuzu 782 bin kilometrekare ile sınırlandıramayız." dedi. Türkiye Yüzyılı vurgusu yapan Erdoğan, "Hedefimiz her alanda bağımsız Türkiye'dir. Başkalarına muhtaç ülke olmaktan çıkıp kendi imkanlarımızı harekete geçirmek istiyoruz. 22 yılda bunun alt yapısını güçlü şekilde oluşturduk." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konuşmasında "Türkiye, Türkiye'den daha büyüktür. Millet olarak ufkumuzu 782 bin kilometrekare ile sınırlandıramayız." dedi. Türkiye Yüzyılı vurgusu yapan Erdoğan, "Hedefimiz her alanda bağımsız Türkiye'dir. Başkalarına muhtaç ülke olmaktan çıkıp kendi imkanlarımızı harekete geçirmek istiyoruz. 22 yılda bunun alt yapısını güçlü şekilde oluşturduk." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanTürkiye'nin yerli üretim kuantum bilgisayarı faaliyete geçti. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (TOBB ETÜ) çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçerek, veri güvenliğinden yapay zekaya, savunma sanayisinden simülasyonlara kadar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak. Klasik bilgisayarların temel işleyiş prensiplerinden farklı olarak kuantum mekaniği prensiplerine dayalı çalışan kuantum bilgisayar, klasik bilgisayarlara kıyasla aynı anda veri birimleri kullanmasıyla biliniyor. Bu özellik, kuantum bilgisayarlara çok daha karmaşık hesaplamaları kısa sürede yapma imkanı tanıyacak. Peki kuantum bilgisayar ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır? İşte, o detaylar
#KuantumTürkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT görücüye çıktı. TOBB Üniversitesi ETÜ Teknoloji Merkezi’nde geliştirilen bilgisayar, stratejik alanların yanı sıra sağlık, finans, sensör ve ileri malzeme geliştirme gibi sektörlerde oyunu değiştirecek bir etkiye sahip olarak görülüyor.
#Kuantum BilgisayarıDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk Yazar6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmazİstanbul’da üniversite öğrencilerinin katıldığı bir zirvede konuşma yapan eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, büyük büyük babası Ahmet Hamdi Bey’in Türkiye’nin en büyük balmumu üreticilerinden biri olduğunu anlatarak, “Elektriğin icadıyla kendisi iflas etti. Bugün yapay zekâ, kuantum bilgisayar gibi teknolojilerin hayatını altüst edeceğine inananlar var. Yapay zekâ ve teknolojiden korkmayın” ifadelerini kullandı.
#Boris JohnsonPutin'in yeni bir hamle ile Çin'in desteğini arkasına alması diplomasi satrancında pek çok taşın yerini değiştireceğe benziyor. Dünkü ziyaret sonrası Batı medyası, Putin'in Çin kartını kullanarak Avrupa ile yaptığı pazarlıkta elini kuvvetlendirmeye çalıştığını yazdı. Avrupa Birliği ise Rusya'ya karşı tavrını sertleştirerek, Moskova'ya yönelik kapsamlı yaptırım paketi hazırladığını duyurdu.
#RUSYAYeni bir yıla yaklaşmanın heyecanını artık yavaş yavaş hissetmeye başlıyoruz. Bu sebeple yeni yılın trendlerine, yeniliklerine ve değişimlerine kendimizi hazırlamaya başlamamız gerekiyor artık. Evet belki yine Covid19 ve dünyanın yaşadığı ekonomik değişimler ya da “keşke birdenbire düzelse” dediğimiz birçok konu yine gündemimizi işgal edecek, belirsizlikler yine var olacak. Ama her ne olursa olsun bence yeni yıla yine de kocaman bir şans vermek lazım.
#Ecehan ErsözKuantum bilgisayar fikrini ilk defa Paul Beniof, Max Planck’ın ortaya attı. Bu sayede enerjinin sürekli olmadan kesikli değerlerde bulunan m, n, k enerji kuantları ile salındığının ortaya atıldığı düşüncesi ile teoriye dönüştürerek elde etti. Kuantum bilgisayar nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kuantum bilgisayarlar, geleceğimizde önemli yer tutacak olan en önemli alanlardan. Hızlanan dijitalleşme ile geleneksel bilgisayarların hesaplama gücünün yetersiz kalmaya başlamasıyla yaşanan sorunların aşılmasında büyük önem teşkil ediyorlar.
#Ecehan ErsözDünyanın Android kullanan yarısını ilgilendiren pek çok yeniliğin yer aldığı Google I/O’dan ilgimi çeken gelişmeleri sizin için derledim. Google’ın vitrininden teknolojik hayatımıza neler yansıyacak bakalım: Çevrimiçi ama yan yana hissi veren görüşmeler, yapay zekâyla desteklenmiş asistanlar ve daha neler...
#YazarGünümüzde teknoloji inanılmaz bir hızla gelişmeye ve elimizdeki cihazlar da sürekli olarak değişmeye devam ediyor. Bu değişim ortasında hepimiz bu gelişmelere yakından tanık oluyoruz. Her şey değiştiği gibi haliyle bilgisayarlar da değişiyor. Günümüzde bugün kullandığımız bilgisayarların yerini kuantum bilgisayarların alacağı düşünülüyor. Peki, kuantum bilgisayar nedir ve ne işe yarar? İşte kuantum bilgisayarlar hakkında tüm bilinmesi gerekenler.
#Kuantum Bilgisayar Nedir?Atomlar ve moleküller, dünyamızı oluşturan parçalardır. Bu küçük parçacıkların dünyasının nasıl çalıştığını açıklayabilmek için ise kuantum kuramı yani mikro dünyanın mikro yasaları geliştirilmiştir. Avusturyalı fizikçi Ernest Shrödinger, kuantum mekaniğine önemli katkılar yapmış ve bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları ve Schrödinger Denklemi ile 1933'te Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.
#Ecehan ErsözAtomlar ve moleküller, dünyamızı oluşturan parçalardır. Bu küçük parçacıkların dünyasının nasıl çalıştığını açıklayabilmek için ise kuantum kuramı yani mikro dünyanın mikro yasaları geliştirilmiştir. Avusturyalı fizikçi Ernest Shrödinger, kuantum mekaniğine önemli katkılar yapmış ve bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları ve Schrödinger Denklemi ile 1933'te Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.
#Ecehan ErsözAmazon Web Services tarafından tanıtılan Braket sistemi ile kuantum bilgisayarları denemek artık çok daha kolay bir hale geliyor. Peki teorik uygulamaların ötesine geçerek hayatımıza giren kuantum bilgisayarlar, gelecekte standart bilgisayarların yerini alacak mı?
#Burak KesayakHerkesin merak ve biraz da endişeyle beklediği kuantum bilgisayar belki de ışık hızında bir çağ atlamamızı sağlayabilir. Bilim dergisi Nature’da 23 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan makalede Google araştırma laboratuvarındaki bilim insanlarının kuantum bilgisayarı kullanarak mevcut teknoloji ile mümkün olmayan bir görevi yerine getirdiğini anlatan yeni bir çalışma yayınladı.
#Google