Kronik rahatsızlık haberleri sayfasında Kronik rahatsızlık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 799 Kronik rahatsızlık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kronik hastalığı sebebiyle sağlık raporu olan hastaların ilaç ve tıbbi malzeme rapor sürelerinin uzatıldığını duyurdu. 2023 yılında alınan karar gereği rapor geçerlilik süresi 30 Haziran’da sona ermişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada rapor geçerlilik süresini uzatma uygulamasının devam ettiğini ifade etti ve tarih bilgisini paylaştı. SGK ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ilaç ve tıbbi malzeme rapor sürelerini duyurdu. Peki İlaç raporları ne zamana kadar uzatıldı? İşte, konuyla ilgili yapılan açıklamanın detayları…
#İlaç Raporları Uzatıldı MıResmi ve özel tüm okul ve eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi’nde kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olanlar yüz yüze eğitimde mazeretli sayılacak. Öğrencilerin mazeret belgelerini okul müdürlerine iletmeleri yeterli olacak.
#Kronik RahatsızlıkANKARA Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, kronik rahatsızlığı olan kişilerde çift maskenin sorun olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Oğuztürk, "Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlar, astım, bronşit gibi dediğimiz problemlerde akciğer maalesef tam olarak işlev görememekte ve vücudun diğer organlarına oksijen naklinde gerekli olan hiyerarşiyi sağlayamamakta. Bu anlamda altta yatan zaten bir oksijen problemiyle karakterize olan bir kişide tekrar 2 maske takıp oksijen alımını da sıkıntıya sokacak nefes darlığı ve solunum sıkıntısıyla karakterize bir süreç kesinlikle daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir" dedi.
#Prof. Dr. Hakan OğuztürkTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, eğitimi de etkilemeye devam ediyor. Kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencileri bu durumlarına ilişkin alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebilecekler. İşte, konuya dair ayrıntılar...
#Uzaktan EğitimMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi'nden veya Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebileceklerini bildirdi. Devlet okullarında kayıt, özel grup sınıfları, öğretmen seçimi, teknolojik veya fiziki olanaklar, yabancı dil eğitimi gibi sınıf ayrımcılığına sebep olacak ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalar yapılamayacak.
#MEBSokağa çıkma yasağı haberleri ardından kronik ve kronik rahatsızlık kavramı bir kez daha gündeme geldi. Covid-19 tedbirleri kapsamında hem 65 yaş ve üzeri vatandaşlara hem de kronik hastalığı bulunan kişilere sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Peki, kronik nedir? Sokağa çıkma yasağı getirilen sınıfa giren kronik rahatsızlık ne demek?
#Kronik Rahatsızlık Nedir?Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kronik hastalığı sebebiyle sağlık raporu olan hastaların ilaç ve tıbbi malzeme rapor sürelerinin uzatıldığını duyurdu. 2023 yılında alınan karar gereği rapor geçerlilik süresi 30 Haziran’da sona ermişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada rapor geçerlilik süresini uzatma uygulamasının devam ettiğini ifade etti ve tarih bilgisini paylaştı. SGK ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ilaç ve tıbbi malzeme rapor sürelerini duyurdu. Peki İlaç raporları ne zamana kadar uzatıldı? İşte, konuyla ilgili yapılan açıklamanın detayları…
#İlaç Raporları Uzatıldı MıCiddi rahatsızlıklar arasında bulunan hastalıklardan biri epilepsi problemidir. Özellikle belli bir yaştan sonra ortaya çıkan önemli hastalıklar içerisinde yer alır. Peki, Epilepsi nedir? Nöbeti neden olur? Epilepsi hastalığı belirtileri nedir? Nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
#EpilepsiSarı kantaron otu, alternatif tıp alanında vazgeçilmezler arasında yer alan bitkilerden biridir. Çok yıllık bitki olan sarı kantaron otu, halk arasında daha çok 'Mayasıl Otu' olarak bilinir. Sarı kantaron otu nedir, ne işe yarar, neden kullanılır, faydaları nelerdir, sağlığa zararlı mıdır gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Sarı KantaronDamar otu geniş yaprakları olan, doğada kendiliğinden yetişebilen bitki türüdür. Yapraklar marulda olduğu gibi yan kısımlara doğru açılırlar. Yapraklarını geçen boyda yeşil renk tonunda tohumları bulunuyor. Damar otu nedir, nasıl kullanılır, nerede yetişir, hangi mevsimde vardır, faydaları neler, zararları var mı gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Damar OtuBatı Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'da sıklıkla yetişen andız otu, çok yıllık bitki türüdür. Dünyada genellikle 'Yabani Ayçiçeği' olarak tanımlanan andız otunun sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Andız otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, kullanımı nasıl olmalıdır, satış yerleri nerelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Andız OtuResmi ve özel tüm okul ve eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi’nde kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olanlar yüz yüze eğitimde mazeretli sayılacak. Öğrencilerin mazeret belgelerini okul müdürlerine iletmeleri yeterli olacak.
#Kronik RahatsızlıkMilli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘koronavirüs önlemleri rehberi’ okullara yollandı. Rehberde önerilen önlemler arasında öğretmelerin aşı olması, olmayanların haftada iki kez PCR testi yaptırması da bulunuyor. Veliler için test zorunluluğu henüz yok. Aralarında öğretmenlerin de olduğu velilere aşı konusundaki yol haritalarını sorduk...
#PCR TestiHayat Eve Sığar, kısa adıyla HES olarak bilinen sistem, T.C Sağlık Bakanlığı tarafınca düzenlenmiş olan, covid 19 hastalığı için yönlendirme, bilgi verme, korona virüs hakkında bilgilendirmeler yapmak, riskin en aza indirmesi için gereken ve sağlanması, yapılması gereken şeyleri sıralamak gibi bilgileri içeren bir uygulama olarak bilinir. Mobil uygulaması olarak bilinen bu uygulama, günümüzün en büyük problemi olan yeni tip korona virüsün yayılmasını önlemek için kurulan bir sistemdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hayat Eve SığarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin ve velilerin merak ettiği soruları yanıtladı.. Koronavirüs salgını sebebiyle karantinada olan öğrencilerin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alan 'Karantinadayım, sınava giremezsem ne olacak?' sorusu da yanıt buldu.. İşte MEB tarafından yapılan açıklama
#KarantinaOyuncular Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın, konuk oldukları bir televizyon programında yaptıkları konuşmada, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işledikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada, 1 yıl ikişer aydan 4 yıl sekizer aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
#Müjdat GezenOyuncular Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın, konuk oldukları bir televizyon programında yaptıkları konuşmada, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işledikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada, 1 yıl ikişer aydan 4 yıl sekizer aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
#Müjdat GezenSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastalığı atlatanların vücutlarında antikor oluştuğunu düşündükleri için rehavete kapılmamaları gerektiğini belirterek, "Kimse güvende değil, tedbirlere uymak lazım" dedi.
#TrabzonANKARA Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, kronik rahatsızlığı olan kişilerde çift maskenin sorun olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Oğuztürk, "Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlar, astım, bronşit gibi dediğimiz problemlerde akciğer maalesef tam olarak işlev görememekte ve vücudun diğer organlarına oksijen naklinde gerekli olan hiyerarşiyi sağlayamamakta. Bu anlamda altta yatan zaten bir oksijen problemiyle karakterize olan bir kişide tekrar 2 maske takıp oksijen alımını da sıkıntıya sokacak nefes darlığı ve solunum sıkıntısıyla karakterize bir süreç kesinlikle daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir" dedi.
#Prof. Dr. Hakan OğuztürkFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, Kovid-19'la mücadele kapsamında yeniden getirilen kısıtlamaların etkisiyle insanların evde hareketsiz kalmayıp düzenli egzersiz yapması gerektiğini belirterek, "Hareketsizlik nedeniyle kaslarda oluşan zayıflama ve deformasyon kasların zedelenme riskini artırır, sakatlıklar artar, kişinin dayanıklılığı düşebilir." dedi.
#Evde SporKoronavirüs aşı çalışmaları devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Geçtiğimiz hafta aşı için kritik 2 haftayı işaret gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından aşı çalışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, "Gelecek haftadan sonra, bu arada seçilmiş olan kişilere ilk uygulamamızı başlatmış olacağız." dedi. Koca, mart veya nisan gibi faz-3 çalışmasında önemli noktaya gelinebileceğini belirtti. İşte, yerli koronavirüs aşısında son durum.
#Koronavirüs"Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu"nun ağır hastalar üzerinde yaptığı araştırma, kronik rahatsızlığı olmamasına rağmen yoğun bakımda tedavi görenlerin genlerinin virüse karşı savaşan bir protein grubunu üretemediğini ortaya çıkardı.
#KoronavirüsHem yeni üniversiteye başlayacaklar hem de ara sınıf üniversiteliler için bu dönem önceki yıllardan farklı olacak. Üniversite öğrencileri güz dönemini uzaktan eğitimle geçirecekler. Önceki yıllarda öğrenciler bu tarihlerde ev ya da yurt arayışında olurlardı. Yeni başlayıp ailesinden ilk kez ayrılacak olanlar şehir değiştirmenin, kendi ekonomisini idare edecek olmanın sıkıntısını yaşardı. Gençler, üniversitelerin öğrenci dekanlarıyla bu gibi sorunlarını paylaşırlardı. Ancak uzaktan eğitimde sorunlar da farklılaştı.
#ÜniversiteCumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu sonrası, “Ailelerin tercihine göre, okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinden başlayarak okullarımızı eğitim öğretime açıyoruz” açıklamasının ardından velilerin bu tercihlerini nasıl yapacağı konusu gündeme geldi. Aileler, çocuğunun okula gitmesini istemiyorlarsa bu durumu gerekçesiyle ‘yazılı’ olarak okul idaresine bildirecek. Dilekçede ‘kronik rahatsızlık’ veya ‘endişe’ gibi sebepler belirtmeleri yeterli olacak.
#YazarTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, eğitimi de etkilemeye devam ediyor. Kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencileri bu durumlarına ilişkin alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebilecekler. İşte, konuya dair ayrıntılar...
#Uzaktan EğitimMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi'nden veya Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebileceklerini bildirdi. Devlet okullarında kayıt, özel grup sınıfları, öğretmen seçimi, teknolojik veya fiziki olanaklar, yabancı dil eğitimi gibi sınıf ayrımcılığına sebep olacak ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalar yapılamayacak.
#MEBTamamen sağlıklı olan birinin sindirim güçlüğüne benzer bir ağrı yaşamasının sebebi muhtemelen gerçekten sindirim güçlüğüdür. Ancak kalp hastalığı risk faktörlerinden çoğuna sahip birinin ilk kez bu ağrıyı yaşamasının sebebi kalp krizi olabilir.
#Yazar