Güncelleme Tarihi:
Çin şu anda zaten Dünya'nın en hızlı süper bilgisayarına sahip ve artık, günümüz PC ve sunucularını aşabilen basit bir kuantum bilgisayar inşa etmiş durumda.
Kuantum bilgisayarlar zaten IBM ve D-wave gibi firmalar tarafından geliştirilmeye başlandı ancak Çinli araştırmacılar farklı bir yaklaşıma sahip; çok sayıda foton kullanan kuantum bilişimi tanıttılar ve bu yöntem, günümüzün bilgisayarlarına göre çok daha üstün bir hesaplama yeteneği sunabilir.
Çinli kuantum bilişim mimarisi beş fotonlu örnekleme ve bağlamaya imkan tanıyor. Bu da daha önce deneyleri yapılan tek fotonlu kaynaklara göre, araştırmacıların söylediği üzere, 24.000 kata kadar daha hızlı olması anlamına geliyor.
Çinli araştırmacılar Boson örneklemesi için gereken parçaları ürettiler ve uzun bir süredir teori olan bu yaklaşım, kuantum bilgisayar kurmak için kolay bir yöntem olarak ortaya çıktı. Çinlilerin kurduğu mimari çok sayıda fotonu içeriyor ve bu da yapılan işlemlerin hem hızını hem de boyutunu artırıyor.
Çin, kendine yetebilme amacı ile teknoloji repertuarını hızlı bir şekilde güçlendirmenin peşinde. Ülkenin içerisinde üretilen çipler, şu anda Dünya'nın en hızlı bilgisayarı olan TaihuLight'a hayat veriyor.
Çin, 2014 yılında yaptığı açıklama ile yarı iletken gelişimine 150 milyar dolar harcama yapacağını ve böylelikle PC'ler ile mobil cihazların ülke içerisinde üretilen çipleri kullanacağını söylemişti. Bu düşük masraflı Çinli çiplerin piyasayı etkileyeceğini düşünen ABD ise, Çin'i yarı iletken piyasasını kendi avantajına kandırmak ile suçlamıştı.
Şu anda büyük çaplı bir kuantum bilgisayarın Çin'in ulusal hedefinde bulunup bulunmadığı belli değil ancak hızlı teknolojik gelişim, ABD gibi ülkeleri endişelendiriyor. Süper hızlı bir kuantum bilgisayar, ülkenin gelişimini silahlanma gibi alanlarda büyük oranda güçlendirebilir.
Tabii ki Çin'in ilk tam kuantum bilgisayarını kurması için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Üretilen prototip belirli kullanımlar için etkili olsa da, her amaca hizmet edebilecek genel bir kuantum bilgisayar olarak tasarlanmış değil.
Kuantum bilgisayarlar için araştırmalar, PC'lerin ve sunucuların limitlerine ulaşmaya başlamaları ile hız kazanmıştı. Çipleri daha küçük geometrilere ulaştırmak giderek zorlaşıyor ve bu da bilgisayarların hızları artarken fiyatlarının azalma döngüsünü bozuyor. Eğer kendilerinden bekleneni yapabilirlerse kuantum bilgisayarlar bilişim dünyasını bir sonraki çağa taşıyabilir.